Δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Πατριάρχης Μόσχας, ο οποίος συνεχίζει την επίσκεψή του στην Ελλάδα.

Νωρίτερα ο κ. Κύριλλος βρέθηκε στη Μονή Πετράκη, όπου συζήτησε με τον κ. Ιερώνυμο θέματα συνεργασίας μεταξύ των δύο Εκκλησιών.

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών, ενώπιον των μελών της Ιεράς Συνόδου, τίμησε τον Ρώσο προκαθήμενο με τη μεγαλύτερη διάκριση της Εκκλησίας, το παράσημο του Αποστόλου Παύλου.

Προσφωνώντας τον Ρώσο προκαθήμενο, ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα λόγω της οικονομικής κρίσης, επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη του Ρώσου Πατριάρχη συμπίπτει με αυτή τη δύσκολη εποχή για τη χώρα μας αλλά και για πολλές άλλες, και τόνισε την ευθύνη των Εκκλησιών απέναντι στο λαό, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο.

«Μεγάλη η ευθύνη της διακονίας μας σε αυτές τις συνθήκες, κατά τις οποίες η οικονομική δυσπραγία δοκιμάζει τις ανθρώπινες σχέσεις και οξύνει την σύγχρονη ασυνεννοησία» είπε.

Ο Πατριάρχης Μόσχας ευχαρίστησε για τη διάκριση από την Εκκλησία της Ελλάδος με την απονομή του παράσημου του Αποστόλου Παύλου.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών, τονίζοντας: «Οι Εκκλησίες μας πάντα ζούσαν τις ανάγκες του λαού, διαμορφώνοντας την ταυτότητα, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις των λαών μας και στηρίζοντας αυτούς σε εποχές των χαλεπών ιστορικών ταραχών. Και αυτή η δυσχερής εποχή μας δεν αποτελεί εξαίρεση».

Ο Ρώσος Πατριάρχης αναφέρθηκε στο φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας της Ελλάδος, τη στήριξη της ομόδοξης Ρωσικής Εκκλησίας, αλλά και στη συνεργασία των δύο Εκκλησιών στο επίπεδο του θρησκευτικού τουρισμού και στις φοιτητικές ανταλλαγές, εκφράζοντας την ευχή να αναπτυχθούν αυτές οι συνεργασίες ακόμη περισσότερο.

Στα γραφεία της «Αποστολής»

Το έργο της «Αποστολής» του φιλανθρωπικού Οργανισμού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εξήρε ο Πατριάρχης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα γραφεία της.

«Αν και γνωρίζαμε μέρος των δράσεων σας, ποτέ δεν μπορούσαμε να φανταστούμε το εύρος των δραστηριοτήτων σας. Η σημερινή ενημέρωση αποτελεί μία πνευματική τροφή για όλους μας. Οφείλουμε οι δύο Εκκλησίες να ξεκινήσουμε άμεσα κοινά προγράμματα φιλανθρωπικής δράσης» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τον Πατριάρχη υποδέχθηκε ο γενικός διευθυντής της «Αποστολής» Κωνσταντίνος Δήμτσας με το προσωπικό του Οργανισμού, ενώ τα παιδιά με σύνδρομο Down του Ιδρύματος «ΚΟΚΚΟΡΗ» του προσέφεραν ανθοδέσμη και του αφιέρωσαν τραγούδια.

Ακολούθησε ξενάγηση και παρουσίαση των δράσεων του Οργανισμού με οπτικοακουστικό υλικό στον Προκαθήμενο της Ρωσικής Εκκλησίας όπου ενημερώθηκε για το πολυδιάστατο έργο του κατεξοχήν φορέα κοινωνικών παρεμβάσεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, της «Αποστολής».

Στην ομιλία του ο κ. Δήμτσας τόνισε, μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα διανύει μια από τις δυσκολότερες περιόδους της, με την οικονομική και κοινωνική κρίση να έχουν σημαντικότατο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων, τόσο σε πρακτικό όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.

» Η ‘Αποστολή’ κάτω από τις σαφείς οδηγίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, έχει αναπτύξει ένα δίκτυο προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας, με δράσεις που συμβάλλουν στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των κοινωνικά ασθενέστερων ομάδων.»