Δεν αποτρέπει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία η απροσδόκητη έκβαση της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων που αποκλείει τη συμμετοχή της Βρετανίας σε στρατιωτική δράση κατά του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, αφήνοντας τον Ντέιβιντ Κάμερον «εκτεθειμένο» έναντι της συμμάχου Ουάσινγκτον.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα «θα καθορισθεί από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ΗΠΑ», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος μετά τη διαμόρφωση των νέων δεδομένων στο Λονδίνο.

Ο Γάλλος πρόεδροςΦρανουσά Ολάντδηλώνει ταυτόχρονα ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι χωρίς να αποκλείει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης πριν την προσεχή Τετάρτη, οπότε έχει προσδιοριστεί η ειδική συνεδρίαση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης επί της κατάστασης.

Αντίθετα με τη Βρετανία, ο Ολάντ μπορεί να ενεργήσει ανεξαρτήτως κοινοβουλευτικής έγκρισης.

Η επίθεση «δεν μπορεί και δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητη» λέει ο Ολάντ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde.

«Όλα τα ενδεχόμενα βρίσκονται στο τραπέζι. Η Γαλλία έχει την ικανότητα να επιβάλει κυρώσεις με τα κατάλληλα μέσα και είναι έτοιμη να το κάνει και θα διαμορφώσει τη θέση της σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους της», τονίζει προσθέτοντας ότι θα έχει σήμερα διεξοδική συνομιλία για το θέμα με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει ή μη σε μία επιχείρηση. Αυτό ισχύει για τη Βρετανία, όπως και για τη Γαλλία» επισημαίνει.

Σε ερώτηση εάν η γαλλική κυβέρνηση έχει αποδείξεις για τη χρήση χημικών όπλων στη Δαμασκό στις 21 Αυγούστου, απαντά: «Το θέμα δεν είναι αν έγινε χρήση χημικών όπλων. Αυτό είναι δεδομένο. Αυτό δεν το αρνούνται ούτε οι συριακές αρχές».

Ο Φρανσουά Ολάντ δηλώνει, επίσης, ότι η Γαλλία διαθέτει σειρά στοιχείων που δείχνουν ότι το συριακό καθεστώς φέρει την ευθύνη της χημικής επίθεσης της περασμένης εβδομάδας.

Στη δημοσιότητα αναμένεται να δοθούν, εν τω μεταξύ, εντός της ημέρας αποχαρακτηρισμένα αποσπάσματα έκθεσης των αμερικανικών Υπηρεσιών Πληροφοριών για την επίθεση της 21ης Αυγούστου.

Από γερμανικής πλευράς, ο επικεφαλής διπλωματίαςΓκίντο Βέστερβελεαπέκλεισε το ενδεχόμενο συμμετοχής του Βερολίνου σε στρατιωτική επέμβαση. «Δεν μας το ζήτησαν [συμμετοχή σε στρατιωτική δράση] και δεν εξετάζουμε αυτό το ενδεχόμενο» επισήμανε.

ΗΕυρωπαϊκή Ένωσηπεριορίστηκε να δηλώσει ότι «σημειώνει» την απόφαση της βρετανικής Βουλής.

«Σημειώσαμε τη συζήτηση, η οποία διεξήχθη στην βρετανική] Βουλή και τις δηλώσεις του [Βρετανού] πρωθυπουργού [Ντέιβιντ] Κάμερον» δήλωσε εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον, προσθέτοντας ότι η ευρωπαϊκή διπλωματία αποφεύγει «να σχολιάζει τις εσωτερικές συζητήσεις στα κράτη μέλη».

Κάμερον: «Λυπάμαι, αλλά δεν χρειάζεται να απολογηθώ στις ΗΠΑ»

Σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από βρετανικά δίκτυα μετά την ήττα του στη Βουλή των Κοινοτήτων, ο Ντέιβιντ Κάμερον ανέφερε πως λυπάται για την έκβαση της ψηφοφορίας, επισήμανε όμως πως δεν χρειάζεται να «απολογηθεί» στον Ομπάμα.

«Νομίζω ότι η κοινή γνώμη στην Αμερική, ο αμερικανικός λαός και ο πρόεδρος [Μπαράκ] Ομπάμα θα καταλάβουν» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Δεν έχω μιλήσει μαζί του μετά την κοινοβουλευτική συζήτηση, αλλά αναμένω ότι θα μιλήσουμε έως αύριο. Δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα να χρειαστεί να ζητήσω συγγνώμη» προσέθεσε.

Κινούνται «βάσει των συμφερόντων τους» οι ΗΠΑ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις με την βρετανική κυβέρνηση, έναν από στενότερους συμμάχους και φίλους, αλλά οι αποφάσεις του προέδρου Ομπάμα θα καθορισθούν από τα συμφέροντα των ΗΠΑ» επισημαίνει ο Λευκός Οίκος.

«Ο πρόεδρος θεωρεί ότι διακυβεύονται σημαντικά συμφέροντα των ΗΠΑ και ότι οι χώρες που παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες για τα χημικά όπλα πρέπει να είναι υπόλογες» αναφέρεται στη δήλωση της εκπρόσωπου του Λευκού Οίκου Κέιτλιν Χέιντεν.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι «οι διαβουλεύσεις με τους συμμάχους για τη Συρία είναι εξαιρετικά σημαντικές, λαμβάνουμε τις αποφάσεις μας σύμφωνα με το δικό μας χρονοδιάγραμμα»,

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τσακ Χέιγκελ δήλωσε την ίδια στιγμή από τη Μανίλα ότι η προσέγγιση της Ουάσινγκτον εξακολουθεί να είναι η επιδίωξη της συγκρότησης ενός διεθνούς συνασπισμού που θα δράσει από κοινού. «Κάθε χώρα δικαιούται να λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις» σημείωσε.

Το στρατιωτικό σενάριο που παρουσιάζεται από τον αμερικανικό και διεθνή Τύπο τις τελευταίες ημέρες αναφέρεται σε μία «περιορισμένης κλίμακας» επίθεση, στόχος της οποίας θα είναι σύμφωνα με το Πεντάγωνο η «αποτροπή» της περαιτέρω χρήσης χημικών όπλων από τη Δαμασκό και η «μείωση» των δυνατοτήτων της στη χρήση τέτοιων όπλων μαζικής καταστροφής.

Οι ΗΠΑ συγκεντρώνουν εδώ και μία εβδομάδα στοιχεία και πληροφορίες για την επίθεση της 21ης Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης το βράδυ της Πέμπτης, ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε στο Κογκρέσο ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έγινε χρήση χημικών όπλων και ότι αυτή έγινε σκοπίμως από το συριακό καθεστώς» δήλωσε την Παρασκευή ο Έλιοτ Ένγκελ, Δημοκρατικός, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σε απόλυτο αδιέξοδο το Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας βρίσκεται σε απόλυτο αδιέξοδο ως προς το συριακό ζήτημα. Τα πέντε μόνιμα κράτη-μέλη συναντήθηκαν για 45 λεπτά την Πέμπτη, έπειτα από αίτημα της Μόσχας, χωρίς να υπάρξει καμία πρόοδος.

Στη Μόσχα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ επανέλαβε την Παρασκευή ότι η Ρωσία θα αντιταχθεί σε οποιαδήποτε απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα επιτρέπει τη χρήση στρατιωτικής βίας.

Ως προς το βρετανικό κοινοβουλευτικό μπλόκο σε ανάληψη δράσης, σύμβουλος του προέδρου τηςΡωσίαςΒλαντιμίρ Πούτιν σχολίασε πως καταδεικνύει ότι ο κόσμος αρχίζει να κατανοεί πόσο επικίνδυνη είναι μία στρατιωτική επέμβαση.

Αναμένοντας την αναφορά των επιθεωρητών

Η ομάδα των επιθεωρητών του ΟΗΕ αναμένεται να κάνει ένα προφορικό απολογισμό των ερευνών της στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν μετά την αναχώρησή της το Σάββατο από τη Δαμασκό. Στην συνέχεια, τα δείγματα που έχουν συγκεντρωθεί θα σταλούν σε εργαστήρια της Ευρώπης και, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αποστολής Φαρχάν Χακ, οι αναλύσεις είναι πιθανόν να διαρκέσουν εβδομάδες.

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ αναχώρησαν την Παρασκευή από το ξενοδοχείο τους στο κέντρο της Δαμασκού για την τελευταία ημέρα της έρευνάς τους. Έφυγαν με τρία οχήματα του ΟΗΕ συνοδεία πολλών οχημάτων των συριακών δυνάμεων με κατεύθυνση στρατιωτικό νοσοκομείο της Δαμασκού προκειμένου να συνομιλήσουν με γιατρούς.

Αυτόπτες μάρτυρες τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters δήλωσαν ότι οι επιθεωρητές δεν φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα, γεγονός που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να περάσουν σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες.

Το προσωπικό των ανθρωπιστικών υπηρεσιών του ΟΗΕ συνεχίζει, εν τω μεταξύ, να εργάζεται στην Συρία, παρά τις απειλές για μια δυτική στρατιωτική επέμβαση, όπως δήλωσαν την Παρασκευή εκπρόσωποί τους στη Γενεύη. «Κανείς δεν μας ζήτησε να φύγουμε από τη χώρα» δήλωσε εκπρόσωπος της UNICEF κατά την διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη.