ΥΛΙΚΑ (για 40 κοµµάτια)

20 φύλλα κρούστας ή Βηρυτού

250 γρ. καρύδια, τριµµένα

20 γρ. καρύδα, τριµµένη + 100 γρ. επιπλέον (για το πασπάλισµα)

1 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη

1/4κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη

1 βανιλίνη

20 γρ. φρυγανιά, τριµµένη

200 γρ. φρέσκο βούτυρο + 100 γρ. µαργαρίνη, λιωµένα

Για το σιρόπι

1 κιλό ζάχαρη

500 ml νερό

200 ml σιρόπι γλυκόζης

2 ξυλάκια κανέλας

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα µπολ ανακατεύουµε τα καρύδια, την καρύδα, την κανέλα, το γαρίφαλο, τη βανιλίνη και τη φρυγανιά. Στρώνουµε στον πάγκο τα φύλλα κρούστας δύο δύο, το ένα επάνω στο άλλο, βουτυρώνοντάς τα καλά ενδιάµεσα. Πασπαλίζουµε µε 1-2 χούφτες από το µείγµα των καρυδιών κατά µήκος της µακριάς πλευράς, βάζουµε µια ξύλινη βέργα (ζαχαροπλαστικής) και τυλίγουµε γύρω της το φύλλο ώστε να δηµιουργηθεί ένα µπαστούνι. Κλείνουµε προσεκτικά, χρησιµοποιώντας λίγο βούτυρο αν χρειαστεί, και πιέζουµε µε τον δείκτη και τον αντίχειρα τις άκρες του µπαστουνιού. Αφού κολλήσουν κι αυτές, σπρώχνουµε προς τα µέσα, σαν ακορντεόν, ώστε να σχηµατιστούν ζάρες.

Αφαιρούµε τη βέργα, κόβουµε το κάθε µπαστούνι στα 4 και στρίβουµε κάθε κοµµάτι σχηµατίζοντας µικρά σαλιγκάρια. Επαναλαµβάνουµε τη διαδικασία για όλα τα φύλλα. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 170°C, στον αέρα.

Βουτυρώνουµε ένα ταψί, βάζουµε τα σαραγλάκια κολλητά το ένα στο άλλο, τα βουτυρώνουµε ελαφρώς και τα ψήνουµε για περίπου 45 λεπτά, µέχρι να αποκτήσουν ωραίο, χρυσαφί χρώµα.

Ετοιµάζουµε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά για 5-8 λεπτά, µέχρι να δέσει. Αποµακρύνουµε τα ξυλάκια κανέλας και αφήνουµε το σιρόπι να χλιάνει.

Βγάζουµε τα σαραγλάκια από τον φούρνο, τα στραγγίζουµε από το βούτυρο που έχει µείνει στο ταψί και τα περιχύνουµε αµέσως µε το χλιαρό σιρόπι. Τα αφήνουµε να σταθούν έως ότου απορροφήσουν όλο το σιρόπι και κρυώσουν εντελώς. Πασπαλίζουµε µε την καρύδα.