Όπως οι… ξενύχτηδες γνωρίζουν καλά, όταν πίνουν καπνίζουν περισσότερο ενώ παράλληλα επιζητούν περισσότερο αλκοόλ όταν καπνίζουν. Μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστό γιατί συμβαίνει αυτός ο «φαύλος κύκλος», ωστόσο τώρα αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι βρήκαν την απάντηση. Όπως συγκεκριμένα αναφέρουν ειδικοί του Κολεγίου Ιατρικής Μπέιλορ, τα «κλειδιά» της όλης διαδικασίας είναι οι ορμόνες του στρες και το κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου.

Αρουραίοι… πότες και καπνιστές

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές μελέτησαν αρουραίους στους οποίους έδωσαν νικοτίνη προτού τους προσφέρουν αλκοόλ. Είδαν ότι η νικοτίνη αύξησε το ενδιαφέρον των πειραματοζώων για… ποτό, ακόμη και όταν το αλκοόλ τούς προσφέρθηκε μέχρι και 15 ώρες μετά τη νικοτίνη.

Με δεδομένο ότι απαιτούνται περί τα 90 λεπτά προκειμένου να αποβληθεί η νικοτίνη από τον οργανισμό των αρουραίων, τα ευρήματα μαρτυρούν ότι η ουσία μεταβάλλει την απόκριση του εγκεφάλου στο αλκοόλ ακόμη και όταν έχει απομακρυνθεί ώρες πριν από το σώμα.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το αλκοόλ αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης στο κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Ανακάλυψαν όμως ότι συγχρόνως μειώνει την ικανότητα του εγκεφάλου να αποκρίνεται σε αυτό, γεγονός που σημαίνει ότι απαιτείται όλο και περισσότερο αλκοόλ για να επιτευχθεί το ίδιο επίπεδο ευχαρίστησης.

Nικοτίνη + περισσότερο αλκοόλ= ίδια ευχαρίστηση

Εκτιμούν ότι η νικοτίνη ενισχύει αυτό το φαινόμενο, γεγονός που μεταφράζεται στο ότι τα άτομα που καπνίζουν χρειάζονται περισσότερο αλκοόλ για να φθάσουν στα ίδια επίπεδα ευχαρίστησης.

Επιπλέον οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως η νικοτίνη αυξάνει τα επίπεδα γλυκοκορτικοειδών (ορμονών του στρες), τα οποία μειώνουν την ευχαρίστηση που βιώνουν τα ζώα χάρη στην έκλυση ντοπαμίνης.

Ο δρ Τζον Ντάνι που ήταν εκ των ερευνητών της νέας μελέτης ανέφερε στην ιστοσελίδα Medical Daily ότι «τα νεαρά άτομα πειραματίζονται συχνά με τη νικοτίνη και το αλκοόλ από την εφηβεία και η έκθεσή τους αυτή πιθανότατα συμβάλλει στο να γίνονται πιο ευάλωτα στην κατάχρηση αλκοόλ αργότερα στη ζωή τους. Ετσι απαιτείται περισσότερη εγρήγορση ώστε να αποτραπεί εξαρχής η έκθεση στη νικοτίνη. Επιπροσθέτως η μελέτη μας μαρτυρεί ότι οι ορμόνες του στρες αποτελούν υποψήφιους στόχους για την πρόληψη ή τη θεραπεία των εθισμών στη νικοτίνη και στο αλκοόλ».

Οι καπνιστές παθαίνουν πιο βαρύ hangover

Η νέα μελέτη έρχεται λίγο μετά τα ευρήματα ειδικών του Πανεπιστημίου Μπράουν τα οποία έδειξαν ότι τα άτομα που καπνίζουν παθαίνουν πιο σοβαρά hangover σε σύγκριση με όσα δεν καπνίζουν. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ο καπνός του τσιγάρου περιέχει χημικά τα οποία και προκαλούν συμπτώματα hangover.