Ο Ρόμπερτ Μακ Κέιμπ αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση φιλέλληνα. Η «φιλία» του αμερικανού φωτογράφου με την Ελλάδα μετράει από το 1954, όταν ο γιος του εκδότη της εφημερίδας «Daily Mirror» βρέθηκε στη χώρα μας προσκαλεσμένος από τον συμφοιτητή και φίλο του Πέτρο Νομικό. Τότε, αντί για δύο εβδομάδες, παρέμεινε στην Ελλάδα για ένα ολόκληρο καλοκαίρι. Ακολούθησαν πολλά ελληνικά καλοκαίρια, «καρπός» των οποίων είναι ένα πλούσιο αρχείο φωτογραφιών και άλλων ντοκουμέντων το οποίο ως σήμερα έχει δημοσιευθεί θεματικά σε πόλεις όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, το Παρίσι αλλά και το Καστελόριζο, το Μονοδένδρι Ζαγορίων, ο Πόρος κ.α.
Αποτελεί παράδοξο, ωστόσο, το ότι ο Ρόμπερτ Μακ Κέιμπ –ο οποίος μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι και στην Αθήνα, πατρίδα της γυναίκας του, Ντίνας, και τα καλοκαίρια του τα περνάει στην Πάτμο –δεν είχε εκθέσει ως σήμερα στο Νησί της Αποκάλυψης, το οποίο συνάντησε για πρώτη φορά το 1967 και έκτοτε νιώθει ότι εξακολουθεί να ξεδιπλώνει τη γοητεία του.
Εφθασε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου. Επειτα από πάνω από τρεις δεκαετίες στενού συνδέσμου του με το νησί ο Μακ Κέιμπ παρουσιάζει την έκθεση «Τα μονοπάτια της μνήμης», που εγκαινιάζεται την Τετάρτη 24 Ιουλίου στο Παλιό Δημοτικό Σχολείο της Χώρας Πάτμου. Εκεί αναδεικνύεται το σύνολο του φωτογραφικού έργου του αμερικανού φωτογράφου με θέμα το νησί.

«Η σημασία της έκθεσης, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Πάτμου αλλά και του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, είναι διττή»
μας λέει η επιμελήτριά της Ελισάβετ Πλέσσα. «Για πρώτη φορά παρουσιάζεται το σύνολο του φωτογραφικού έργου του Μακ Κέιμπ για την Πάτμο και πρώτη φορά γίνεται έκθεση φωτογραφιών του στο νησί». Εχοντας περιηγηθεί σε ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα ο Μακ Κέιμπ ξεχώρισε την Πάτμο καθώς αντιλήφθηκε τη σπάνια ένωση μιας ζωντανής κοινότητας ανθρώπων με τη θρησκευτική και ιστορική τους παράδοση και το μοναδικό φυσικό και αρχιτεκτονικό κάλλος του τόπου τους. Μέσα από περίπου 80 φωτογραφίες, αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό από τη συλλογή του φωτογράφου, άρτια επιμελημένο εποπτικό υλικό, καθώς και έντυπο που θα εκδοθεί ειδικά για την έκθεση, οι επισκέπτες του νησιού, Ελληνες και ξένοι, θα μπορέσουν να δουν όχι μόνο την εικόνα μιας Πάτμου που με τα χρόνια χάθηκε αλλά και αγαπημένες όψεις της πατμιακής καθημερινότητας και παράδοσης που αντιστέκονται στο πέρασμα του χρόνου. Τοπία ξεχασμένα και άνθρωποι που ίσως να μην υπάρχουν πια ζουν μέσα από τον σεβασμό με τον οποίο τους αντιμετώπισε ο φακός του Ρόμπερτ Μακ Κέιμπ.

«Μέσα από αυτή την έκθεση αναδεικνύεται η αγάπη του φωτογράφου τόσο για τον τόπο όσο και για τους ανθρώπους του. Σημαντικός άξονας του στησίματος της έκθεσης είναι η νοσταλγία και ο διακριτικός φακός του Μακ Κέιμπ»
καταλήγει η επιμελήτρια της έκθεσης η οποία θα διαρκέσει ως τις 25 Αυγούστου.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 24 Ιουλίου 2013

HeliosPlus