Διακόσια ογδόντα πέντε εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης. Από αυτούς 246 εκατομμύρια έχουν μειωμένη όραση και 39 εκατομμύρια πάσχουν από τύφλωση. Εκτιμάται ότι το 82% των ανθρώπων που έχουν χάσει την όρασή τους είναι ηλικίας άνω των 50 ετών.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ορασης (κάθε δεύτερη Πέμπτη του Οκτωβρίου) οι ειδικοί επιστήμονες αναφέρουν ότι η μη επανόρθωση διαθλαστικών προβλημάτων είναι η βασική αιτία των προβλημάτων όρασης. Ο καταρράκτης παραμένει η κύρια αιτία τύφλωσης.
Μια άλλη σοβαρή πάθηση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδος. Πρόκειται για μια πάθηση του οφθαλμού που επηρεάζει όλο και περισσότερους ασθενείς παγκοσμίως. Η νόσος αφορά την ωχρά κηλίδα του οφθαλμού, την περιοχή του οφθαλμού που είναι υπεύθυνη για την κεντρική και υψηλής ευκρίνειας όραση. Περιορίζει την όραση του ασθενούς μόνο στο περιφερικό οπτικό πεδίο, ενώ στο κέντρο ο ασθενής βλέπει μαύρες οπές ή πολύ αμυδρές εικόνες.
Υπάρχουν δύο μορφές της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδος: η ξηρή και η υγρή μορφή. Η ξηρή μορφή είναι η πιο διαδεδομένη. Χαρακτηριστικό της είναι τα «κενά» στην κεντρική όραση. Η υγρή μορφή είναι λιγότερο συχνή αλλά είναι υπεύθυνη για το 90% των περιπτώσεων σοβαρής απώλειας στην όραση.
Στο 13ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Παθήσεων Αμφιβληστροειδούς παρουσιάστηκαν νέα δεδομένα για την ουσία ρανιμπιζουμάμπη (ranibizumab). Συγκεκριμένα έδειξαν ότι η πρώιμη έναρξη θεραπείας με ρανιμπιζουμάμπη συμβάλλει στη βελτίωση της όρασης σε ασθενείς με διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδος.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ