Με σκληρή γλώσσα, 15 βουλευτές και στελέχη της γερμανικής Αριστεράς εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της ΕΡΤ. «Το κλείσιμο στοχεύει στο φίμωμα κριτικών ελληνικών μέσων ενημέρωσης» αναφέρουν. Στο θέμα αναφέρθηκε και η γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού, η οποία έκανε λόγο για «ελληνική τραγωδία».

«Είναι προφανές ότι το κλείσιμο της ΕΡΤ στοχεύει στο φίμωμα κριτικών ελληνικών μέσων ενημέρωσης. Αυτά, μέχρι τώρα, τα γνωρίζαμε μόνον από δικτατορίες. Δυστυχώς, επαληθεύονται για άλλη μια φορά ότι πρέπει να μιλάμε για τη επιβολή των προσταγών της τρόικας» αναφέρουν τα στελέχη της γερμανικής Αριστεράς.

Οι βουλευτές αναφέρουν ότι η άσκηση δημοκρατικών δικαιωμάτων συμμετοχής και συναπόφασης προϋποθέτει τη διασφάλιση της πρόσβασης στην ανεξάρτητη πληροφόρηση.

Εν τω μεταξύ, δηλώσεις για το θέμα έκανε και η γαλλίδα υπουργός Πολιτισμού, Ορελί Φιλιπετί.

Μιλώντας στο France Info, η Φιλιπετί είπε: «Το μήνυμα αυτό είναι φοβερό. Το κλείσιμο της ΕΡΤ είναι μια τραγωδία για τη δημοκρατία και σύμβολο της κατρακύλας ορισμένων».

Την αλληλεγγύη του στην ΕΡΤ εξέφρασε και το μεγαλύτερο συνδικάτο της Γερμανίας, Verdi

Ο Κρίστιαν Χόπε, εκπρόσωπος του συνδικάτου στην Deutsche Welle δήλωσε: «Το Verdi καταδικάζει το κλείσιμο της ΕΡΤ ειδικά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που βρίσκεται σε μια δύσκολη εποχή. Το κλείσιμο ενός ανεξάρτητου σταθμού αποτελεί ένα μεγάλο πλήγμα. Η ενημέρωση της κοινής γνώμης, η κριτική πληροφόρηση για θέματα πολιτικής και οικονομίας δεν είναι πλέον εγγυημένα. Ο αντιπρόεδρος του Verdi το χαρακτήρισε ως μια αντιδημοκρατική κίνηση, η οποία δεν συνάδει με τις ευρωπαϊκές αξίες».

Επιστολή Μ. Σουλτς στον Αντώνη Σαμαρά

Η «αιφνίδια» απόφαση για κλείσιμο του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα είναι ενδεχομένως ασύμβατη με το θεμελιώδες νομικό πλαίσιο της ΕΕ, επισημαίνει με επιστολή του στον Αντώνη Σαμαρά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Ζητά μάλιστα να αναθεωρηθεί η απόφαση και να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Με έκπληξη και λύπη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πληροφορήθηκε την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη διακοπή λειτουργίας του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα ΕΡΤ, χωρίς προειδοποίηση και χωρίς να έχει προηγηθεί δημοκρατικός διάλογος στο πλαίσιο της Κυβέρνησης, της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και με τους φορείς.

»Με βάση τη Συνθήκη του Άμστερνταμ και του σχετικού Πρωτοκόλλου, η λειτουργία των δημόσιων φορέων μετάδοσης στα Κράτη Μέλη συνδέεται με τις δημοκρατικές, κοινωνικές και πολιτιστικές ανάγκες κάθε κοινωνίας, καθώς και με την ανάγκη διατήρησης της πολυφωνίας στα ΜΜΕ. Παράλληλα, η Συνθήκη αναγνωρίζει την αρμοδιότητα των Κρατών Μελών να διασφαλίζουν τη χρηματοδότηση της δημόσιας υπηρεσίας. Σύμφωνα με το Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ελευθερία και η πολυφωνία των Μέσων θα πρέπει να γίνεται σεβαστή, ενώ θα πρέπει να διασφαλίζεται η έγκαιρη ενημέρωση και διαβούλευση με τους εργαζομένους ή τους εκπροσώπους τους, στα ανάλογα κλιμάκια, στις περιπτώσεις και υπό τις προϋποθέσεις που προβλέπει η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εθνική νομοθεσία και πρακτική.

»Κατά τη γνώμη μας, η αιφνίδια απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να προβεί στη διακοπή λειτουργίας του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, θέτει σοβαρά ερωτήματα για τη συμβατότητα της με το θεμελιώδες νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χωρίς να αμφισβητείται η αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών να αποφασίζουν και να εφαρμόζουν στρατηγικές για το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις ανησυχίες που εγείρει αυτή η απόφαση σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο στο πλαίσιο της δημοκρατικής λήψης αποφάσεων.

»Υπό το φως των ανωτέρω, θα βλέπαμε με ανακούφιση την αναθεώρηση από την ελληνική κυβέρνηση της απόφασης της για το κλείσιμο του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα και τη διατύπωση εναλλακτικών λύσεων αναφορικά με την απαραίτητη αναδιάρθρωση του, αλλά με διατήρηση της λειτουργίας του».