Ρωσικό μοναστήρι εκδίδει ημερολόγιο αφιερωμένο στον Στάλιν

Ο εκδοτικός οίκος ενός από τα πιο σημαντικά μοναστήρια της Ρωσίας, της Λαύρας της Αγίας Τριάδας του Αγίου Στεργίου, λίγο έξω από τη Μόσχα, εξέδωσε το ετήσιο ημερολόγιό του που για το 2014 είναι αφιερωμένο στα νεανικά χρόνια του…άθεου Ιωσήφ Στάλιν.

Ο εκδοτικός οίκος ενός από τα πιο σημαντικά μοναστήρια της Ρωσίας, της Λαύρας της Αγίας Τριάδας του Αγίου Στεργίου, λίγο έξω από τη Μόσχα, εξέδωσε το ετήσιο ημερολόγιό του που για το 2014 είναι αφιερωμένο στα νεανικά χρόνια του…άθεου Ιωσήφ Στάλιν.

Το ημερολόγιο είναι ασπρόμαυρο και ήδη έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και συζητήσεις. Κάθε μήνας του χρόνου συνοδεύεται από βιογραφικά στοιχεία και συλλεκτικές φωτογραφίες του «πατερούλη», ο οποίος, νεαρός, είχε μία ιδιέταιρη σχέση με την θρησκεία: στα 20 του χρόνια πήρε μία υποτροφία και σπούδασε στο ορθόδοξο ιεροδιδασκαλείο της Τιφλίδας στη Γεωργία. Φρόντισε για αυτό η βαθύτατα θρησκευόμενη μητέρα του, η φτωχή πλύστρα Αικατερίνη Γκελάντζε. Εμεινε στην σχολή ένα χρόνο, στη διάρκεια του οποίου εδραιώθηκαν οι αθεΐστικές απόψεις του, γεγονός που τον οδήγησαν σε συγκρούσεις με συμμαθητές και καθηγητές, με αποτέλεσμα να αποβληθεί τον Μάιο του 1899.
Η περίοδος που κυρίως προβάλλει το ημερολόγιο λήγει το 1922, όταν ο Στάλιν έγινε γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης και αναδείχθηκε, με σιδηρά πυγμή και ποταμούς αίματος, ως η κυρίαρχη μορφή στο κόμμα μετά το θάνατο του Λένιν, το 1924 .
Την ύπαρξη του ημερολογίου επεσήμανε στις 8 Ιανουαρίου μέσω του μπλογκ του ο ρώσος εκκλησιαστικός ιστορικός Μιχαήλ Μπάμπκιν, ξεσηκώνοντας σάλο, καθώς εκδόθηκε από το Εκδοτικό Κέντρο του Πατριαρχείου της Μόσχας, που το χαρακτήρισε «ένα εξαιρετικό δώρο για βετεράνους και ιστοριοδίφες». Οι αντιδράσεις στους κύκλους της επίσημης Ρωσικής Εκκλησίας ήταν εύλογες: «Η έκδοση αυτού του ημερολογίου και μάλιστα από τις εκκλησιαστικές εγκαταστάσεις είναι ηθικώς απαράδεκτη καθώς η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία υπέστη απάνθρωπο διωγμό επί Στάλιν, όταν με δική του εντολή, εκτελέστηκαν χιλιάδες χριστιανοί ιερείς», ήταν η επίσημη ανακοίνωση της Ρωσικής Εκκλησίας, ενώ ο υπεύθυνος της έκδοσης του ημερολογίου απολύθηκε.
«Το ημερολόγιο αποτελεί μια κατάφωρη προσβολή απέναντι σε όλους τους ιερείς που δολοφονήθηκαν από τον Στάλιν», έγραψε ένας ρώσος αναγνώστης στο μπλογκ του Μπάμπκιν, ο οποίος ωστόσο υπεραμύνθηκε της έκδοσης, λέγοντας πως «η σχέση ανάμεσα στο Πατριαρχείο της Μόσχας και τον Στάλιν εξακολουθεί να είναι ιερή».
Η τιμή πωλήσεως του ημερολογίου είναι 200 ρούβλια, δηλαδή γύρω στα πέντε ευρώ.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk