Η βία, η φτώχεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι τα θέματα με τα οποία καταπιάνονται 37 φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών στην έκθεση με τίτλο «Art for Amnesty» που διοργανώνουν από κοινού η Σχολή και η Διεθνής Αμνηστία Ελλάδας.
Τα εγκαίνια της έκθεσης, που παρουσιάζεται στην αίθουσα τέχνης «CAMP» στην πλατεία Κοτζιά, θα γίνουν την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου, στις 19.00. Πηγή έμπνευσης για τους νεαρούς καλλιτέχνες είναι οι εκστρατείες της οργάνωσης σε όλον τον κόσμο.
Στις 55 δημιουργίες των φοιτητών αναδεικνύονται καίρια ζητήματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία απασχολούν τον τελευταίο καιρό έντονα και τον δημόσιο διάλογο στη χώρα μας. Τα δικαιώματα των Ρομά, των ομοφυλοφίλων και των γυναικών, καθώς και ζητήματα όπως η μετανάστευση, η φτώχεια και οι αντιρρησίες συνείδησης, εμπνέουν τους νέους καλλιτέχνες σε έργα ζωγραφικής, κολάζ, ανάγλυφα και χαρακτικά. «Οι φοιτητές προσεγγίζουν τα θέματα άλλοτε περιγραφικά, άλλοτε υπαινικτικά και άλλοτε αφαιρετικά και με συμβολισμούς» αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής και επιμελητής της έκθεσης κ. Αγγελος Αντωνόπουλος.

«Πολλά από τα έργα σε προκαλούν να σκεφθείς επί της ουσίας γύρω από το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων»
τονίζει ο διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας κ. Ηλίας Αναγνωστόπουλος, συμπληρώνοντας ότι το «Art for Amnesty» είναι μια διεθνής εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας σε συνεργασία με ανθρώπους των τεχνών προκειμένου να προωθήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω του πολιτισμού. Στη χώρα μας πραγματοποιείται για πρώτη φορά.
Η έκθεση θα διαρκέσει ως και την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου στο «CAMP», Ευπόλιδος 4 και Απελλού 2, και θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 14.00 ως τις 21.00 με ελεύθερη είσοδο. Τα εγκαίνια θα γίνουν την Πέμπτη στις 19.00 και μετά θα ακολουθήσει πάρτι στο ισόγειο της αίθουσας τέχνης.
Τα έσοδα από την πώληση των έργων θα διατεθούν για την οικονομική ενίσχυση της οργάνωσης αλλά και του έργου των ίδιων των φοιτητών. Επίσης δώδεκα από αυτά έχουν επιλεγεί για τη δημιουργία ημερολογίου για το 2014, το οποίο διατίθεται προς πώληση για την ενίσχυση του έργου της Διεθνούς Αμνηστίας.
Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 4 Δεκεμβρίου 2013

HeliosPlus