Μετά από σοβαρό επεισόδιο μεταξύ περιφερειακών συμβούλων, έντονη αμφισβήτηση από παρευρισκομένους πολίτες, αλλά και ήδη μια αναβολή της ψηφοφορίας, ψηφίσθηκε τελικά το βράδυ της Παρασκευής από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον Λαιμό Βουλιαγμένης.

Όπως έγινε γνωστό στο Περιφερειακό Συμβούλιο, πέρα από την παραχώρηση των 17.500 τμ στον Αστέρα Βουλιαγμένης, χαρακτηρίζονται επιπλέον ως χρήσεις γης για αμιγή κατοικία 39.500 τμ με πολύ μικρό συντελεστή.

Επίσης, προβλέπει δυνατότητα λειτουργίας διάσπαρτων εμπορικών κέντρων μέχρι 500 τμ έκτασης το καθένα, αλλά και διατήρηση της αναλογίας του πρασίνου στην περιοχή σε ποσοστό 70% σε σχέση με τις οικοδομήσιμες εκτάσεις.

Αν και ο ρόλος του Περιφερειακού Συμβουλίου είναι γνωμοδοτικός επί της μελέτης και οι αλλαγές χρήσης γης μπορούν να υιοθετηθούν ανεξαρτήτως της απόφασής του, το Περιφερειακό Συμβούλιο διατηρεί αποφασιστικό δικαίωμα επί των όρων εφαρμογής της μελέτης.

Το επεισόδια προκλήθηκε, όταν οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης και Δημήτρης Τσουκαλάς επιτέθηκαν φραστικά εναντίον του περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, του στενού του συνεργάτη και πρώην αναπληρωτή νομάρχη Χάρη Πασβαντίδη και του διευθυντή του γραφείου του περιφερειάρχη.

Η ένταση οξύνθηκε μεταξύ των περιφερειακών συμβούλων και μεταξύ των πολιτών που είχαν συγκεντρωθεί. Τελικά, περιφερειακοί σύμβουλοι συνεπλάκησαν σωματικά και ο περιφερειακός σύμβουλος Γρηγόρης Ζαφειρόπουλος ανέβαλε ως πιο ψύχραιμος την αποσόβηση σοβαρότερων επεισοδίων.

Ο περιφερειάρχης Αττικής έκανε λόγο για «στημένα» επεισόδια και για «περιφερόμενο θίασο κάποιων που ήρθαν και κάθισαν για πρώτη φορά τέσσερις ώρες στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με σκοπό να προκαλέσουν ένταση και επεισόδια». Τελικά, η μελέτη ψηφίσθηκε από τους περιφερειακούς συμβούλους που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ.

Την προηγούμενη φορά, μέσα στην εβδομάδα, οπότε είχε συγκληθεί και πάλι το Περιφερειακό Συμβούλιο, προκειμένου να ψηφίσει την επίμαχη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η ψηφοφορία είχε αναβληθεί, διότι οι περιφερειακοί σύμβουλοι που πρόσκεινται στη ΝΔ είχαν ταχθεί κατά της μελέτης.

Μάλιστα, ο εισηγητής Χάρης Δαμάσκος είχε δηλώσει ότι «η μελέτη έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις περί προστασίας της περιοχής» και είχε σχολιάσει ότι οι παρατηρήσεις των υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής αλλάζουν όλο το χαρακτήρα της και γι’ αυτό πρέπει να αποσυρθεί και να επανεξετασθεί. Τελικά, ο κ. Σγουρός είχε αναβάλει τη συνεδρίαση κρίνοντας ότι η υπερψήφιση της μελέτης μόνο από τους δικούς του περιφερειακούς συμβούλους δεν ήταν το ζητούμενο.

Κεδίκογλου: Να πάρει θέση ο κ. Τσίπρας

Την καταδίκη των επεισοδίων ζητεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο κ.Κεδίκογλου επισημαίνει ότι «στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια αρκετό να απειλούν με βία και να ασκούν οι ίδιοι βία εις βάρος δημοκρατικά εκλεγμένων αντιπροσώπων. Επιτέλους ο κ. Τσίπρας πρέπει να πάρει θέση και να καταδικάσει κάθε πρακτική βίας. Αλλιώς θα επιβεβαιώσει ότι λειτουργούν κατ’ εντολή του».

«Για άλλη μία φορά ο κ. Κεδίκογλου ελεεινολογεί και ψεύδεται. Το δρόμο της λάσπης και της βρώμικης προπαγάνδας θα τον περπατήσει μόνος του. Καλό Σαββατοκύριακο κύριε Κεδίκογλου» απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση

Νέα κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε μετά τα επεισόδια στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής για τον Λαιμό Βουλιαγμένης, κατά την οποία βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκαν φραστικά κατά του περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να καταδικάσει τα επεισόδια. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Κεδίκογλου επισημαίνει ότι «στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια αρκετό να απειλούν με βία και να ασκούν οι ίδιοι βία εις βάρος δημοκρατικά εκλεγμένων αντιπροσώπων. Επιτέλους ο κ. Τσίπρας πρέπει να πάρει θέση και να καταδικάσει κάθε πρακτική βίας. Αλλιώς θα επιβεβαιώσει ότι λειτουργούν κατ’ εντολή του».

Απαντώντας ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει:«Για άλλη μία φορά ο κ. Κεδίκογλου ελεεινολογεί και ψεύδεται. Το δρόμο της λάσπης και της βρώμικης προπαγάνδας θα τον περπατήσει μόνος του. Καλό Σαββατοκύριακο κύριε Κεδίκογλου».

Ανταπαντώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Στον ΣΥΡΙΖΑ προτιμούν να αγνοούν τις αναλυτικές αναφορές των Μέσων Ενημέρωσης και τις καταγγελίες των θυμάτων από τις βιαιοπραγίες βουλευτών του. Δεν προκαλεί έκπληξη. Στον ΣΥΡΙΖΑ προτιμούν να θάβουν την πραγματικότητα όταν δεν τους βολεύει».

ΠΑΣΟΚ: «Πολιτικός κατήφορος του ΣΥΡΙΖΑ»

«Τα όσα έγιναν στην χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής αποτελούν ένα ακόμη βήμα στον πολιτικό κατήφορο του ΣΥΡΙΖΑ» υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ.

Όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, «οι βουλευτές του Δ. Τσουκαλάς και Στ. Παναγούλης (γνωστός και από άλλες χυδαιότητες), επιχείρησαν με τραμπουκικές συμπεριφορές να διαλύσουν βίαια τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία είχε ως αντικείμενο την περιβαλλοντική μελέτη (και μόνο) για την αδειοδότηση του σχεδίου ανάπλασης του ακινήτου του ΑΣΤΕΡΑ Βουλιαγμένης.

» Η καταδίκη των τραμπουκικών ενεργειών, των χυδαίων απειλών και των ύβρεών τους κατά του Περιφερειάρχη Γ. Σγουρού είναι απόλυτη και σαφής. Και αυτό πρέπει να γίνει από όλους».

Με την ίδια ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ καλεί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσουν «πώς συμβιβάζονται οι δήθεν περιβαλλοντικές τους ανησυχίες με την παρουσία μεταξύ των υποστηρικτών τους, από την μια εκπροσώπων μεγαλοσυμφερόντων της περιοχής και από την άλλη των καταληψιών του κάμπινγκ Βούλας/Βουλιαγμένης».

Και καταλήγει η σχετική ανακοίνωση: «Αλλά όταν κάποιοι αγωνιούν και ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη του τόπου και την δημιουργία θέσεων εργασίας, ο ΣΥΡΙΖΑ πρωτοστατεί σε κάθε πράξη καταστροφής και διάλυσης, προσδεδεμένος με κάθε λογής μεγάλα συμφέροντα. Φαίνεται πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν επιτέλους να υλοποιούν τις εντολές του κ. Τσίπρα για την απομάκρυνση των επενδυτών».

Στην αντεπίθεση ο βουλετής του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Τσουκαλάς, στρέφεται κατά Σγουρού

Τον περιφερειάρχη Γ. Σγουρό κατηγορεί ο βουλευτής και περιφερειακός σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Τσουκαλάς για τα χθεσινά επεισόδια με επίκεντρο τη συζήτηση για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Σε μακροσκελή δήλωσή του ο κ. Τσουκαλάς περιγράφει την ροή των γεγονότων από την πρώτη ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Νοεμβρίου όπου, όπως αναφέρει, ελήφθη απόφαση κατά της πώλησης της έκτασης από το Λαιμό μέχρι τη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένου και του Αστέρα, συνολικής έκτασης άνω των 300 στρεμμάτων.

Ο κ. Τσουκαλάς αναφέρει ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο καταψήφισε την πώληση και εκτός των άλλων παρατάξεων στη ίδια λογική ήταν και η παράταξη του περιφερειάρχη Σγουρού και η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας και ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Στη συνέχεια όμως -αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- ο κ. Σγούρος συγκάλεσε τρεις μέρες μετά εκ νέου το Περιφερειακό Συμβούλιο με πρόθεση πλέον να συνταχθεί υπέρ αυτή τη φορά «του ξεπουλήματος της χερσονήσου και μάλιστα έναντι πινακίου φακής» και προσθέτει ότι αυτή τη φορά είχε τη στήριξη και της παράταξης της ΝΔ.

Παρ’ όλες τις εκκλήσεις από τους κατοίκους της περιοχής, σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά, το δήμαρχο της Βουλιαγμένης και όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις, τέθηκε ξανά το θέμα σε ψηφοφορία. Όλες οι υπόλοιπες περιφερειακές παρατάξεις ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία.

Αυτό εκνεύρισε τον κ. περιφερειάρχη, σύμφωνα με τον κ. Τσουκαλά, «προφανώς επειδή οι περισσότεροι σύμβουλοι της παράταξής του έλειπαν τη συγκεκριμένη στιγμή και για άλλη μια φορά έχασε την ψυχραιμία του, πράγμα που συμβαίνει συχνά, όταν βρίσκεται κάτω από πίεση και δεν έχει σοβαρά επιχειρήματα, προκειμένου να δικαιολογήσει την πρόθεση του να ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία, σαν να είναι ιδιοκτησία του, με αποτέλεσμα να κατέβει από το προεδρείο και να προπηλακίζει όσους είχαν αντίθετη γνώμη με αυτόν».

Ο κ. Τσουκαλάς κατηγορεί τον κ. Σγουρό ότι «ανέβηκε στην κορυφή του αμφιθεάτρου, που ελάμβανε χώρα η συνεδρίαση και μου επιτέθηκε σπρώχνοντας και απειλώντας με. Έχει μπερδέψει προφανώς την ιδιότητα του ως περιφερειάρχη με την ιδιότητα του παλαίμαχου αρσιβαρίστα. Δεν είναι η πρώτη φορά που αδυνατεί να αποκρύψει την αυταρχική νοοτροπία και πρακτική του».

Επίσης κατηγορεί τον κ. Σγουρό ότι «από το πρωί γυρίζει στα κανάλια και ψεύδεται ασυστόλως, θέλοντας να αποκρύψει την ουσία του ζητήματος και να το περιγράψει ως επεισόδιο που ξεκίνησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Η ίδια η εικόνα που προβλήθηκε από τα μέσα και δείχνει τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στάθη Παναγούλη να προπηλακίζεται, διαψεύδει τον περιφερειάρχη». «Δεν φτάνει που ξεπουλάνε τα πάντα, μας δέρνουν κιόλας!!!!!!» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Τσουκαλάς