Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων συγκλόνισε το Κάιρο, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για βαθύτερη περιδίνηση της χώρας στην κρίση: Τέσσερις ξεχωριστές εκρήξεις, με διαφορά ωρών, έπληξαν σημεία στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα με στόχους τις δυνάμεις ασφαλείας. O συνολικός απολογισμός βρίσκεται μέχρι στιγμής σε τουλάχιστον έξι νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Η συγκυρία των επιθέσεων έχει ισχυρό συμβολισμό -γίνεται την παραμονή της τρίτης επετείου της εξέγερσης που είχε καταλήξει στην πτώση του Μουμπάρακ. Οι επιθέσεις στο κέντρο του Καΐρου εντείνουν τις ανησυχίες για γαλβανισμό των υποστηρικτών των ισλαμιστών και επιστροφή της χώρας στη βία.

Η πρώτη επίθεση έγινε τα ξημερώματα με στόχο το αρχηγείο της αστυνομίας ενώ ελάχιστες ώρες αργότερα δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε με στόχο διμοιρία κοντά σε σταθμό του μετρό -για να ακολουθήσει τρίτη επίθεση σε αστυνομικό τμήμα στην Γκίζα και τέταρτη σε δρόμο που οδηγεί στις Πυραμίδες της Γκίζας.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής, η περιοχή γύρω από το αρχηγείο της αστυνομίας σείστηκε από ισχυρή έκρηξη, που κάλυψε το κέντρο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας με καπνό.

Την έκρηξη ακολούθησε ανταλλαγή πυρών. Σύμφωνα αυτόπτες μάρτυρες, ένοπλοι άνοιξαν πυρ προς την πλευρά του κεντρικού κτιρίου της αστυνομικής διοίκησης. Ζημιές προκλήθηκαν και σε γύρω κτίρια, ανάμεσά τους και στην πρόσοψη του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης.

Ο τελευταίος απολογισμός από τις αναφορές ιατρικών πηγών στα διεθνή πρακτορεία μιλά για τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς, ανάμεσά τους και αστυνομικοί, και μέχρι και 90 τραυματίες.

Πιθανότερη αιτία της πρώτης έκρηξης θεωρείται παγιδευμένο αυτοκίνητο, σύμφωνα με πηγές από τις δυνάμεις ασφαλείας που επικαλείται το Reuters. Στη συνέχεια ένοπλοι άνοιξαν πυρ, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον τεσσάρων ανθρώπων και τον τραυματισμό πάνω από 70.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η οργάνωση Ανσαρ Μπέιτ λα-Μάκντες που δηλώνει ότι εμπνέεται από την Αλ Κάιντα και έχει τη βάση της στη χερσόνησο του Σινά.

Ελάχιστες ώρες αργότερα, δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε σταθμό του μετρό, όταν, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, άνδρας πέταξε χειροβομβίδα σε διμοιρία δυνάμεων ασφαλείας. Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μιλά για τουλάχιστον έναν νεκρό και 15 τραυματίες.

Η τρίτη έκρηξη ακολούθησε περίπου μία ώρα αργότερα μετά τη δεύτερη. Στόχος ήταν αστυνομικό τμήμα στη Γκίζα, κοντά στις πυραμίδες, και οι πρώτες αναφορές δεν κάνουν λόγο για θύματα.

Αργότερα σημειώθηκε και τέταρτη έκρηξη: βόμβα μικρής ισχύος εξερράγη σε μια μεγάλη οδική αρτηρία που οδηγεί στις Πυραμίδες της Γκίζας. Από την έκρηξη αυτή, στην οδό Χάραμ -η οποία σημειώθηκε κοντά σε κινηματογράφο- σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν άλλοι επτά.

Mόλις την προηγούμενη ημέρα, Πέμπτη, πέντε αστυνομικοί είχαν σκοτωθεί σε επίθεση σε σημείο ελέγχου στο Μπενί Σουέφ, στο νότιο τμήμα της χώρας. Από την ανατροπή του ισλαμιστή Μόρσι τον Ιούλιο, συνολικά 250 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν χάσει τη ζωή τους.