Νέα καταγγελία για αστυνομική αυθαιρεσία στη Θεσσαλονίκη που σχετίζεται με το μπαράζ προσαγωγών διεμφυλικών ατόμων (τρανσέξουαλ) έρχεται στη δημοσιότητα λίγες μέρες πριν από τη διεξαγωγή του Gay Pride.

Η δικηγόρος Ηλέκτρα-Λήδα Κούτρα που μετέβη σε αστυνομικό τμήμα, επισκεπτόμενη εντολέα της, ένα διεμφυλικό άτομο, παρεμποδίστηκε στην επικοινωνία της μαζί του και βρέθηκε στο κρατητήριο, χωρίς εξηγήσεις από τους αστυνομικούς.

Σύμφωνα με την καταγγελία, εμπαίζοντας τη δικηγόρο, οι αστυνομικοί έλεγαν «μόνη σου ήθελες να κλειδωθείς μέσα…» Στη συνέχεια, όταν η δικηγόρος αφέθηκε ελεύθερη, ο αξιωματικός υπηρεσίας δεν δεχόταν να καταχωρήσει τη μήνυση της δικηγόρου εις βάρος των αστυνομικών.

Στην ανακοίνωσή του, το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών επισημαίνει: «Οι φασιστικές αυτές πρακτικές της αστυνομίας θυμίζουν μεσαίωνα που δεν σχετίζεται με κανενός είδους κράτους δικαίου».

Το ΣΥΔ ξεκαθαρίζει ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη, καθώς και σε διεθνείς οργανώσεις και φόρα ζητώντας την καταδίκη της Ελληνικής Πολιτείας που ευθύνεται για την βάρβαρη καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφενός μεν διεμφυλικών ανθρώπων και της δικηγόρου που τις υπερασπίστηκε, αφετέρου την ευθεία παραβίαση κάθε έννοιας εφαρμογής δικαίου.

Η κίνηση Ελληνική Δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – «Πλειάδες» διαπιστώνει με ιδιαίτερη ανησυχία την κλιμάκωση της στοχοποίησης των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, όπως αναφέρει σε ανκοίνωσή της.

Η Ελληνική Δραση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα καλούν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να προχωρήσει άμεσα στις νόμιμες ενέργειες για την πειθαρχική διερεύνηση της υπόθεσης και να δώσει ένα οριστικό τέρμα σε «επιχειρήσεις αρετή» που βάλλουν εναντίον των διεμφυλικών, χωρίς απολύτως καμία αιτιολογία πέραν της ταυτότητας του φύλου τους.

Επιπλέον, η κίνηση καλεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε επαγρύπνηση, αλλά και να εγγυηθεί την ταχύτατη διερεύνηση της υπόθεσης και την απαρέγκλιτη εφαρμογή της νομοθεσίας. «Είναι κοινός τόπος ότι δεν είναι παρά η ατιμωρησία των αστυνομικών – δραστών ποινικών αδικημάτων που «οπλίζει» τα χέρια και το νου τους ως προς την τέλεσή τους» επισημαίνεται.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ελληνικής Δράσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα


H καταγγελία της δικηγόρου

«Μόλις γύρισα από το Αστυνομικό Τμήμα, μετά μια μαραθώνια νύχτα στη Θεσσαλονίκη. Υπέστην τη συντριπτικότερη εμπειρία ψυχικής βίας της ζωής μου, από αστυνομικά όργανα, τα οποία μήνυσα στη συνέχεια, για πληθώρα εγκλημάτων σε βάρος μου, μεταξύ των οποίων και κακουργήματος.


»Πολύ περιληπτικά: Επισκεπτόμενη εντολέα μου διαφυλικό άτομο, που βρισκόταν “προσαχθείς στο κρατητήριο” για 3η φορά σε 4 μέρες (όπως πληθώρα διαφυλικών εντός των τελευταίων 5 ημερών, λόγω κάποιου είδους διαταγής “εκκαθάρισης” τους από συγκεκριμένα σημεία στη Θεσσαλονίκη), παρεμποδίστηκα να τον δω, κι όταν, αφού κάλεσα, διαμαρτυρόμενη για τα προσκόμματα στην επικοινωνία κρατουμένου με το δικηγόρο του, το “100″, κατάφερα να μπω, ο Αξ. Υπ. μ’ έριξε κι εμένα στο κρατητήριο του Α.Τ. και με κλείδωσε μέσα, όπου κρατούνταν ως επί το πλείστον προσαχθείσες ιερόδουλες, χωρίς να με ενημερώσει για τον λόγο της θέσης μου σε κράτηση.


»Οι άλλοι αστυνομικοί που ήταν παρόντες συνέδραμαν ψυχικά τον δράστη, παρά τις διαμαρτυρίες μου ότι δεν πρέπει να δέχονται από συναδέλφους τους συμπεριφορές αντίθετες αν μη τι άλλο στον όρκο τους, εμπαίζοντάς με εν χορώ, και λέγοντάς μου ότι “μόνη σου ήθελες να κλειδωθείς μέσα”…


»Όταν ζήτησα να κάνω μήνυση, ο Αξ. Υπ. είπε ότι θα μου κάνει κι εκείνος μήνυση, κι όταν του είπα ότι δεν με ενδιαφέρει τι θα κάνει κι επιμένω να υποβάλω τη μήνυση, δεν δέχθηκε να την καταχωρήσει κι επέμεινε να φύγω. Ειδοποιήθηκε κατεπειγόντως η Εισαγγελέας μέσα στη νύχτα, η οποία έκρινε ότι δεν πρέπει να συλληφθεί ο δράστης, καθώς βρισκόταν εν ώρα υπηρεσίας».

Η δικηγόρος μετέβη σε άλλο αστυνομικό τμήμα για να κάνει την μήνυση.