Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τη 1.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ.Γιάννη Στουρνάραμε τα στελέχη της τρόικας, η οποία άρχισε στις 19.30 της Τετάρτης.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε σήμερα στις 2.00 τα ξημερώματα ότι η τρόικα δέχθηκε να μην εισπράττεται ο φόρος για τα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ το 2014 και πρόσθεσε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στο τέλος Σεπτεμβρίου. Ο φόρος θα εισπράττεται μέσω των ΔΟΥ.

«Υπήρξε πρόοδος για να μηδενίσουμε το δημοσιονομικό κενό, το μειώσαμε αρκετά για τον ΕΟΠΥΥ φέτος, αλλά και για το 2013 που φθάνει τα 600 εκατ. ευρώ λόγω ΟΑΕΕ» σημείωσε το ίδιο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών που είπε «όχι» σε μείωση συντάξεων του πρώην ΤΕΒΕ. Και στις δύο περιπτώσεις, όπως είπε, «αναζητούνται ισοδύναμα με μικρό οικονομικό και κοινωνικό κόστος».

«Η δόση θα είναι τέτοια που θα ικανοποιεί τις ανάγκες μας» είπε ο ίδιος ενόψει του Eurogroup αλλά διευκρίνισε ότι «αν δεν εγκριθεί τη Δευτέρα πάμε για Σεπτέμβριο». Παράλληλα διέψευσε δημοσιεύματα για τρίμηνο κενό στη χρηματοδότηση.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, κ.κ.Πόουλ Τόμσεν(ΔΝΤ),Ματίας Μορς(ΕΕ) καιΚλάους Μαζούχ(ΕΚΤ), συναντήθηκαν στις 10.00 το πρωί της Πέμπτης με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ.Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξουν επαφές τεχνικών κλιμακίων με το υπουργείο Οικονομικών.

Ακολούθησε στις 13:30 η συνάντηση της τρόικας με τον Πρωθυπουργό κ.Αντώνη Σαμαρά.

Καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι η προσεχής Κυριακή ενώ στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η κινητικότητα στο Δημόσιο, αν υπάρξει σύγκλιση έστω και σε επίπεδο δεσμεύσεων, «δύσκολα θα χαλάσει τη συμφωνία». Πάντως κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε ότι «στο θέμα αυτό είμαστε εκτεθειμένοι».

Τη Δευτέρα κατατίθεται, τέλος, στη Βουλή νομοσχέδιο-«σκούπα» με όλα τα προαπαιτούμενα.