Την Τρίτη 22 Οκτωβρίου ο Θεόδωρος Πάγκαλος μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για το ενδεχόμενο εκλογών, την Κεντροαριστερά, την τρόικα και την οικονομία.{{{ audio1 }}}
Για το ενδεχόμενο εκλογών
«Έχουμε την ελληνική προεδρία, κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνουν οι ευρωπαϊκές εκλογές, οι εκλογές για την Ευρωβουλή και οι τοπικές εκλογές θα γίνουν ταυτόχρονα, για να μη γίνει άλλη κάλπη. Αυτό είναι τεστ πολύ μεγάλης σημασίας.
Θα δώσει μαθήματα, θα δώσει προσανατολισμούς και θα ανοίξει ορέξεις. Λίγο καιρό υποθέτω μετά τη λήξη της προεδρίας – διότι δεν θεωρώ ότι θα δώσουμε το δώρο στους εαυτούς μας να διαπομπευθούμε ακόμη περισσότερο με εκλογές κατά τη διάρκεια της προεδρίας, γιατί εκεί θα μας φτύσουν όλοι και δεν θα τολμάμε να βγούμε από τα σύνορα της χώρας… Νομίζω ότι δεν θα γίνουν εκλογές.
Έχουμε στοιχειώδες ένστικτο αυτοσυντήρησης, ελπίζω, και νομίζω ότι όλοι αυτοί που ζητάνε εκλογές θα το βουλώσουν από την 1η Ιανουαρίου και για ένα εξάμηνο, καθώς η προεδρία θα τελειώσει 30 Ιουνίου του 2014. Τότε, αυτομάτως, ανοίγει η προεκλογική περίοδος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (σ.σ.: η εκλογή του) είναι κοντά, υποψήφιους έχουμε ήδη και με την τεράστια μύτη μου τους έχω ανιχνεύσει…
Είναι προφανές, ας πούμε, ότι ο κ. Σημίτης κάτι θέλει από την πολιτική ζωή, διότι όπως είδατε ζωντάνεψε. Δεν νομίζω ότι θα γίνει πρωθυπουργός, αλλά Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι κάτι καλό. Μακριά είναι ο Γενάρης του 2015; Είναι και άλλοι που προσπαθούν να είναι συμπαθείς. Ο ΠτΔ είναι κάποιος που δεν ενοχλεί κανέναν και είναι κάπως έξω από την πολιτική διαμάχη. Ας πούμε, ο κ. Παπούλιας, όπως είχε πει τότε ο μέγας Καραμανλής ο ανηψιός, ήθελε κάποιον από το ΠΑΣΟΚ που να μην είναι βουλευτής.
Ο κ. Παπούλιας δεν βγήκε βουλευτής στα Ιωάννινα. Θεωρώ λοιπόν ότι για να μην πάμε σε εκλογές (θα πρέπει να βρούμε υποψήφιο από τον ΣΥΡΙΖΑ). Κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου, όμως, που είναι η προεδρία, δηλαδή σε δύο μήνες, δεν είναι δυνατόν και δεν πρέπει να γίνουν εκλογές. Το θεωρώ τερατώδες να γίνουν, από πλευράς εθνικού συμφέροντος.
Μετά, έχουμε μπροστά μας για τις εθνικές εκλογές περιθώριο, αλλά για την εκλογή ΠτΔ έχουμε οκτώ μήνες. Μέσα στο 2015 μπορεί να γίνουν εκλογές, διότι δύσκολα θα συμφωνήσουν τα κόμματα για ΠτΔ και αν δεν βρεθεί το 180, οι κυβερνήσεις πέφτουν όταν χάσουν τη δεδηλωμένη. Και τη δεδηλωμένη η κυβέρνηση μπορεί να τη χάσει μετά το τέλος της προεδρίας – και θεωρώ εξωφρενικό και δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχουν βουλευτές τόσο ασυνείδητοι και ηλίθιοι που θα θελήσουν να κάνουν κακό στη χώρα κατά τη διάρκειά της – ή μπορεί να δημιουργηθεί για διάφορους λόγους μια κρίση. Ευχής έργον θα ήταν να βρεθούν οι 180 ψήφοι και ένας άνθρωπος που θα μπορέσει να κάνει τον ΠτΔ, ο οποίος, ούτως ή άλλως, με το σύστημα που έχουμε η θέση του είναι δεν θα έλεγα διακοσμητικός, αλλά δίνει μηνύματα, γίνεται αποδεκτός από την κοινή γνώμη κατά έναν τρόπο ιδιόμορφο. Δεν θα χρησιμοποιήσω τον όρο «διακοσμητικός», αλλά δεν έχει εξουσία. Δεν μπορεί π.χ. να διαλύσει τη Βουλή.»
Για την Κεντροαριστερά
«Έχει πνεύσει ένας άνεμος για τα ψηφαλάκια. Θα μου πείτε, τι θέλει το ΠΑΣΟΚ; Να βγάλει πλειοψηφία στη Βουλή; Όχι, αλλά να βγάλει έναν ευρωβουλευτή και για να το κάνει θέλει 4-4,5%. Καταλαβαίνετε ότι η ΔΗΜΑΡ αν δεν βγάλει ούτε έναν ευρωβουλευτή – διότι από τις δηλώσεις τις τελευταίες του κ. Κουβέλη διαφαίνεται ότι η ΔΗΜΑΡ προχωρεί ανεξάρτητα από τους άλλους – τελείωσε…»
Για την οικονομία και τις πιέσεις της τρόικα
«Το έλλειμμα δεν πιστεύω ότι είναι αυτό που εμφανίζουν αυτοί οι τύποι. Εμφανίζουν μεγαλύτερο έλλειμμα, μέσα στο πλαίσιο ενός παιχνιδιού διαπραγμάτευσης, παζαριού, για να μας πιέσουν να κάνουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες όντως δεν έχουμε κάνει και όντως είμαστε αδικαιολόγητα καθυστερημένοι και δεν προχωρούμε με ταχείς ρυθμούς. Ας προχωρήσουμε σ’ αυτές γοργά, για να μην έχουν επιχείρημα και να τους πει η κυβέρνηση ότι ήρθε η ώρα να συζητήσουμε για το χρέος.
Κατά τη γνώμη μου, δεν είναι 4 και 6 δις που λένε κάποιοι. Είναι 2,5 δις για χρηματοδοτικές ανάγκες.»