Καταδρομική επίθεση πραγματοποίησε ομάδα 80 – 100 χρυσαυγιτών στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο «Συνεργείο», που λειτουργεί στην Ηλιούπολη, το απόγευμα της Τετάρτης.

Η πολυπληθής ομάδα νεοναζί επιτέθηκε εναντίον των παιδιών που εκείνη την ώρα έκαναν μάθημα αγγλικών, κατά της 60χρονης καθηγήτριάς τους και ενός ακόμη ενήλικου που βρισκόταν στο χώρο. Παράλληλα, με καδρόνια και λοστούς προκάλεσαν ζημιές στους χώρους του «Συνεργείου».

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος «την Τετάρτη 10-7-13 στις 19:40 το “Συνεργείο” δέχτηκε άνανδρη επίθεση από 100 περίπου μέλη της Χρυσής Αυγής με την παρουσία αστυνομικών που ως θεατές παρακολουθούσαν το γεγονός χωρίς να παρέμβουν. Την ώρα εκείνη στο Συνεργείο λειτουργούσε μάθημα Αγγλικών στο οποίο συμμετείχαν κυρίως ανήλικοι μαθητές. Το χρυσαυγίτικο τάγμα εφόδου χτύπησε έναν ενήλικο σύντροφο και δύο ανήλικους ενώ προκάλεσαν και υλικές ζημιές στην υποδομή του κτηρίου».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως «οι χρυσαυγίτες μόλις έχασαν τον πόλεμο στην Ηλιούπολη ακριβώς γιατί το Συνεργείο θα συνεχίσει να λειτουργεί ως χώρος κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής παρέμβασης και κανένα τάγμα εφόδου δεν μπορεί αυτό να το αποτρέψει» και παράλληλα καλούν τους πολίτες και τις συλλογικότητες που συμμετέχουν στο Αντιφασιστικό Μέτωπο Ηλιούπολης σε συνέλευση στο Συνεργείο σήμερα Πέμπτη 11 Ιουλίου στις 7μμ.

Από την επίθεση δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί ενώ, σύμφωνα με καταγγελίες, δεν είναι η πρώτη φορά που χρυσαυγίτες «χτυπούν» τον συγκεκριμένο χώρο καθώς έχουν συμβεί ανάλογα περιστατικά άλλες δυο φορές.

Η ομάδα των περίπου 100 χρυσαυγιτών (φορούσαν μπλούζες της ΧΑ και έριξαν φυλλάδια στο χώρο) νωρίτερα είχε πραγματοποιήσει μοτο-πορεία στη λεωφόρο Αγ.Κωνσταντίνου, όπου βρίσκεται και το αστυνομικό τμήμα Ηλιούπολης.

Όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, η Αστυνομία εμφανίστηκε τουλάχιστον απαθής και τις τρεις φορές που σημειώθηκαν ανάλογα επεισόδια, στον ένα χρόνο λειτουργίας του συγκεκριμένου χώρου στην Ηλιούπολη.

Μετά την επίθεση έγιναν από αστυνομικούς οκτώ προσαγωγές ατόμων που, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, πρόσκεινται στη Χρυσή Αυγή, ωστόσο δεν αναγνωρίστηκαν ως δράστες και αφέθηκαν ελεύθεροι. Εκτιμάται πως το επεισόδιο αποτελεί «αντίποινα» των χρυσαυγιτών για την συμπλοκή με αντεξουσιαστές στα μέσα Ιουνίου στα Σούρμενα.