Ο Δρόμος, ο Τοίχος, η Τέχνη

Τριάντα ευρωπαίοι και 30 έλληνες καλλιτέχνες «του δρόμου» πρόκειται να μεταμορφώσουν την Αθήνα ζωντανεύοντας χώρους της με τις δημιουργίες τους.

Τριάντα ευρωπαίοι και 30 έλληνες καλλιτέχνες «του δρόμου» πρόκειται να μεταμορφώσουν την Αθήνα ζωντανεύοντας χώρους της με τις δημιουργίες τους. Στο πλαίσιο του Athens Street Art Festival 2014, δημόσια κτίρια του αστικού ιστού δήμων της Αττικής, βιομηχανικά κτίρια, αποθήκες αλλά και άλλοι δημόσιοι χώροι θα αποκτήσουν ιδιαίτερη εικόνα σε μια προσπάθεια που θα αποφέρει περισσότερα από 300 έργα γκραφίτι και stencil art ζωγραφικής, εγκαταστάσεις και new media, στην Αθήνα. Οι δράσεις σε δημόσιους χώρους θα γίνουν σε συνδυασμό με τις ανταλλαγές απόψεων των καλλιτεχνών με το κοινό, θεωρητικές συζητήσεις για το νόημα της τέχνης σε εποχές κρίσης (και τα θέματα που ανακύπτουν από αυτό), stencil workshop για παιδιά με την καθοδήγηση των καλλιτεχνών, έκθεση φωτογραφίας δρόμου και τέλος έκθεση έργων των συμμετεχόντων καλλιτεχνών από 1/7 ως 30/7.
Οι πρώτες δράσεις του Athens Street Art Festival αρχίζουν το Σάββατο 25 Ιανουαρίου στο εμπορικό πάρκο Smart Park στα Σπάτα. Το σχέδιο «Le Mur Athens» («Ο Τοίχος») είναι ένα διαδραστικό γεγονός στη διάρκεια του οποίου καλλιτέχνες με την παρουσία και τη συμμετοχή του κοινού ζωγραφίζουν σε σταθερό bill board διαστάσεων 2.000 Χ 4.000 μ. και θα συνοδεύεται από μουσική και διάφορα street happenings. Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και θα ολοκληρωθούν στις 31 Ιουνίου.
Το Σάββατο 25 Ιανουαρίου τον πρώτο λόγο στο Athens Street Festival θα έχει ο έλληνας καλλιτέχνης του street art Lune 82, ο οποίος θα ζωγραφίσει και θα μεταμορφώσει τον δικό του τοίχο. Ο Lune 82 άρχισε να ασχολείται συστηματικά με το γκραφίτι το 1996 και τα έργα του είναι εμπνευσμένα από τον περιβάλλοντα χώρο και τη φύση. Εχει επηρεαστεί από τη γαλλική, τη γερμανική και την αυστριακή τέχνη του street art, τον αφηρημένο εξπρεσιονισμό και το graphic design. Τον απασχολεί η διάδοση της αίσθησης της ελευθερίας και της επανάστασης (έννοιες συνυφασμένες με το γκραφίτι) και είναι πάντα έτοιμος για την επόμενη πρόκληση χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνικές για να εκφράσει τις ιδέες του.
Στο πλαίσιο του πολυδιάστατου αυτού φεστιβάλ, που εφέτος διοργανώνεται για δεύτερη φορά, κάτω από τον εύγλωττο τίτλο «Crisis? What Crisis?» («Κρίση; Ποια Κρίση;»), θα ανακοινωθούν ποικίλες ακόμη δράσεις που θα πραγματοποιηθούν τους επόμενους μήνες σε συνεργασία με δήμους και δημόσιους φορείς.
Οι 30 ευρωπαίοι street artists που σε συνεργασία με τους 30 έλληνες street artists θα εκτελέσουν περισσότερα από 300 έργα γκραφίτι θα αρχίσουν να έρχονται στη χώρα μας τμηματικά από την 1η Μαρτίου. Η πρώτη ομάδα ξένων θα απαρτίζεται από Ελβετούς.
Βασικοί στόχοιτου φεστιβάλ είναι τρεις:
α) Η προβολή μιας «άλλης Ελλάδας», μακριά από την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας, μιας Ελλάδας που μπορεί να πρωτοπορεί κινώντας τα νήματα της τέχνης και να διοργανώνει σημαντικά καλλιτεχνικά γεγονότα. Αξιοσημείωτο δε είναι ότι όλα αυτά γίνονται χωρίς καμία κρατική οικονομική συνδρομή αλλά με τη συνεργασία ιδιωτικών και δημόσιων φορέων, και κυρίως χάρη στο μεράκι, στη διάθεση και στην προσπάθεια των εμπλεκομένων φορέων.

β)
Η ανάδειξη της διαφοράς ανάμεσα στους καλλιτέχνες street artists οι οποίοι ασκούν κοινωνική κριτική σε τοίχους και κτίρια με έργα τους που είναι επώνυμα και στα οποία είναι άμεσα αναγνωρίσιμη η προσωπική γραφή τους. «Αυτή η τέχνη έρχεται σε αντιπαράθεση με την αναρχία των ανώνυμων διαμαρτυριών με γκραφίτι, τα οποία τις περισσότερες φορές ρυπαίνουν τους δημόσιους χώρους με εγγραφές διαθέσεων προσωπικών επιθυμιών με αμφίβολη ως ανύπαρκτη καλλιτεχνική αξία» αναφέρουν οι διοργανωτές.

γ)
Το φεστιβάλ θέλει να εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες σήμερα ανταποκρίνονται στα μηνύματα και στα σύμβολα του αστικού περιβάλλοντος και να προβάλει την κοινωνική ευαισθητοποίηση και την κριτική στην εμπορευματοποίηση της τέχνης που έχουν ως κοινό τόπο όλοι οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν.
Το φεστιβάλ Athens Street Art διοργανώνεται σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και για δεύτερη χρονιά η συγκέντρωση και κοινή δράση στον ίδιο τόπο, συγχρόνως και με την ενεργή συμμετοχή κοινού τόσων πολλών street artists, αποτελεί Βραβείο Γκίνες.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 24 Ιανουαρίου 2014

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk