Τις αποκαλούν nouvelles berges, δηλαδή «καινούργιες αποβάθρες» κι είναι η τελευταία προσθήκη σε ένα σχέδιο ολοκληρωτικού «λίφτινγκ» που επιχειρείται στις όχθες του Σηκουάνα από τις δημοτικές Αρχές του Παρισιού.
Μέχρι πριν μερικές εβδομάδες, περίπου δυόμισι χιλιόμετρα . κατά μήκος του ποταμού κατακλύζονταν από χιλιάδες αυτοκίνητα καθημερινά που περνούσαν με ταχύτητα προκαλώντας κάθε ειδους ρύπανση, οικολογική και ηχητική.
Πλέον, η Αριστερή Όχθη του ποταμού, η γνωστή μας «Ριβ Γκος», μεταμορφώθηκε προς το καλύτερο -κι αφού πρώτα οι παρισινές Αρχές «έριξαν» κάπου 35 εκατομμύρια ευρω στην ανάπλαση της γύρω περιοχής. Η νέα αποβάθρα που δημιουργήθηκε στην Rive Gauche διαθέτει καλαίσθητα εστιατόρια, νεανικά μπαρ, συναυλιακούς χώρους για εκδηλώσεις ροκ και κλασικής μουσικής, ειδικούς διαδρόμους τρεξίματος για τους θιασώτες του τζόγκιν, συνεδριακούς χώρους που νοικιάζονται για εταιρικές παρουσιάσεις ή άλλες εκδηλώσεις, μέχρι κι έναν μεγάλο υπαίθριο μαυροπίνακα για να παίζουν τα μικρά παιδιά.
Επίσης, τις πύλες του άνοιξε πριν μερικές εβδομάδες και το City Lab, μια «επιχειρηματική θερμοκοιτίδα»,όπως αποκαλείται, με πολλές εμπορικές δραστηριότητες καθημερινά, ενώ γύρω υπάρχουν κρεμαστοί κήποι καθώς και ένα υπερσύγχρονο ηχητικό σύστημα τελευταίας τεχνολογίας που εκμεταλλεύεται την ακουστική του χώρου κάτω από τις αψίδες της φημισμένης γέφυρας Ποντ ντε λα Κονκόρντ.
«Επικρατεί μια συναρπαστική ατμόσφαιρα και το θετικό είναι πως το μέρος αυτό δεν προσελκύει μόνο ξένους τουρίστες, αλλά και πολλούς Παριζιάνους», σημειώνει η Ενριέτα, μια βρετανίδα φοιτήτρια που σπουδάζει στη γαλλική πρωτεύουσα. Δίπλα της, κάποιοι περιμένουν τη σειρά τους για να συμμετέχουν σε ένα μάθημα γυμναστικής «ζούμπα», ενώ πιο πέρα ένα ζευγάρι ψαρεύει.
«Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε ξανά την σχέση ανάμεσα στο ποτάμι και τους Παριζιάνους –μια σχέση που είχε διαταραχτεί στο παρελθόν», σημειώνει ο Ζαβιέ Γιανκ, επικεφαλής της δημοτικής αρχής για την ανάπλαση του Σηκουάνα. Και προσθέτει: «Θέλουμε να εκχωρήσουμε περισσότερο δημόσιο χώρο σε πεζούς και ποδηλάτες, να μειώσουμε τις εκπομπές καυσαερίου και να βελτιώσουμε τη βιοποικιλότητα. Ας μην ξεχνάμε πως οι όχθες του Σηκουάνα προσταττύονται από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».
Κάθε καλοκαίρι εδώ και 12 χρόνια, ο εκάστοτε δήμαρχος κατασκευάζει τεχνητές παραλίες μεταφέροντας τόνους άμμου στις όχθες του ποταμού, προσφέροντας μία διέξοδο στους Παριζιάνους που απέχουν 200 χιλιόμετρα από την κοντινότερη παραλία. Σε πολλά σημεία λειτουργούν παραλίες μήκους μέχρι τριών χιλιομέτρων με άμμο, ξαπλώστρες, καφέ και καντίνες που προσφέρουν παγωτά και αναψυκτικά. Στήνονται ακόμη και γήπεδα για μπιτς βόλεϊ, ενώ επιτρέπεται η επινοικίαση καγιάκ, θαλάσσιων ποδηλάτων και βαρκών. Αυτές οι «παραλίες των Παρισίων» είναι ανοιχτές όλο το καλοκαίρι από τις οκτώ το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα – αλλά το μόνο που απαγορεύεται είναι το κολύμπι στα νερά του ποταμού.