Σφίγγει ο «γαλάζιος» κλοιός γύρω από το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Χ. Αθανασίου να διατυπώνει στην Βουλή την θέση ότι υπάρχει «επαρκές νομικό πλαίσιο» για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών φαινομένων. Αυτό είπε μιλώντας στην Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων, προσθέτοντας ότι απαιτούνται «μικρές βελτιώσεις» και όχι νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

Όπως τόνισε ο κ. Αθανασίου «αν δείτε αυτό το νομοθέτημα (σ.σ. το αντιρατσιστικό σ/ν) το 90% είναι ρυθμισμένο στην ελληνική έννομη τάξη, αλλά κανείς δεν έπιασε να τα μαζέψει όλα και να δει ότι αυτά έχουν ρυθμιστεί». «Βεβαίως, πρέπει να γίνουν μερικές παρεμβάσεις, αλλά όχι να πάρει μία τέτοια έκταση επικοινωνιακού χαρακτήρα και να φαίνεται ότι υπάρχουν και αντίθετες ενδοκυβερνητικές απόψεις από ορισμένη μερίδα του Τύπου. Δεν είναι έτσι τα πράγματα», σημείωσε.

Μάλιστα διατύπωσε αιχμές προς την πλευρά Ρουπακιώτη λέγοντας πως «όταν ο νομοθέτης νομοθετεί πρέπει να έχει μία εποπτεία του Δικαίου». «Πρέπει να γνωρίζει, ποιες ρυθμίσεις έχουν γίνει, τι ισχύει και τι πρέπει να κάνουμε», είπε.

Υπερασπιζόμενος τον νόμο 927/79, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι «πολλές ευρωπαϊκές και προοδευτικές χώρες είχαν μεσάνυχτα από τις ρυθμίσεις, τις οποίες έκανε η Ελλάδα». «Πολλές είχαν και πριν από εμάς, αλλά πολλές από αυτές δεν είχαν ιδέα τι ψήφιζαν. Ήμασταν πολύ πρωτοποριακοί σε αυτό», πρόσθεσε, παρατηρώντας πως εάν δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις δεν φταίει η κυβέρνηση.

Δεν δίστασε δε να επικρίνει την στάση του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνοντας: «Δείτε τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ και την ‘»ΑΥΓΗ», που αρθρογραφούσε τότε από άλλη σκοπιά βέβαια και όχι από την αντιπολιτευτική που επιχειρεί τώρα, τι έγραφε για τον ίδιο αντιρατσιστικό νόμο. Δεν διαφέρει σε τίποτα ο νόμος που εισήχθη επί Παπαϊωάννου με τον σημερινό. Διαφέρει μόνο στην τιμωρία των Νομικών Προσώπων».