Η καυκαλήθρα είναι ένα άγριο χόρτο των αγρών το οποίο, αν και θεωρείται ζιζάνιο από τους γεωργούς, δίνει έναν υπέροχο αρωµατικό χαρακτήρα στις πίτες, στις σούπες και στις σαλάτες. Μου αρέσει να την παντρεύω µε ψάρι (υλικά για 4 άτοµα).

Ζητάω από τον ιχθυοπώλη να µου ξεχωρίσει το φιλέτο από τα κόκαλα 1 σφυρίδας του 1,5 κιλού. Βράζω τα κόκαλα σε λίγο νερό, προκειµένου να φτιάξω έναν ζωµό. Βράζω επίσης 100 γρ. µαυροµάτικα φασόλια σε λίγο νερό, τα σουρώνω και κρατάω το ζουµί.

Σε ένα κατσαρολάκι βράζω τον ζωµό από τα κόκαλα του ψαριού µαζί µε εκείνον από τα µαυροµάτικα και 250 ml λευκό κρασί. Μόλις εξατµιστεί η µισή ποσότητα, ρίχνω µέσα 300 γρ. σπανάκι (τα φύλλα), 2 µατσάκια καυκαλήθρες, 1 µατσάκι µυρώνια και 2-3 κλαδάκια λουίζας και τα αφήνω να βράσουν για 5 λεπτά. Τα περνάω από το µπλέντερ, ώστε να γίνει µια σάλτσα βελουτέ. Μέσα σε αυτή τη σάλτσα βράζω για 8 λεπτά, σε µέτρια φωτιά τα φιλέτα του ψαριού, κοµµένα σε µερίδες. Στο τέλος, προσθέτω 2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο και αλατοπίπερο.

Σε άλλο τηγάνι, σε ελάχιστο ελαιόλαδο, σοτάρω άλλα 300 γρ. σπανάκι (τα φύλλα) για µόλις 1 λεπτό και αλατίζω.

Σερβίρω σε βαθύ πιάτο το σπανάκι σοτέ, επάνω του το ψάρι µε τη σάλτσα του και τα µαυροµάτικα.