Τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας και Αλιείας (Ε.Τ.Θ.Α.) ενέκριναν την περασμένη Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου, οι βουλευτές του ευρωκοινοβουλίου, προκειμένου να στηρίξει τους αλιείς στην ομαλή προσαρμογή τους απέναντι στις απαιτήσεις της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (Κ.Αλ.Π).

Τα κύρια στοιχεία, τα οποία θα κληθούν οι αλιείς να εφαρμόσουν, είναι η απαγόρευση ρίψης των ανεπιθύμητων αλιευμάτων στη θάλασσα και η συμμετοχή τους στη σταδιακή αποκατάσταση των πληθυσμών των αλιευτικών αποθεμάτων, σε επίπεδα μέγιστης βιώσιμης απόδοσης (ΜΒΑ) έως το 2015, όπου είναι δυνατό και σε μια προοδευτική βάση, το αργότερο έως το 2020 για όλα τα αποθέματα.
Το Ε.Τ.Θ.Α. θα αποτελέσει ένα ισχυρό χρηματοδοτικό εργαλείο, ύψους περίπου 6,5 δις ευρώ την περίοδο 2014-2020 στους Ευρωπαίους αλιείς και υδατοκαλλιεργητές, το οποίο αποσκοπεί στην προώθηση της Γαλάζιας Ανάπτυξης, με την επίτευξη βιώσιμης και ορθολογικής αλιείας στις ευρωπαϊκές θάλασσες.
«Για πρώτη φορά, εγκρίνεται ένα τόσο μεγάλο ποσό ύψους 6,5 δις ευρώ, για την ενίσχυση του τομέα της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατ’ επέκταση αναμένεται σημαντικά αυξημένο και για τη χώρα μας, καθώς θα συντελέσει στην προσπάθεια που κάνουμε για την ανάταση του πρωτογενούς τομέα, που θα συμβάλλει στη διέξοδο της χώρας από την κρίση» δήλωσε σχετικά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης.
Παράλληλα το ταμείο θα παρέχει, κίνητρα σε νέους να ασχοληθούν με τον κλάδο της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών, προωθώντας δράσεις καινοτομίας και νέων μορφών επιχειρηματικότητας, ενώ επίσης θα παρέχει οικονομικά κίνητρα στους αλιείς για την αντικατάσταση των μηχανών τους, με μηχανές χαμηλότερης κατανάλωσης και εκπομπής ρύπων και τη χρήση επιλεκτικότερων αλιευτικών εργαλείων.
Η σύσταση του ταμείου αποτελεί θετική είδηση και για το σύνδεσμο του MEDASSET, όπως μάλιστα δήλωσε ο κ. Κωστής Γριμάνης, διευθυντής του MEDASSET και μέλος του δικτύου OCEAN2012 «Τα μέτρα αυτά αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποτελεσματική διαχείριση των αλιευτικών πόρων και την εξάλειψη της παράνομης αλιείας. Σημαντικές είναι και οι προοπτικές που δημιουργούνται μέσω του ΕΤΘΑ για αποδοτικότερη αλιεία με λιγότερες αρνητικές επιπτώσεις στη θαλάσσια βιοποικιλότητα»
Στα σημαντικότερα σημεία του νέου Ταμείου περιλαμβάνονται:
1.Η συστηματική συλλογή αλιευτικών δεδομένων από τα Κράτη Μέλη για τον προσδιορισμό της κατάστασης των ιχθυοαποθεμάτων.
2.Η ανάπτυξη της βιώσιμης αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.
3.Ο αυστηρότερος έλεγχος και η επιβολή μέτρων από τα Κράτη Μέλη.
4.Η Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική.
5.Η λήψη τεχνικών και διοικητικών μέτρων για την υποστήριξη της εφαρμογής της νέας Κ.Αλ.Π..
«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ποιοτικά και αειφόρα διαχειριζόμενα αλιευτικά προϊόντα στις επερχόμενες γενιές, καθώς επίσης και να διασφαλίσουμε το ευαίσθητο επάγγελμα των Ελλήνων αλιέων. Σειρά τώρα έχουν οι τρίλογοι (Συμβούλιο Υπουργών-Ευρωπαϊκή Επιτροπή-Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο), ώστε να έχουμε, το συντομότερο δυνατόν, την τελική έγκριση του νέου Ταμείου από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» προσέθεσε ο κ. Τσαυτάρης.