Μετά τις αντιδράσεις ΕΚΤ και Κομισιόν το ΔΝΤ ρίχνει τους τόνους για την έκθεσή του για την Ελλάδα

Να ηρεμήσει τα πνεύματα αναφορικά με την απολογιστική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα επιχείρησε ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις, μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον.

Να ηρεμήσει τα πνεύματα αναφορικά με την απολογιστική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα επιχείρησε ο εκπρόσωπος Τζέρι Ράις, μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον. Η έκθεση μονοπώλησε τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, οι οποίοι εστίασαν στις διαφορετικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής.

Ο Ράις διευκρίνισε ότι η αξιολόγηση του ΔΝΤ αφορούσε το πρώτο πρόγραμμα της Ελλάδας και όχι αυτό που εφαρμόζεται μετά το 2012 και επανέλαβε αρκετές φορές πως παρά τις δυσκολίες το νέο ελληνικό πρόγραμμα υλοποιείται σήμερα κανονικά.

Σε ερώτηση αναφορικά με την συνεργασία της τρόικας ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κράτησε μετριοπαθέστερη στάση από αυτή που διατύπωσαν οι συντάκτες της απολογιστικής έκθεσης του Ταμείου. «Η τρόικα δούλευε και συνεργάζεται στενά. Και θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται στενά» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Ράις απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην έκθεση του ΔΝΤ, ωστόσο είπε πως είναι καθήκον του κάθε οργανισμού να κάνει την αποτίμησή του.

Για το εάν το ΔΝΤ παραβίασε τους κανονισμούς του στην υπόθεση της Ελλάδας ο εκπρόσωπος του ταμείου αρνήθηκε ότι έγινε κάτι τέτοιο, λέγοντας πως κάθε αλλαγή πολιτικής εγκρίνεται από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου. «Οι διαφοροποιήσεις από τους κανόνες μας αφορούν σε όλα τα μέλη του Οργανισμού» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το ελληνικό χρέος το στέλεχος του ΔΝΤ είπε: «Δεν οραματιζόμαστε καμία νέα συμμετοχή του επίσημου τομέα ή συζητήσεις για το θέμα σε αυτό το σημείο. Οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι θα χρειαστεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους και η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή της για σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους βάσει του προγραμματισμού.

» Στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και κάτω από το 110% του ΑΕΠ το 2022. Αναμένουμε στις αρχές του 2014 οι εταίροι της Ελλάδας να επανεξετάσουν την περίπτωση και να προχωρήσουν σε νέα αποτίμηση στις αρχές του 2015 ανάλογα με τα δημοσιονομικά αποτελέσματα το 2013 και το 2014».

Τέλος, ο Ράις τόνισε πως στα προγράμματα προσαρμογής είναι πολύ σημαντικό να επιλέγεται το κατάλληλο μίγμα πολιτικής, είναι εξίσου σημαντικό να υπάρχει η αίσθηση ιδιοκτησίας του προγράμματος από τις κυβερνήσεις που το καταρτίζουν και τέλος είναι απαραίτητο να υπάρχει πιστή εφαρμογή των συμπεφωνημένων.

Δήλωση Βενιζέλου για την έκθεση του ΔΝΤ

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, κληθείς από το Reuters να σχολιάσει την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η έκθεση του ΔΝΤ καταγράφει και επιβεβαιώνει θέσεις που έχουμε παρουσιάσει δημόσια κατ’ επανάληψη και ήταν η βάση της επιχειρηματολογίας μας στις σκληρές διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ και τα άλλα δύο μέλη της τρόικας προκειμένου να διαφυλάξουμε την Ελλάδα από τη σωρευτική ύφεση και ανεργία που προήλθε από την εφαρμογή ενός ατελούς στη σύλληψή του πρώτου προγράμματος.

Οι διαφορές άλλωστε ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο πρόγραμμα δείχνουν την κατεύθυνση που έπρεπε να είχε επιλεγεί εξ αρχής.

Η Ελλάδα ήταν και είναι δυστυχώς υποχρεωμένη να σταθμίζει τον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων, ιδίως όταν αυτός έχει να κάνει με τους δανειστές της. Υπάρχουν πολλές επιλογές που ποτέ δεν θα κάναμε εμείς μόνοι μας, αλλά ήμασταν υποχρεωμένοι να τις κάνουμε για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Γι’ αυτό χρειάζεται μια νέα πολιτική στρατηγική η Ευρωζώνη και όλη η Ευρώπη. Κι αυτό είναι το καθήκον που πρέπει να επωμιστούν πρωτίστως οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk