Χαμηλό βαρομετρικό στις σχέσεις Σαμαρά – Βενιζέλου

Μεγαλώνει καθημερινά το ρήγμα μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του κ. Ευ. Βενιζέλου, για τη στάση που τηρεί το ΠαΣοΚ το τελευταίο διάστημα. Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες ιδιαίτερα ενοχλημένος για τον τρόπο που κινείται το ΠαΣοΚ το τελευταίο διάστημα.

Οι μίνι κυβερνητικές κρίσεις, με αποκορύφωμα το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, που δημιουργήθηκαν το τελευταίο διάστημα έχουν ενοχλήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, τον κ. Σαμαρά που δεν έχει στα σχέδια του, όπως σημείωσε την Τρίτη το Βήμα, την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, εντός του φθινοπώρου.

Ο ίδιος είναι αρκετά προβληματισμένος από τη στάση των άλλων δυο εταίρων και θα επιχειρήσει την προσεχή εβδομάδα να οριοθετήσει το πλαίσιο των σχέσεων των τριών εταίρων.

Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει στις αρχές της προσεχούς εβδομάδος, διότι ο Πρωθυπουργός την Πέμπτη αναχωρεί για διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ελσίνκι και το Σαββατοκύριακο είναι το προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη, όπου θα μιλήσει την Κυριακή, αναμένεται να…«λυθούν οι λογαριασμοί των τριών».

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο υπάρχει μεγάλος εκνευρισμός για τη στάση του ΠαΣοΚ και αναφέρουν ότι τους δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα την τελευταία περίοδο, δίνοντας την αίσθηση, όχι του κυβερνητικού εταίρου, όπως λένε υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά περισσότερο, ενός κόμματος της αντιπολίτευσης.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να ρίξει λάδι στη φωτιά και κυρίως τηρεί χαμηλούς τόνους, δείχνοντας, ως ένα βαθμό, κατανόηση στη στάση του ΠαΣοΚ που θέλει να έχει μια διακριτή παρουσία από τη ΝΔ, καθώς αισθάνεται ιδιαίτερα πιεσμένο δημοσκοπικά.

Όμως, μερικές φορές είναι δύσκολο να συγκρατήσουν τον εκνευρισμό τους, ενίοτε και την οργή τους, στο κυβερνητικό επιτελείο για τη στάση του κ. Βενιζέλου και συνολικά του ΠαΣοΚ σε μια σειρά από θέματα.

Τα επεισόδια είναι αρκετά το τελευταίο διάστημα, αλλά αυτό που προκάλεσε και την μεγάλη έκρηξη στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν η άρνηση του ΠαΣοΚ, αλλά και της ΔΗΜΑΡ σε δεύτερο χρόνο, για την προώθηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος της ρύθμισης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Το βέτο που έθεσαν ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ στην κατεπείγουσα διαδικασία συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου, που ήταν προϊόν συμφωνίας με την τρόικα, ενώ είχε και την έγκριση των τριών αρχηγών, οδήγησε στην έκρηξη πολλών στο πρωθυπουργικό περιβάλλον.

«Μα καλά, τι ζητάει το ΠαΣοΚ; Δεν καταλαβαίνουν ότι συνεχώς με τη στάση του δημιουργεί προβλήματα;» έλεγαν στο Μέγαρο Μαξίμου, μόλις πληροφορήθηκαν το νέο επεισόδιο που επιβαρύνει το κλίμα για την τρικομματική κυβέρνηση, ενώ αποτελεί και προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης.

Αμέσως άρχισαν οι αναλύσεις και οι συζητήσεις για τον πραγματικό στόχο του κ. Βενιζέλου και μια άποψη που κυριαρχεί είναι ότι ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επιδιώκει σταδιακά να αποδυναμωθεί ο Πρωθυπουργός και να κερδίσει μεσοπρόθεσμα ο ίδιος.

Και αυτό το κάνει, όπως υποστηρίζουν, για να δώσει την αίσθηση στην κοινή γνώμη, ότι αυτός θέτει πολλά θέματα της κυβερνητικής ατζέντας και ουσιαστικά φροντίζει να μην παρεκκλίνει η κυβέρνηση από το στόχο της.

Δεν είναι τυχαίο, όπως τόνιζαν κυβερνητικά στελέχη, ότι ο κ. Βενιζέλος δείχνει ένα πρωτοφανές πολιτικό άγχος, υποδεικνύοντας, όχι μόνο την κυβερνητική ατζέντα, αλλά ακόμα υπό ποιες συνθήκες πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες, όπως π.χ. ο ανασχηματισμός που συνταγματικά αποτελεί πρωθυπουργικό «προνόμιο».

Η κατάσταση είναι άκρως προβληματική και με τη συμπλήρωση ενός χρόνου περίπου από την ημέρα που συμφωνήθηκε η συνεργασία της ΝΔ, του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, εμφανίζονται μεγάλα προβλήματα στον κυβερνητικό συνασπισμό, που κανείς δεν ξέρει που μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk