Μήπως ετοιμάζεστε για τη σύνταξη; Επειτα από τόσα χρόνια σκληρής δουλειάς προφανώς και δικαιούστε ξεκούραση, όμως προσοχή, διότι, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, αν… χυθείτε από εδώ και πέρα στον καναπέ, τα νέα δεν θα είναι καλά για το μυαλό σας. Αντιθέτως, αν καταπιαστείτε με ένα ή δύο χόμπι, ο εγκέφαλός σας θα σας ευχαριστεί…
Δραστηριότητες για υγιή εγκέφαλο


Οι ειδικοί τονίζουν ότι δραστηριότητες όπως τα σπορ, το διάβασμα ή τα ταξίδια οξύνουν τον νου ενώ παράλληλα κρατούν μακριά την κατάθλιψη η οποία καιροφυλακτεί μετά τη σύνταξη. Αν μάλιστα έχετε από τώρα, προτού καν συνταξιοδοτηθείτε, μια μεγάλη λίστα πραγμάτων που σκοπεύετε να κάνετε όταν πια θα έχετε ξεμπερδέψει με τον πολυάσχολο επαγγελματικό βίο, τότε μην την εγκαταλείψετε: όσο περισσότερα κάνετε καθημερινά ως συνταξιούχος, για τόσο μεγαλύτερο διάστημα θα διατηρήσετε υγιή και σε εγρήγορση τον εγκέφαλό σας.
Η συνταξιοδότηση συμπίπτει χρονικά με την έναρξη μιας φυσικής φθοράς των νοητικών λειτουργιών, η οποία επέρχεται με την ηλικία, αναφέρουν καναδοί ερευνητές. Προειδοποιούν ότι η αλλαγή από την έντονη εργασιακή ζωή στη σύνταξη με τον άπλετο ελεύθερο χρόνο δημιουργεί ένα κενό, που ο καθένας πρέπει να γεμίσει ώστε να μην αφήσει τον εγκέφαλό του να λειτουργεί σε… χαμηλές στροφές.
Κατάθλιψη και νοητικές λειτουργίες


Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο Κονκόρντια στο Μόντρεαλ, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία που συνελέγησαν σε διάστημα τεσσάρων ετών και αφορούσαν 333 υγιείς συνταξιούχους με μέσο όρο ηλικίας τα 59 έτη, είδαν ότι ακόμη και σημάδια ήπιας κατάθλιψης πριν από τη συνταξιοδότηση μπορούν να σημάνουν επιδείνωση της κατάστασης μετά τη σύνταξη και κατ’ επέκταση επιδείνωση των νοητικών λειτουργιών.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν επίσης ότι άτομα που είχαν πιο υψηλές θέσεις κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής ζωής τους ήταν πιθανότερο να ασχολούνται με περισσότερα πράγματα και μετά τη σύνταξη σε σύγκριση με άτομα που είχαν χαμηλότερες υπαλληλικές θέσεις ή δούλευαν ως εργάτες.
Ο κλινικός ψυχολόγος δρ Λάρι Μπερ, που ήταν επικεφαλής της μελέτης η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «The Journals of Gerontology: Psychological Sciences», εξήγησε: «Η συνταξιοδότηση λαμβάνει συνήθως χώρα σε μια ηλικία κατά την οποία οι γνωστικές λειτουργίες του ατόμου φθίνουν. Είναι λοιπόν σημαντικό να κατανοήσουμε τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο σε αυτή την περίοδο και να προσδιορίσουμε τους παράγοντες κινδύνου για τη νοητική φθίση, καθώς και τους παράγοντες πρόληψής της».
Χόμπι που «προκαλούν» το πνεύμα


Ο δρ Μπερ συνέστησε, έπειτα και από τη μελέτη που διεξήγαγε με την ομάδα του, στους συνταξιούχους να ασχολούνται με διαφορετικά χόμπι που «προκαλούν» το πνεύμα ώστε να διατηρούν τον εγκέφαλό τους υγιή. «Ελπίδα μου είναι ότι τα αποτελέσματά μας θα επηρεάσουν τον σχεδιασμό των μελλοντικών παρεμβάσεων που προορίζονται για τους συνταξιούχους έχοντας ως στόχο τη διατήρηση των γνωστικών ικανοτήτων τους». Ο ειδικός συμπλήρωσε πως οι αρμόδιοι πρέπει να φροντίσουν ώστε να ωθούν τους συνταξιούχους να ασχολούνται με διασκεδαστικές δραστηριότητες που όμως ακονίζουν το μυαλό, ακόμη και αν εκείνοι δεν έχουν ισχυρό κίνητρο για τέτοιες ενασχολήσεις. «Είναι εξίσου σημαντικό να εντοπίζονται εγκαίρως τα συμπτώματα της κατάθλιψης, γεγονός που θα μας βοηθήσει στη μάχη ενάντια στη νοητική φθορά» κατέληξε ο δρ Μπερ.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 14 Οκτωβρίου 2013

HeliosPlus