Η Ελλάδα είναι σίγουρα η μοναδική χώρα στον κόσμο με δύο δημόσιες τηλεοράσεις, οι οποίες υπολειτουργούν και οι δύο. Οσο περνάει ο καιρός γίνεται ολοένα και πιο εμφανές ότι μπορεί η δημόσια ραδιοτηλεόραση να έκλεισε σε μια νύχτα αλλά θα χρειαστεί πολύς καιρός για να λειτουργήσει ξανά στη δυναμική που είχε πριν από τις 11 Ιουνίου. Την ίδια στιγμή ο κρατικός προϋπολογισμός αναμένεται να επιβαρυνθεί με περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ αν συνυπολογιστούν οι αποζημιώσεις προς τους εργαζομένους και οι ρήτρες των συμβολαίων που είχε υπογράψει η ΕΡΤ και βρέθηκαν στον «αέρα» με το λουκέτο.
Οπως αναφέρουν απασχολούμενοι στον μεταβατικό φορέα της Δημόσιας Τηλεόρασης, οι συνθήκες εργασίας στον μεταβατικό φορέα εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες μιας σύγχρονης τηλεόρασης. «Είναι τόσο οριακά τα πράγματα που συνεχώς ανησυχούμε για το αν θα βγουν κανονικά οι εκπομπές και τα δελτία ειδήσεων. Δεν υπάρχουν αρκετά μηχανήματα και οι υπεύθυνοι αναγκάζονται συνεχώς να ενοικιάζουν εξοπλισμό από ιδιωτικά συνεργεία. Υπάρχει πρόβλημα χώρου, με αποτέλεσμα άλλοι να περιφέρονται στους διαδρόμους και άλλοι να συναντιούνται στον κήπο, όσο ακόμη το επιτρέπει ο καιρός. Στο ίδιο γραφείο φιλοξενούνται διάφοροι εργαζόμενοι διάφορων ειδικοτήτων και κάθεται όποιος προλάβει να πάρει καρέκλα» σημειώνει χαρακτηριστικά αρχισυντάκτης της ΔΤ και συμπληρώνει ότι με αυτά τα δεδομένα δεν είναι τυχαίο που το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται υποτυπώδες.
Αμετακίνητοι οι εργαζόμενοι
Οι αρμόδιοι αποδίδουν τα προβλήματα του μεταβατικού φορέα στο γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις στην Αγία Παρασκευή τελούν υπό κατάληψη. Μάλιστα τον τελευταίο καιρό αυξάνονται οι πιέσεις για εκκένωση του ραδιομεγάρου.
Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι στην πρώην ΕΡΤ που παραμένουν στο ραδιομέγαρο δηλώνουν ότι δεν έχουν κανέναν λόγο να εκκενώσουν το κτίριο. Οπως σημειώνει ο κ. Ν. Τσιμπίδας, εκπρόσωπος των δημοσιογράφων της πρώην ΕΡΤ, «πέρα από την κούραση και το γεγονός ότι εργαζόμαστε εδώ και τέσσερις μήνες απλήρωτοι και κάτω από αντίξοες συνθήκες το ηθικό μας είναι ακμαίο. Οσοι έχουμε μείνει συνεχίζουμε. Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να φύγουμε από την Αγία Παρασκευή και σε περίπτωση που επέμβει εισαγγελέας θα αρνηθούμε».
Τι συμβαίνει με τη ΝΕΡΙΤ
Οπως επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ κ. Γ. Προκοπάκης, η εταιρεία βρίσκεται στα τελικά στάδια για να ολοκληρωθεί ως εταιρική οντότητα και να αρχίσει να έχει πρόσβαση στα κονδύλια που απαιτούνται για να αρχίσει να λειτουργεί κανονικά. «Πρόκειται άμεσα να αποκτήσουμε ΑΦΜ και μετά θα ακολουθήσει η καταβολή του μετοχικού κεφαλαίου» λέει.
Οσον αφορά τη μορφή που θα έχει η εταιρεία όταν αρχίσει να λειτουργεί, ο κ. Προκοπάκης αναφέρει ότι ο σχεδιασμός προβλέπει δύο τηλεοπτικά κανάλια συν ένα τρίτο που θα είναι το αντίστοιχο του πρώην ERT World και θα εκπέμπει εκτός Ελλάδος, τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας και 13 περιφερειακούς. Οπως όμως εξηγεί, αυτός είναι ο τελικός σχεδιασμός και θα καθυστερήσει πολύ ώσπου να υλοποιηθεί. «Προς το παρόν το ζητούμενο είναι να λειτουργήσει ένα τηλεοπτικό κανάλι που θα έχει ενημερωτικό και «ανταγωνιστικό» προφίλ, ενώ δεν έχει ακόμη αποφασισθεί ποιος θα είναι ο χαρακτήρας του δεύτερου καναλιού, το οποίο μπορεί και να μην είναι έτοιμο κατά τη διάρκεια της θητείας μου» τονίζει ο κ. Προκοπάκης. Υπενθυμίζεται ότι η θητεία των μελών του παρόντος ΔΣ της ΝΕΡΙΤ είναι διάρκειας ενός έτους. Και ο κ. Προκοπάκης επισημαίνει τις ελλείψεις που αντιμετωπίζουν όσοι μετέχουν στη δημιουργία του νέου φορέα. «Να φανταστείτε ότι μόλις σήμερα (σ.σ.: Τρίτη 15 Οκτωβρίου) απέκτησα δικό μου γραφείο».
Για την πλήρη λειτουργία της ΝΕΡΙΤ υπάρχουν επίσης σημαντικές εκκρεμότητες όπως είναι η κήρυξη διαγωνισμού για τη στελέχωσή της και η κήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τη δημιουργία των νέων σημάτων. Με λίγα λόγια, το καλύτερο στο οποίο μπορούν να προσβλέπουν οι Ελληνες αρκετούς μήνες μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι ένα δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι που οι αρμόδιοι διαβεβαιώνουν ότι θα λειτουργεί κανονικά.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΚΑΨΗΣ: «Να πάει γρήγορα στην Αγία Παρασκευή»
Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή στη λειτουργία της η ΔΤ;
«Η απουσία υποδομών –λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης στην Αγία Παρασκευή –και η αντιμετώπιση που δέχτηκε από μέρος του πολιτικού και του μιντιακού συστήματος. Αποδείχτηκε ότι η απαξιωμένη ΕΡΤ βόλευε περισσότερους από όσους νομίζαμε».
Πόσο υπολογίζετε να επιβαρυνθεί τελικά ο προϋπολογισμός του κράτους από το κλείσιμο της ΕΡΤ;
«Δεν γνωρίζω το τελικό ποσό των αποζημιώσεων, το οποίο θα προσδιορισθεί όταν θα είναι δυνατή η πρόσβαση στα αρχεία της Αγίας Παρασκευής. Πάντως το τελικό ύψος θα είναι σημαντικά μικρότερο από τα διάφορα ποσά που έχουν κυκλοφορήσει. Σε ό,τι αφορά το κόστος λειτουργίας της ΔΤ, αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι πρόκειται για το κανάλι με το χαμηλότερο κόστος στο πρόγραμμα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκατοντάδες από τους συμβασιούχους που έχουν προσληφθεί στον μεταβατικό φορέα δεν έχουν καν γραφεία για να εργαστούν. Ποιος ο λόγος να προσληφθούν εργαζόμενοι αν δεν υπάρχουν οι στοιχειώδεις υποδομές για να κάνουν τη δουλειά τους;
«Δεν συμφωνώ με τη διαπίστωσή σας. Σίγουρα πάντως υπάρχει πρόβλημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ανάγκες. Το αντίθετο. Μια εργασία η οποία στην Αγία Παρασκευή γινόταν αυτόματα, στην Κατεχάκη μπορεί να απαιτεί ανθρώπινα χέρια, κάτι δηλαδή που συνεπάγεται πρόσθετο κόστος και μεγαλύτερα περιθώρια λάθους. Αυτά ωστόσο είναι θέματα του Ειδικού Διαχειριστή και των στελεχών της ΔΤ που καλούνται να τα αντιμετωπίσουν σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες».
Είπατε στη Βουλή ότι αν δεν εκκενωθεί το Ραδιομέγαρο δεν θα είναι εφικτή η κάλυψη της ελληνικής προεδρίας. Ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης;
«Η μεταφορά της ΔΤ –και μάλιστα σύντομα –στην Αγία Παρασκευή είναι απαραίτητη για να καλυφθεί η προεδρία. Γι’ αυτόν τον λόγο έκανα έκκληση για αποχώρηση των καταληψιών. Η αντιμετώπιση του ζητήματος, ωστόσο, είναι συνολική απόφαση της κυβέρνησης».
Πότε υπολογίζετε ότι θα είναι έτοιμος ο νέος ραδιοτηλεοπτικός φορέας;
«Ο νέος φορέας νομικά υφίσταται ήδη. Και ελπίζω ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα μπορέσει να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη στελέχωσή του με αξιοκρατικά κριτήρια. Με τροπολογία άλλωστε που έχει πάει στη Βουλή αναλαμβάνει από τώρα καθοριστικό ρόλο για το πρόγραμμα της Δημόσιας Τηλεόρασης».
Σε λίγες ημέρες λήγουν οι πρώτες δίμηνες συμβάσεις. Τι θα γίνει με αυτές;
«Οπως είχαμε πει από την πρώτη στιγμή, οι συμβάσεις αυτές θα ανανεωθούν. Η σχετική τροπολογία βρίσκεται ήδη στη Βουλή».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ