Εκτός από το πλουτώνιο, τον αμίαντο και τον καπνό του τσιγάρου, η λίστα του ΟΗΕ με τους γνωστούς καρκινογόνους παράγοντες περιλαμβάνει πλέον και την ατμοσφαιρική ρύπανση.

Την απόφαση ανακοίνωσε την Πέμπτη η Διεθνής Υπηρεσία για τη Μελέτη του Καρκίνου (IARC), ένας φορέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Εκθεση-«φωτιά»

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της υπηρεσίας, η ατμοσφαιρική ρύπανση προκάλεσε το 2010 περίπου 223.000 θανάτους από καρκίνο του πνεύμονα, ενώ υπάρχουν ενδείξεις και για αύξηση του κινδύνου για καρκίνο της ουροδόχου κύστης.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση από τις μεταφορές, τη βιομηχανία, τους οικιακούς καυστήρες και το μαγείρεμα, είναι γνωστό ότι σχετίζεται με αναπνευστικές, καρδιαγγειακές και άλλες παθήσεις.

«Γνωρίζουμε πλέον ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν είναι μόνο σημαντικός κίνδυνος για την υγεία γενικά, αλλά και μείζον περιβαλλοντικό αίτιο θανάτων από καρκίνο» δήλωσε ο Κουρτ Στάιφ, επικεφαλής της ομάδας της IARC που κατατάσσει τα καρκινογόνα σε κατηγορίες.

Τόσο η ίδια η ρύπανση στον αέρα εξωτερικών χώρων, όσο και τα αιωρούμενα σωματίδια που αποτελούν συστατικό αυτής της ρύπανσης, κατατάσσονται πλέον στην Ομάδα 1 της IARC, στην οποία ανήκουν μεταξύ άλλων το πλουτώνιο, ο αμίαντος, ο καπνός του τσιγάρου και η υπεριώδης ακτινοβολία.

Όπως επισήμανε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στον οποίο υπάγεται η υπηρεσία, η ένταξη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη λίστα αποτελεί ουσιαστικά έκκληση προς τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα.

Από τους δεκάδες χιλιάδες θανάτου από καρκίνο που προκαλεί κάθε χρόνο η ρύπανση του αέρα, περίπου οι μισοί εκτιμάται ότι αφορούν την Κίνα και άλλες ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες της Ασίας.