Πριν από 21 χρόνια «έχασε» το δεξί του χέρι σε τροχαίο. Παρασύρθηκε από δίκυκλο που οδηγούσε «όργανο» του κράτους. Σήμερα το ίδιο το κράτος έρχεται και του ρίχνει τη σύνταξη που δικαιούται στα Τάρταρα μειώνοντας τραγικά το ποσοστό αναπηρίας του. Ο άνθρωπος ο οποίος επί 18 χρόνια «χάριζε» στο κράτος επιδόματα και σύνταξη αναπηρίας διότι δεν ήθελε να σταματήσει να εργάζεται τρώει σήμερα, έχοντας μείνει πια χωρίς δουλειά, ένα ηχηρό χαστούκι από την Πολιτεία. Βρίσκεται για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και καλείται να ζήσει με λιγότερα από 500 ευρώ τον μήνα. Μαζί του τα δύο ανήλικα παιδιά του και η άνεργη σύζυγός του.

Αναμφισβήτητα ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα από τα οποία εξακολουθεί να «αιμορραγεί» η Ελλάδα είναι τα τροχαία ατυχήματα και οι συνέπειές τους. Χιλιάδες έχουν χαθεί –και εξακολουθούν να χάνονται κάθε χρόνο –σε τροχαίο δυστύχημα και πολύ περισσότεροι τη γλιτώνουν αλλά αποκτούν κάποια μορφή αναπηρίας. Ενδεικτικά τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής: τον Μάιο του 2013 συνέβησαν σε όλη τη χώρα 1.052 οδικά τροχαία δυστυχήματα (αύξηση 0,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2012), στα οποία 57 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (μείωση 26,9%) και 127 τραυματίστηκαν βαριά (αύξηση 22,1%).

Η εφαρμογή του νέου Κανονισμού


Τη στιγμή που η ελληνική άσφαλτος θερίζει ανθρώπινες ζωές, το ελληνικό κράτος αφαιρεί από όσους καταφέρνουν να επιβιώσουν, ακόμη και με σοβαρά προβλήματα, κάθε ελπίδα αξιοπρεπούς διαβίωσης. Στο πλαίσιο των περικοπών τροποποιεί αβίαστα τον Κανονισμό Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας και ρίχνει χιλιάδες ανθρώπους στον Καιάδα της ανέχειας. Με την εφαρμογή του νέου Κανονισμού στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας μειώνεται σε πολλούς το ποσοστό αναπηρίας, με συνέπεια την περικοπή ή μείωση των επιδομάτων ή της σύνταξης που ελάμβαναν ως πρόσφατα.
«Είναι τραγικό αυτό που συμβαίνει. Περνά κάποιος από επιτροπή και του δίνει ποσοστό αναπηρίας 67% για δύο χρόνια. Ο άνθρωπος παραιτείται από την εργασία του και παίρνει τη σύνταξη. Δύο χρόνια μετά περνά πάλι από επιτροπή η οποία ρίχνει το ποσοστό αναπηρίας στο 50% και κάτω. Τον κρίνει, δηλαδή, ουσιαστικά κατάλληλο για εργασία όταν προ διετίας τον είχε κρίνει ακατάλληλο. Ο άνθρωπος όμως το διάστημα αυτό έχει χάσει τη δουλειά του» σχολιάζει ο κ. Σμάραγδος Κρεμμύδας, πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Καβάλας.
Ανάλογη είναι η περίπτωση του 47χρονου Αναστάσιου Νοτάκη, ο οποίος πριν από 21 χρόνια «έχασε» το δεξί του χέρι σε τροχαίο ατύχημα. Παρ’ ότι υποβλήθηκε σε χειρουργικές επεμβάσεις και έφυγε στο εξωτερικό για αποκατάσταση της ζημιάς, το χέρι του έμεινε παράλυτο. Από το 1992 ως το 2010, οπότε έμεινε χωρίς δουλειά, δεν είχε κάνει αίτηση για σύνταξη αναπηρίας. Σε αυτή τη λύση οδηγήθηκε πριν από τρία χρόνια, όταν έχασε την εργασία της και η σύζυγός του. Η επιτροπή που τον εξέτασε τότε του έδωσε ποσοστό αναπηρίας 80%. Το ΙΚΑ έκανε ένσταση στην απόφαση των γιατρών της επιτροπής και ο κ. Νοτάκης προσέφυγε στη δευτεροβάθμια επιτροπή, η οποία του έδωσε το ίδιο ποσοστό αναπηρίας.
Το ΙΚΑ «κατήργησε» το βιβλιάριό του


Ως τον περασμένο Οκτώβριο ο 47χρονος έπαιρνε κανονικά τη σύνταξή του, η οποία μαζί με το επικουρικό και το επίδομα τέκνων έφθανε αρχικά στα 880 ευρώ και στη συνέχεια, με τις μειώσεις που έγιναν, στα 760 ευρώ. Ωστόσο έπρεπε να επανεξεταστεί, όπως και οι περισσότεροι ανάπηροι. Εναν μήνα μετά τροποποιείται και ο Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας. Ετσι, από εκεί που ανήκε στην κατηγορία «ακρωτηριασμός ενός άνω άκρου από την άρθρωση του ώμου (απεξάρθρωση)» με ποσοστό 80%, τον τοποθετούν σε μια εντελώς διαφορετική (συνήθως επίκτητη κατά τη γέννα…) «παράλυση ή διατομή βραχιονίου πλέγματος (μαιευτική παράλυση, εξελκυσμός κτλ.)» και με ποσοστό 67%. Αυτό σημαίνει ότι από 760 ευρώ που έπαιρνε τον μήνα τώρα θα λαμβάνει ίσως και λιγότερα από 500 ευρώ. Με τα χρήματα αυτά καλείται να ζήσει την τετραμελή οικογένειά του, δεδομένου ότι η σύζυγός του δεν έχει βρει ακόμη δουλειά.
Εν τω μεταξύ τον τελευταίο χρόνο η σύνταξή του δεν καταβάλλεται. Και το χειρότερο; Από την ώρα που έκανε ένσταση για το 67% που του έδωσε η επιτροπή το ΙΚΑ «κατήργησε» το βιβλιάριό του. «Από την ώρα που κάνετε ένσταση δεν δικαιούστε ασφαλιστική κάλυψη» τον ενημέρωσε υπάλληλος του Ιδρύματος, ο οποίος μάλιστα τον προέτρεψε να καταφύγει στην Πρόνοια. Αποτέλεσμα; Αυτή τη στιγμή τόσο ο ίδιος και η άνεργη σύζυγός του όσο και τα δύο ανήλικα παιδιά του δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη.
Ταλαιπωρία
«Τους ξανακαλούν λες και θα “φυτρώσει” ξανά το πόδι»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχάλη Βλασταράκο, ο προηγούμενος Κανονισμός Εκτίμησης Βαθμού Αναπηρίας, ο οποίος συντάχθηκε προ διετίας, επιχειρήθηκε να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Θεωρήθηκε λοιπόν, όπως αναφέρει, ότι περιλαμβάνει διατάξεις δυσμενέστερες για τους ασφαλισμένους. «Γι’ αυτό συγκροτήθηκε στο αρμόδιο υπουργείο επιτροπή η οποία επεξεργάζεται διατάξεις που θεωρούνται από τους ασφαλισμένους άδικες» προσθέτει ο κ. Βλασταράκος. «Ως ΠΙΣ είμαστε της άποψης ότι το μεγάλο κοινωνικό ζήτημα των αναπηρικών συντάξεων θα πρέπει να το βλέπουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ευαισθησία, ανάλογα βέβαια και με το είδος της εργασίας, της ηλικίας και των κοινωνικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει κάθε άνθρωπος με προβλήματα αναπηρίας».
Την ταλαιπωρία που υφίστανται άνθρωποι οι οποίοι έχουν υποστεί ακρωτηριασμό κάποιου μέλους του σώματός τους ή πάσχουν από σοβαρά χρόνια νοσήματα θίγει ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Καβάλας. «Καλούν και ξανακαλούν ανθρώπους με προβλήματα μη αναστρέψιμα για να τους εξετάσουν. Λες και υπάρχει περίπτωση να «φυτρώσει» ξανά το πόδι ή το χέρι» δηλώνει και προσθέτει ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος 3846/10 που καθορίζει τα προβλήματα υγείας για τα οποία πρέπει να δίδεται στους πάσχοντες ποσοστό αναπηρίας 80% επ’ αόριστον.
Αυτά είναι το Σύνδρομο Down, ο αυτισμός και η υψηλού βαθμού νοητική υστέρηση, οι ακρωτηριαστικές βλάβες άνω ή κάτω άκρων, οι φωκομέλειες (εκ γενετής πρόβλημα, όταν τα άκρα δεν αναπτύσσονται), η νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, η μεταμόσχευση νεφρών ή άλλων συμπαγών οργάνων, η τυφλότητα, η παραπληγία – τετραπληγία και η ινώδης κυστική νόσος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ