Μια νέα ηλεκτρονική μελάνη με δυνατότητα εύκολης εκτύπωσης σε διάφορες επιφάνειες με μηδαμινό κόστος, ανέπτυξαν βρετανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Με βάση το γραφένιο, η αγώγιμη μελάνη χρησιμοποιήθηκε από τους ειδικούς για τη δημιουργία ενός μικρού πλαστικού πληκτρολογίου, με ιδιότητες… πιάνου. Το υλικό πάχους μόλις ενός ατόμου, σύμφωνα με τους ίδιους, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για την εκτύπωση οικονομικών ηλεκτρονικών κυκλωμάτων.

Ηλεκτρονική ευφυΐα παντού

Οι εφαρμογές της εν λόγω τεχνολογίας είναι αναρίθμητες, υποστηρίζουν οι ίδιοι. Τα ηλεκτρονικά κυκλώματα θα μπορούσαν να εκτυπωθούν απευθείας επάνω σε υφάσματα και ρούχα, π.χ. για την παρακολούθηση της υγείας ασθενών, ή σε αποσκευές για την παρακολούθηση της ταξιδιωτικής τους «πορείας» (αν φορτώθηκαν στη σωστή πτήση κτλ.).

Πρόκειται για ένα εύκαμπτο και διάφανο, αγώγιμο υλικό. Μέχρι τώρα, προηγούμενα αγώγιμα μελάνια περιείχαν πολύτιμα μέταλλα, γεγονός που εκτόξευε το κόστος της όλης διαδικασίας της εκτύπωσής τους στα ύψη. Το γραφένιο που χρησιμοποίησαν οι βρετανοί επιστήμονες πέρα από οικονομικό και ιδιαίτερα αποδοτικό, είναι περιβαλλοντικά σταθερό, γεγονός που σημαίνει ότι δεν απαιτεί οποιαδήποτε περαιτέρω επεξεργασία μετά την εκτύπωσή του.

Εκτυπώστε το… πιάνο

Το ηλεκτρονικό πιάνο που σχεδίασαν οι ειδικοί από το Τμήμα Ηλεκτρικής Μηχανικής σε συνεργασία με τους ειδικούς της εταιρείας Novalia Limited, αποκαλύπτει τις λειτουργικές δυνατότητες της νέας μελάνης.

Τα ηλεκτρονικά πλήκτρα του πιάνου εκτυπώθηκαν επάνω σε πλαστική διαφάνεια και σε ρόλο ηλεκτροδίων, συνδέονται με ένα απλό ηλεκτρονικό κύκλωμα, με μια μπαταρία και ένα ηχείο. Όταν ο χρήστης αγγίζει το ηλεκτρόδιο από γραφένιο, το ηλεκτρικό φορτίο του πλήκτρου αλλάζει. Η αλλαγή αυτή ανιχνεύεται και μεταβιβάζεται από το κύκλωμα στο ηχείο, εκπέμποντας τον ήχο της νότας.

Η ίδια ερευνητική ομάδα, σε συνεργασία με την εταιρεία Printed Electronics Limited, έχει επίσης αναπτύξει μια εύκαμπτη ψηφιακή οθόνη, με τη βοήθεια συμβατικών μέσων εκτύπωσης και μιας διάφανης και αγώγιμης επίστρωσης γραφενίου στο επάνω μέρος.

«Και οι δύο αυτές συσκευές, αποδεικνύουν ότι το γραφένιο μπορεί να εκτυπωθεί επάνω σε διάφορες επιφάνειες, γεγονός που το κάνει ιδανικό υλικό για την εκτύπωση κυκλωμάτων», εξηγεί ο δρ Τόφικ Χασάν. «Κάτι τέτοιο σημαίνει, ότι η εκτύπωση κυκλωμάτων σε υφάσματα και ρούχα με σκοπό την παρακολούθηση της υγείας ασθενών θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα».