Η Ελλάδα έχει μια καλή ευκαιρία στην παρούσα συγκυρία, επιμένουν όσοι παρακολουθούν από κοντά τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και αξιολογούν την κινητικότητα των επενδυτικών κεφαλαίων που προέρχονται κυρίως από την Ανατολή. Οι περισσότερες επενδύσεις εκκινούν πλέον από την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Ρωσία και βεβαίως από την απολύτως διασυνδεδεμένη Αμερική, η οποία μοιάζει να οδηγεί την κούρσα υπέρβασης της οικονομικής κρίσης. Και είναι χαρακτηριστική η πίεση που ασκούν οι Αμερικανοί προς την Ευρώπη για νομισματική χαλάρωση και υπέρβαση της λιτότητας.
Εχει επίσης εξαιρετική σημασία η εντεινόμενη πίεση της αμερικανικής ηγεσίας προς τη Γερμανία κυρίως για την οριστική ρύθμιση των ελληνικών χρεών, ώστε να τεθεί ένα τέρμα στην αφετηρία της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους. Σε αυτή λοιπόν τη διεθνή συγκυρία της έντονης κινητικότητας του παγκόσμιου πλούτου, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν ισχυροί επενδυτικοί οίκοι, η ανασυντασσόμενη Ελλάδα έχει μοναδική ευκαιρία, καθώς τυχαίνει να βρίσκεται στο κρίσιμο σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης. «Ο κόσμος κινείται από Ανατολάς» λένε οι ειδικοί και επιμένουν ότι όλο το καινούργιο χρήμα πηγάζει από εκεί και έχει κατεύθυνση τις πλούσιες αγορές της Ευρώπης.
Εξαιτίας αυτής της κινητικότητας άλλωστε των γιαπωνέζικων, κινεζικών, ρωσικών και αμερικανικών κεφαλαίων, τα επιτόκια δανεισμού έχουν υποχωρήσει στα προ του 2009 επίπεδα στη Γαλλία, στην Ιταλία και αλλού, για να μη μιλήσουμε για τη Γερμανία, όπου ρέει άφθονο πάμφθηνο χρήμα. Ηδη υπάρχουν ενδείξεις ότι η χώρα μας βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και αντιμετωπίζεται ως βάση και ως πύλη εισόδου. Οι συζητήσεις στο Πεκίνο είναι ενδεικτικές. Οι Κινέζοι θέλουν λιμάνια, αεροδρόμια και τρένα, και μαζί διεκδικούν την ελληνική παρέμβαση και διείσδυση για την άρση των ευρωπαϊκών εμπορικών εμποδίων, καθώς η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που είναι μέλος της ευρωζώνης.
Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι ταυτόχρονα προκρίνεται ο ΤΑΡ, ο αζερικός αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος θα διαπερνά Τουρκία και Ελλάδα, θα εισέρχεται στην Αλβανία από την περιοχή της Καστοριάς και θα καταλήγει στο Δυρράχιο, για να περάσει υποθαλασσίως στην Ιταλία. Στον αζερικό αγωγό συμμετέχει ως γνωστόν η ΒΡ και στην κατασκευή του θα υποστηρίζεται από γερμανικά, νορβηγικά και ελβετικά κεφάλαια. Στη βάση του ΤΑΠ θα μπορούν να στηθούν και άλλες σχετικές δραστηριότητες. Ηδη προετοιμάζεται η δημιουργία μιας μεγάλης βάσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Καβάλα. Σύμφωνα επίσης με τα σχέδια των ξένων η διέλευσή του από την Ελλάδα θα συνδυασθεί με την κατασκευή ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων φυσικού αερίου, οι οποίες θα πουλάνε ηλεκτρικό ρεύμα σε όλη τη ζώνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Ακόμη, οι ξένοι εκθειάζουν τις δυνατότητες του υπερανεπτυγμένου ελληνικού τραπεζικού συστήματος, το οποίο παρά την κρίση του διατηρεί τεχνογνωσία και δυνατότητες μεγάλης ανάπτυξης σε ολόκληρη την περιοχή. Επιπλέον δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η κινητικότητα που παρατηρείται στον τουριστικό τομέα. Αυτή τη στιγμή αγοράζονται μαζικά ελληνικές ξενοδοχειακές μονάδες. Ρώσοι, Κινέζοι και Ευρωπαίοι «χτυπάνε» προβληματικές μονάδες και δημιουργούν βάσεις τουριστικού προορισμού στη Χαλκιδική, στην Κρήτη, στα Επτάνησα και αλλού.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι ελληνικές δυνατότητες διεκδικούνται από ισχυρούς ξένους επενδυτές, οι οποίοι διαβλέπουν πολύ διαφορετικό το ελληνικό μέλλον απ’ ό,τι εμείς. Αν μάλιστα στο επόμενο διάστημα εκδηλωθεί εμπράκτως το ενδιαφέρον των Κινέζων για τα λιμάνια, το αεροδρόμιο των Σπάτων και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τα πράγματα θα αλλάξουν άρδην και οι υποτιμημένες αξίες θα ξαναζήσουν παλιές δόξες.

HeliosPlus