Αν οι πολιτικοί δεν κατάφεραν να οδηγήσουν στα κέντρα εξουσίας με βάση την πολυσυζητημένη ποσόστωση τις άξιες γυναίκες που αναδείχτηκαν μέσα από τον δημόσιο λόγο, στη Δικαιοσύνη η συγκυρία αλλά και η ιστορία πετυχημένων γυναικών δικαστικών και εισαγγελέων κατάφερε να το πετύχει. Αυτή την ώρα στον χώρο της Δικαιοσύνης άξιες γυναίκες ανακρίτριες και εισαγγελείς γράφουν τη δική τους ιστορία μέσα από υποθέσεις που σημάδεψαν την πολιτική αλλά και οικονομική ζωή του τόπου. Κάποιες από αυτές δέχτηκαν ακόμη και «βόμβες» στην πιλοτή του σπιτιού τους αλλά δεν σταμάτησαν… Με χαμηλό προφίλ και χωρίς να επιδιώκουν τη δημοσιότητα, με μέσα πενιχρά κάνουν απλώς τη δουλειά τους. Με κίνδυνο και αυταπάρνηση, με αυτοθυσία και κυρίως θυσιάζοντας τις καθημερινές οικογενειακές στιγμές.
Πρώτη και καλύτερη η σιδηρά κυρία της Εισαγγελίας, η κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη, η οποία ανέλαβε τη θέση αυτή την 1η Αυγούστου και από τότε δεν υπάρχει μεγάλη υπόθεση που να μην την έχει χειριστεί. Μετά από 38 χρόνια στη Δικαιοσύνη, λέει χαριτολογώντας στους συνεργάτες της, «νόμιζα ότι τα είχα δει όλα…». Ξεκίνησε το 1975 ως πρώτη εισαγγελέας Πρωτοδικών.
Οσοι επισκέπτονται συχνά αυτή την εποχή τον Αρειο Πάγο μπορούν έκπληκτοι να παρατηρήσουν μια ευκίνητη γυναίκα με κοντά μαλλιά να κινείται στους διαδρόμους του ανωτάτου δικαστηρίου και να μη χάνει τίποτε από τη δραστηριότητα όλων των αντεισαγγελέων. Δεν περιμένει να την επισκεφτούν, αλλά τους επισκέπτεται εκείνη και όπως λένε οι άνδρες της ασφάλειάς της «δεν την προλαβαίνεις, είναι δύναμη…».
Κανείς στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δεν θα ξεχάσει εκείνη την Παρασκευή του Σεπτεμβρίου, όταν διατάχθηκαν οι συλλήψεις των χρυσαυγιτών και εκείνη μαζί με τον αντεισαγγελέα Χαρ. Βουρλιώτη πήρε την απόφαση να ακολουθηθεί η αυτόφωρη διαδικασία και να συλληφθούν έξι βουλευτές, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Μιχαλολιάκος. Οσοι τη συναντήσαμε εκείνο το απόγευμα είδαμε ότι δεν μας κοίταζε, το βλέμμα της μέταλλο γεμάτο αποφασιστικότητα και ευθύνη.
Η Χρυσή Αυγή στην καριέρα της
Τα γνωρίζει και τα παρακολουθεί όλα, ακόμη και την εμφάνιση της μικρής Μαρίας, που την έχει συγκλονίσει. Είναι περήφανη που τη μικρή εντόπισε μια άλλη γυναίκα εισαγγελέας, η Χριστίνα Φασούλα, σε μια τυχαία έφοδο στον καταυλισμό των Φαρσάλων. «Δεν μπορεί», λέει αστειευόμενη, «όλα στη θητεία μου θα συμβούν». Γεννήθηκε στον Πολιχνίτο Μυτιλήνης το 1947 και είναι αφοσιωμένη πλήρως στη Δικαιοσύνη, που είναι ουσιαστικά και η οικογένειά της… Παρ’ ότι έχει χειριστεί μεγάλες υποθέσεις, όπως αυτή της τρομοκρατίας σε δεύτερο βαθμό ή του ελέγχου των δηλώσεων «πόθεν έσχες», η υπόθεση της Χρυσής Αυγής έχει σίγουρα σημαδέψει την καριέρα της.
Η επικεφαλής του τμήματος για την αντιμετώπιση της διαφθοράς Ελένη Ράικου είναι 51 χρόνων σήμερα και είναι εγκατεστημένη στην Εισαγγελία Εφετών. Οσοι τη γνωρίζουν λένε ότι η μοίρα έφερε τα πράγματα εκεί από όπου ξεκίνησαν αφού εκείνη δημιούργησε ως προϊσταμένη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών το 2010 το τμήμα προανάκρισης για τα οικονομικά εγκλήματα. Το βιογραφικό της Ελένης Ράικου είναι πολύ βαρύ, όπως ο χειρισμός των υποθέσεων Κούνεβα, Ζαχόπουλου, αλλά κυρίως ότι επί δικής της θητείας ως εκλεγμένης προϊσταμένης η Εισαγγελία Πρωτοδικών διερεύνησε μεγάλες υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος που άφησαν εποχή, ενώ εξάρθρωσε και τρία μεγάλα κυκλώματα ποινικής δράσης στο ποδόσφαιρο. Είναι παντρεμένη με στρατιωτικό γιατρό και μητέρα δύο αγοριών.
Μια από τις υποθέσεις που σημάδεψαν την Ελένη Ράικου είναι τα αποκαλούμενα ως «στημένα», που την έφερε εις πέρας η άλλη στενή και σήμερα συνεργάτις της, η 36χρονη αντεισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου, η οποία συστεγάζεται με την άλλοτε προϊσταμένη της. Μια άλλη συγκυρία τις έφερε κοντά πάλι, αφού η Ελένη Ράικου προήχθη σε εισαγγελέα Εφετών και ανέλαβε το τμήμα κατά της διαφθοράς. Σχετικά νέα στον εισαγγελικό κλάδο (μπήκε το 2007), η κυρία Παπανδρέου χειρίστηκε προανακριτικά και την υπόθεση των υποβρυχίων, που διερευνά σήμερα ένας άνδρας ανακριτής, ο οποίος έχει και εκείνος γράψει τη δική του ιστορία, με την υπόθεση του Ακη Τσοχατζόπουλου, ο Γαβριήλ Μαλλής.
Η κυρία Παπανδρέου πρωταγωνιστεί και αυτή την περίοδο σε όλες τις μεγάλες οικονομικές υποθέσεις, όπως η υπόθεση προμήθειας ηλεκτρονικών συστημάτων παρεμβολών, που στοίχισε στο Ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ευρώ. Βρίσκεται αντιμέτωπη με διώξεις μεγάλων επιχειρηματιών, αλλά η εισαγγελέας από τις Συκιές της Αρτας, που τελείωσε το γυμνάσιο στα Πατήσια και ήταν αριστούχος στη Νομική Σχολή, δεν τρομάζει είτε έχει να κάνει με μεγαλοεπιχειρηματίες είτε με μικρομαφιόζους…
Αλλες δύο 40χρονες εισαγγελείς, πρώην υφιστάμενες της Ελένης Ράικου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, πρωταγωνιστούν σε μεγάλες υποθέσεις. Είναι η Ευγενία Κυβέλου και η Ελένη Σίσκου. Μαζί χειρίστηκαν την υπόθεση του Ακη Τσοχατζόπουλου και τη σύλληψη του πρώην υπουργού με εντολή του ανακριτή Μαλλή. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει το Πάσχα του 2012, όταν Μεγάλη Πέμπτη έγινε γνωστό το πόρισμα-«φωτιά» των δύο με το οποίο απέδιδαν τη συγκρότηση εγκληματικής ομάδας στον κ. Τσοχατζόπουλο. Ιστορικοί έχουν μείνει διάλογοι μεταξύ του κ. Τσοχατζόπουλου και της Ελένης Σίσκου, όταν στη διάρκεια της δεύτερης απολογίας του πρώην υπουργού του είπε ότι «είναι υπόλογος απέναντι στον ελληνικό λαό». Εκείνος αντέδρασε έντονα λέγοντας «κάνε πέρα, κυρά μου»… Η Ευγενία Κυβέλου, 46 χρόνων, κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.
Μαζί με την Ελένη Σίσκου χειρίστηκαν και την υπόθεση υπεξαίρεσης της τράπεζας FBB και προφυλάκισαν τον επιχειρηματία Βίκτωρα Ρέστη, δεν εντόπισαν πάντως τον Αν. Πάλλη παρά μόνο τις υπεράκτιες εταιρείες του. Διερεύνησαν επίσης και την υπόθεση της συζύγου του Γιάννου Παπαντωνίου στη λίστα Λαγκάρντ. Η κυρία Σίσκου είναι ανύπαντρη και απόλυτα αφοσιωμένη στη Δικαιοσύνη. Και αυτή συνεργάζεται πάλι με την Ελένη Ράικου στο πλαίσιο της διερεύνησης υποθέσεων οικονομικών εγκλημάτων. «Καλύτερα να μην τις έχεις απέναντί σου» λένε για τις δύο δικηγόροι και εμπλεκόμενοι σε μεγάλες υποθέσεις.
Μια άλλη αξιοπρόσεκτη περίπτωση στον χώρο της Δικαιοσύνης είναι η εκλεγμένη σημερινή προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου, 47 χρόνων. Από μικρή έβλεπε τις δικογραφίες να μπαίνουν σπίτι της, αφού ο πατέρας της ήταν επίσης δικαστικός. Μπήκε στον εισαγγελικό κλάδο από το 1995 και έχει χειριστεί πολλές υποθέσεις. Ανθρωπος πολύ χαμηλού προφίλ, χωρίς δημόσιες σχέσεις, αλλά με μεγάλη νομική κατάρτιση. Ολα αυτά αναδείχτηκαν στον χειρισμό της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής, αφού εκείνο το Σάββατο πέρασαν από μπροστά της πρώτα ο αρχηγός και οι πέντε βουλευτές. Επί 6 ώρες ερευνούσε η ίδια και άλλοι εισαγγελείς τη δικογραφία για να ασκήσει τις ποινικές διώξεις. Διαδέχτηκε την κυρία Ράικου, αλλά εκείνη έχει τον δικό της τρόπο να διοικεί την πιο κρίσιμη και μεγάλη εισαγγελία της χώρας.
Τα κυκλώματα των φυλακών
Οι πρόσφατα διορισμένες ειδικές εφέτες-ανακρίτριες Ιωάννα Κλάπα και Μαρία Δημητροπούλου έχουν τη δική τους ιστορία στο παρελθόν με τη μάχη με τα κυκλώματα των φυλακών, αλλά και των ναρκωτικών.
Μια άλλη γυναίκα, η Μαρία Νικολακέα, 57 χρόνων, ως ειδική εφέτης-ανακρίτρια (με άλλους δύο συναδέλφους της, τον Ν. Πιπιλίγκα και τον Ι. Φιοράκη) διερευνά το σκάνδαλο της Siemens. Επί εποχής της δεν προφυλακίστηκε κανένας εμπλεκόμενος, παρ’ ότι οι κατηγορούμενοι έχουν φτάσει τους 77! Μια υπόθεση φορτισμένη πολιτικά, κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας χάρη και στη σεμνή ανακρίτρια, η οποία θεωρείται άριστη δικαστής, πρώτη στον διαγωνισμό όταν μπήκε στο δικαστικό σώμα. Η υπόθεση αυτή βαδίζει στην ολοκλήρωσή της από πλευράς ανάκρισης. Και η πρόεδρος Εφετών σήμερα Ειρήνη Καλού, 58 χρόνων, ειδική εφέτης-ανακρίτρια του σκανδάλου του Βατοπαιδίου ολοκλήρωσε γρήγορα τη διερεύνηση του σκανδάλου, το οποίο οδηγείται πλέον στο ακροατήριο περίπου 6 χρόνια μετά τη δημοσιοποίησή του με 14 κατηγορουμένους! Γυναίκα είναι επίσης η ανακρίτρια του σκανδάλου της υπόθεσης της Proton Bank με κύριο κατηγορούμενο τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Στις 28 Σεπτεμβρίου 2012 και ενώ χειριζόταν την υπόθεση σημειώθηκε έκρηξη στο γκαράζ της πολυκατοικίας όπου μένει στον Χολαργό.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ