Την Παρασκευή το βράδυ στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο παρουσιάζεται μια διαφορετική συναυλία. Στη σκηνή ανεβαίνουν οι Gadjo Dilo. Τίτλος της βραδιάς «Οταν ο Τσιτσάνης συνάντησε τον Django». Καλά όλα αυτά ολίγον μπερδεμένα. Ας τα ξεδιαλύνουμε… Το ελληνικό συγκρότημα παντρεύει στη μουσική και τα τραγούδια του την gypsy jazz μουσική παράδοση με τους ήχους και τα χρώματα του ρεμπέτικου τραγουδιού, με στόχο «την ομορφιά που τόσο έχουμε χάσει στις μέρες μας» όπως λένε οι ίδιοι.
Οι Gadjo Dilo επηρεασμένοι από τη τσιγγάνικη παράδοση – το όνομα του συγκροτήματος αποτελεί στα τσιγγάνικα μια κοροϊδευτική έκφραση και σημαίνει κάποιος που δεν είναι τσιγγάνος, ο τρελός μπαλαμός – δημιούργησαν το album «Manouche De Grec», που περιλαμβάνει 12 διασκευές από αγαπημένα ελληνικά τραγούδια κορυφαίων δημιουργών όπως: «Πέφτεις σε Λάθη» του Β. Τσιτσάνη, «Άλλα μου λεν τα μάτια σου» των Θ. Δερβενιώτη / Κ. Μάνεση και το «Ήρθα και απόψε στα σκαλοπάτια σου» των Γ. Ζαμπέτα / Χ. Βασιλειάδη κ. α., ζωντανεύοντας τη manouche gypsy swing μουσική παράδοση, μέσα από μοναδικές εκτελέσεις κομματιών του θρυλικού κιθαρίστα Django Reinhardt.
Η καλλιτεχνική και προσωπική πορεία αυτού του μοναδικού αυτού τσιγγάνου –που χαρακτηρίστηκε από πολύ νωρίς ως ιδιοφυΐα από όλους τους σύγχρονούς του αλλά και τους μεταγενέστερους σημαντικότερους εκπροσώπους της jazz – εμπνέει τους Gadjo Dilo, οι οποίοι, εδώ και τέσσερα χρόνια, δημιούργησαν την δική τους εκδοχή, δίνοντάς της τον τίτλο «Manouche De Grec».



– Ποιοι και τι είστε ακριβώς;
«Είμαστεμιαπαρέαφίλωνμουσικώνμε τηνονομασίαGadjoDilo(τρελό – μπαλαμοί…) που έχουνμούρλαμε τοτσιγγάνικοswingκαι τημουσικήτουDjangoReinhardt. Την παρέα αποτελούν οι: ΚώσταςΜητρόπουλοςκαιΣωτήρηςΠομόνηςστιςκιθάρες,ΝίκοςΒλάχοςστοκοντραμπάσο, ΣέργιοςΧρυσοβιτσάνοςστοβιολί,ΓιώργοςΤσιατσούληςστοακορντεόνκαι ηΗλιάναΤσαπατσάρηστοτραγούδι».

– Πώςγνωριστήκατεποιες οι καταβολές και επιρροές σας και γιατί κάνατε συγκρότημα;
«Το 2009 οΚώστας, οΣωτήρηςκαι οΝίκοςδημιούργησαντουςGadjoμέσααπότονενθουσιασμό και τηναγάπητουςγι’ αυτό τοείδοςμουσικής.Σχεδόναμέσωςξεκίνησανκαι ταliveσανjazztrio. Η αποδοχή ήταναπό τηναρχή κάτιπαραπάνωαπό ενθαρρυντική καιαυτό μας έσπρωξεναερευνήσουμεκαι ναμπούμεπιοβαθιά σεαυτό τοείδοςγια να βελτιωθούμε.
Μετά από4-5μήνεςσε κάποιοliveεμφανίστηκεοΣέργιοςμε τοβιολί του και μαςζήτησεναανέβεικαι ναπαίξειμαζί μαςκάναδυοκομμάτια.Παίξαμεμαζί όλοτοδεύτερομέροςτουlive! Ήταν έτοιμοςκαιγνώστηςτουείδους, οπότεταλόγιακαι οι πρόβες ήτανπεριττά. Σαν κουαρτέτο πλέονσυνεχίσαμετις εμφανίσεις, άλλοτεμόνοιμας και άλλοτεσυνεργαζόμενοιμετραγουδίστριεςεντόςκαιεκτός Αθηνών. ΟΓιώργοςμε τοακορντεόν ήτανφίλοςμας καιπεριμέναμεναξεμπλέξειαπό διάφορεςδουλειέςγια να μπει στηνομάδαμας. Τώραπιαείχαμεπετύχειτον ήχοπουθέλαμεκαιπαράλληλα με τιςπαραστάσειςερευνούσαμετοντρόποπουμπορεί νασυνδυαστεί η ελληνική μουσική πουαγαπάμεμεαυτό τοείδοςjazz. Αφού μαζέψαμεαρκετό υλικό, κάναμεμιαμικρή οντισιόν για ναβρούμετραγουδίστριακαι έτσιμπήκεστηνπαρέαμας ηΗλιάναεδώ και έναχρόνοπια
– Ποιος είναι ο στόχος σας ως συγκρότημα;
«Στόχοςμαςπάντα ήτανκαιείναινα δίνουμε πολύ καλές παραστάσεις, μιας και ημπάντααγαπάειτοπαίξιμοκαι τοναυτοσχεδιασμό. Αυτό είναιπουικανοποιεί εμάςσανμουσικούς,αυτό καμαρώνουμεκαι ανταποδίδουμεστουςφίλουςτουσυγκροτήματος.Ότανπαίζουμε ξεχνάμε ταβάσανατηςζωήςκαιδινόμαστε ολόψυχαστημουσική πουαγαπάμε, και ελπίζουμε να μπορούμε να επικοινωνούμε αυτό το συναίσθημα στους ακροατές.»
Δεν σας «τρομάζει» το γεγονός ότι το ελληνικό κοινό δεν είναι τόσο εξοικειωμένο με το είδος της μουσικής που παρουσιάζετε;
«Καθόλου.Πιστεύουμεσε ένακοινό πουψάχνειναακούσεικάτι όμορφοκαιτσίφτικο! Και το κοινό υπάρχει. Το έχουμεδει στιςπαραστάσειςμας, σταμάτιανέωνπαιδιών μέχρι ηλικιωμένωνκαιγελάνκαι ταμουστάκιαμαςαπό χαρά!»
– Πώς πήγατε στην καλοκαιρινή περιοδεία σας στα φεστιβάλ των Βαλκανίων;
«Ήτανμιατέλειαεμπειρίαπου τηνευχαριστηθήκαμε όσοδε λέγεται.Δέκαμέρεςστοδρόμο, 5 εμφανίσεις σε φεστιβάλκαι άλλες 2 ενδιάμεσα.Ηαποδοχή ήταντεράστια, είδαμε τον κόσμονα ξεσηκώνεται και να χορεύει, ναθέλεινα μαςεκφράσειαπό κοντά τασυγχαρητήριά του και ναφωτογραφηθεί μαζί μας. ΣτοBanskoInternationalJazzFestivalεμφανιστήκαμεωςheadlinersκαι στοNisvilleInternationalJazzFestivalήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκε ελληνικό συγκρότημα δίπλα σε καταξιωμένους καλλιτέχνες, όπως οιJazzanova,NouvelleVague,RonCarter,RayGelato&theGiantsκαιBobbyCarcassesBand.ΝαπούμεότιτοNisvillejazzfestστη ΣερβίαείναιτομεγαλύτεροτονΒαλκανίωνκαιμαζεύειπάνωαπό50.000κόσμο».
– Δεν είστε ούτε οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι που «πειράζετε», «παλιά» τραγούδια. Γιατί το κάνατε; Είναι ποιο εύκολο από μια πρωτότυπη δημιουργία;
«Όλακρίνονταιαπό τοαποτέλεσμα, έτσικιεμείς. Οιπερισσότεροιαπόεμάςέχουνδισκογραφήσει πρωτότυπες συνθέσεις, είτε σε προσωπικέςδουλειέςείτεμέσααπό άλλα μουσικά σχήματα. Αυτό που κάνουμεσανGadjo Dilo είναικάπωςστοχευμένο. Στο άλμπουμμας έχουμεπαντρέψεικατά κάποιοτρόποτη μουσική τουDjangoμεπαλιά ελληνικά κομμάτια καιτραγούδια, με αρκετό σεβασμό και στα δύο είδη. Αυτό πουείχαμεστομυαλό μαςείναιτο πώς θα ταακούσει έναςξένοςακροατής, πώς θα κοινωνήσουμε σε αυτόν τους ήχους και τα χρώματα και την ατμόσφαιρα της ελληνικής μουσικής παράδοσης, στα πλαίσια πάντα του στιλ που υπηρετούμε.Αυτή τηνιδέαμας τηνείδαμεπιοσοβαρά παρακολουθώνταςως ακροατές άλλα σχήματα σεφεστιβάλστοεξωτερικό. ΣτοSamoisDjangofest όπου έχουμεπάειαρκετέςφορέςακούσαμεπολλά σχήματαναπαίζουνgypsyjazzμεστοιχείακαιβιώματααπότιςεκάστοτεχώρεςτους. Γιαυτό καιεμείςονομάσαμετο άλμπουμ «ManoucheDeGrec», πουσημαίνει«gypsyjazz (manouche)απότην Ελλάδα»
– Μετά την κυκλοφορία του πρώτου σας άλμπουμ ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;
«Νακάνουμεαρκετές συναυλίες, να γνωρίσουμε το ελληνικό κοινό σε Αθήνα και επαρχία και ναβρεθούμεπάλισεφεστιβάλστοεξωτερικό. Ήδη έχουμεκλεισμένες αρκετές παραστάσεις μέχριτιςαρχέςτου 2014 και έπεταισυνέχεια,συζητάμεκαι μεκάποιαφεστιβάλκαι όλαδείχνουνκαλά.»
– Τι θα δούμε και τι θα ακούσουμε στοlive;
«Έχουμεετοιμάσειναπαρουσιάσουμετο άλμπουμμαςμαζί μεκομμάτιατουDjangoReinhardtμέσασε ένατσιγγάνικοσκηνικό. Μας άρεσετοσχόλιοσεέναβίντεό μας στοyoutube«Μαγκιά Κεφάτη».Αυτό θακάνουμεκαι στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο!»
– Και τι θα θέλατε να πάρει μαζί του ο κόσμος όταν κατεβείτε από την σκηνή. Τι… γεύση θέλετε να τους αφήσετε;
«Γιααρχή δε θα ήτανκακό ναπάρειτοcdμας… (γέλια). Θα είμαστε χαρούμενοι αν οκόσμοςπου έρθει νιώσειότιείδεκάτιπολύ όμορφοκαι τιςεπόμενεςμέρες θέλεινα το αφηγείται στουςφίλουςτου μεενθουσιασμό!»
Info:
Παρασκευή15 Νοεμβρίου 2013
Gadjo Dilo live @ Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
Λεωφόρος Συγγρού 143, Ν. Σμύρνη
Τηλ. 210 9316101

Ωρα έναρξης: 22.00
Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ με ποτό και 20 ευρώ στο τραπέζι
Links