Τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι. Διώτη, καθώς και τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ κ. Κ. Μπίκα, οι οποίοι εμφανίζονταν από τα e-mail που κατατέθηκαν στην προανακριτική επιτροπή (από τον κ. Διώτη) να έχουν συνεννοήσεις για την διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ, «καρφώνει» ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος στην κατάθεσή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος διαψεύδει τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ ότι του παρέδωσε το επίμαχο usb στις 8 Ιουλίου 2011, ημέρα αντιγραφής του, επιμένοντας ότι το παρέλαβε τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου.

Επίσης, φέρεται να τόνισε με αφορμή τα επίμαχα e-mail ότι «κάποιοι πίσω από την πλάτη μου κανόνιζαν ακόμα και για την διαχείριση της λίστας», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Με αγνόησαν». Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος από το περιεχόμενο των e-mail προκύπτει ότι «ο μόνος που δεν υπήρχε στην σκέψη και στην συνείδηση όσων εμφανίζονται στα ηλεκτρονικά μηνύματα, ήμουν εγώ».

«Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι δεν υπήρχε αντίγραφο και ότι ο κ. Διώτης δεν έκανε σωστά τη δουλειά του. Θεωρούσα ότι υπήρχε και άλλο αντίγραφο στο ΣΔΟΕ και ο κ. Διώτης προχωρούσε την έρευνα του θέματος», είπε επίσης.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ φέρεται να διατύπωσε αιχμές για την πολεμική που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ: «Με κατηγορούν ότι δεν ήθελα να αποκαλυφθεί η λίστα για να προστατέψω συγκεκριμένα συμφέροντα, επιχειρηματίες ή εκδότες όπως ο κ. Μπόμπολας», ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, προσθέτοντας ότι «αν ήταν έτσι δεν θα έδινα στην Βουλή τη λίστα με τους 54.000 καταθέτες γιατί και στην λίστα εκείνη ήταν εκδότες όπως η κυρία Τεγοπούλου και ο κ. Μπόμπολας».

Βενιζέλος: «Είστε θηλυκός Ιαβέρης» – Κωνσταντοπούλου: «Είστε υποκείμενο ταυτόσημο του Κασιδιάρη»

Ακόμα ένα επεισόδιο σημειώθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής όταν η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου υπέβαλλε πιεστικές ερωτήσεις στον κ. Βενιζέλο. Μεταξύ άλλων και για το πόσους υπολογιστές διαθέτει στο γραφείο του: «Άπειρους», της απάντησε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος προσήλθε στην επιτροπή αποφασισμένος να μην ενδώσει στο «πρέσινγκ» της έμπειρης νομικού. Όπως της είπε στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η επανάληψη συνεχώς της ίδιας ερώτησης συνιστά βασανιστήριο, ενώ την αποκάλεσε «θηλυκό Ιαβέρη»!

Σύμφωνα με μέλη της επιτροπής οι τόνοι ανέβηκαν πολλές φορές με τον κ. Βενιζέλο να αντιμετωπίζει με εμφανή ειρωνική έως απαξιωτική διάθεση την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. «Ορίστε, περιμένω την ερώτησή σας, γιατί δεν μου την κάνετε», φέρεται να της είπε, συμπληρώνοντας: «Χρησιμοποείτε την μαιευτική μέθοδο;». «Γιατί κ. Βενιζέλο, κυοφορείτε;», του απάντησε με εξίσου ειρωνική διάθεση η κυρία Κωνσταντοπούλου κι εκείνος της απάντησε: «Βεβαίως και το εύχομαι και σε εσάς». «Τι εννοείτε;», τον ρώτησε η βουλευτής. «Εννοώ ότι κυοφορώ …πνευματικώς και το ίδιο εύχομαι και σε εσάς», της αποκρίθηκε ο κ. Βενιζέλος.

Όταν η κυρία Κωνσταντοπούλου καθυστερούσε να υποβάλλει την ερώτησή της εκείνος σχολίασε: «Αυτό στην μουσική λέγεται παύση τετάρτου…». Ενώ αντηλλάγησαν και βαριές εκφράσεις. «Είστε χυδαία …πολιτικά και κοινοβουλευτικά», φέρεται να είπε κάποια στιγμή ο κ. Βενιζέλος, ενώ εκείνη φέρεται να του είπε: «Είστε υποκείμενο ταυτόσημο με τον Κασιδιάρη»!

Αρκετές φορές ο κ. Βενιζέλος έγερνε την πολυθρόνα του προς τα πίσω ή καθόταν σταυροπόδι εκνευρίζοντας την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ: «Τι στάση είναι αυτή; Σας παρακαλώ να κατεβάσετε το πόδι σας όταν σας ρωτάω», του είπε.

Πάντως ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επεφύλαξε και πολιτικά πυρά κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Να μας πείτε εσείς για τα επιχειρηματικά συμφέροντα που στηρίζετε, όπως της Deutsche Aeolia, την οποία ο πρόεδρός σας έφερε στη Βουλή προωθώντας την συγκεκριμένη επένδυση και τι έχετε να πείτε για τα επιχειρηματικά συμφέροντα που βρίσκονται πίσω από αυτήν την εταιρεία και τα οποία στηρίζουν οικονομικά τις δραστηριότητες του κόμματός σας», είπε σύμφωνα με μέλη της επιτροπής.

Η αρχή της συνεδρίασης και η αυξημένη τεστοστερόνη

Με εντάσεις ξεκίνησε την Πέμπτη το πρωί η κατάθεση του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλου στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Ο καβγάς που ξέσπασε ανάμεσα στον βουλευτή της Χρυσής Αυγής κ. Ηλ. Κασιδιάρη, ο οποίος ξεκίνησε να υποβάλλει ερωτήσεις στον μάρτυρα σχετικά με την παραλαβή της λίστας και την όποια εμπλοκή μυστικών υπηρεσιών και τον βουλευτή της ΝΔ κ. Αδ. Γεωργιάδη, προκάλεσε την ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίασης ενώ ο κ. Βενιζέλος βγήκε από την αίθουσα για να πιει καφέ μέχρι τα πνεύματα να ηρεμήσουν.

«Διακρίνω μια αυξημένη ένταση λόγω τεστοστερόνης…», είπε με δηκτική διάθεση στους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν: «Είναι θέμα ορμονικό;». Και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ απάντησε: «Σε κάθε περίπτωση η ιατρική δεν έχει απαντήσει αν η ενδοκρινολογία προηγείται της ψυχιατρικής ή το αντίθετο».

Εκτός αιθούσης βρέθηκε και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία δεν παρέλειψε να σχολιάσει το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος βγήκε από την συνεδρίαση: «Κοιτάξτε προνομιακή μεταχείριση μάρτυρα…».

Η έκρηξη Κασιδιάρη

Ωστόσο το κλίμα έντασης οξύνθηκε επικίνδυνα όταν συνεχίστηκε η συνεδρίαση με τον κ. Κασιδιάρη, ο οποίος φέρεται να είχε πληροφορηθεί το σχόλιο του προέδρου του ΠαΣοΚ περί τεστοστερόνης, να του λέει, σύμφωνα με μέλη της επιτροπής, τα εξής:

«Θέλω να καταγγείλω ότι ο κ. Βενιζέλος μιλάει προσβλητικά για τα μέλη της προανακριτικής. Εσύ δεν έχεις τεστοστερόνη που ανεβαίνεις στο βήμα της Βουλής και λες ΄΄άντε καλέ΄΄». Φέρεται δε να ακολούθησε ο εξής διάλογος:

– Βενιζέλος (προς Μαρκογιαννάκη): «Εγώ δεν μπορώ να παρακολουθήσω τέτοιες σεξιστικές συμπεριφορές, κύριε πρόεδρε προστατέψτε με».

– Κασιδιάρης: «Εγώ είμαι άνδρας, δεν είμαι λαμόγιο, δεν είμαι απατεώνας εγώ».

– Βενιζέλος. «Είσαι όμως φασίστας. Η Βουλή δεν μπορεί να έχει διάλογο με τέτοιες ναζιστικές συμπεριφορές».

Σε εκείνο το σημείο, σύμφωνα με παρισταμένους βουλευτές, ο κ. Κασιδιάρης άρχισε να χτυπάει με ένταση το χέρι στο έδρανο, ενώ πέταξε το ποτήρι που ήταν μπροστά του και χτύπησε το μικρόφωνο λέγοντας στον κ. Βενιζέλο: «Σκάσε! Είσαι γελοίος χοντρός».

Ο κ. Βενιζέλος κάλεσε τον πρόεδρο της επιτροπής να τον προστατεύσει και εκείνος αφήρεσε τον λόγο από τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής.

Σχολιάζοντας την στάση του κ. Κασιδιάρη ο κ. Μαρκογιαννάκης έλεγε αργότερα σε δημοσιογράφους: «Αυτός ήταν φασισμός στην πράξη. Δεν τον απέβαλα από την συνεδρίαση. Του στέρησα το λόγο για τη συμπεριφορά του και αυτός αποχώρησε».

Πάντως όλα τα μέλη της προανακριτική καταδίκασαν την συμπεριφορά και την στάση του κ. Κασιδιάρη ο οποίος σε δήλωσή του ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών είπε τα εξής: ««Δέχτηκα ανοίκεια επίθεση από ένα πολιτικό ανδρείκελο που παριστάνει τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Πρέπει όμως να ξέρει ότι υπάρχουν άνθρωποι με αξιοπρέπεια, οι οποίοι αντιδρούν όταν τους προσβάλλουν. Με πρόσβαλλε και στη συνέχεια καλούσε την αστυνομία για να με βγάλουν από την αίθουσα και να μην υποβάλλω ερωτήσεις στον πιο κρίσιμο μάρτυρα. Αυτή η προανακριτική έχει τάσεις συγκάλυψης. Είναι μία παρωδία, ένα φιάσκο και μια γελοία διαδικασία».

Ολόκληρος ο διάλογος

Ασύλληπτοι είναι οι λεπτομερείς διάλογοι που υπήρξαν κατά την επεισοδιακή κατάθεση του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλο και την σύγκρουση με τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής κ. Ηλ. Κασιδιάρη. «Παγωμένα» τα μέλη της επιτροπής από την ένταση που προκλήθηκε εξαιτίας των επιθετικών διαθέσεων του τελευταίου, παρακολούθησαν το εξής σκηνικό:

– ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: «Ακούω ανοησίες εδώ μέσα! Ο μάρτυρας επιχειρεί να ρίξει το επίπεδο της Επιτροπής τόσο χαμηλά, ώστε να διαφύγει. Και όσον αφορά τα περί τεστοστερόνης, κύριε μάρτυς, τα είδαμε όταν βγαίνετε στο βήμα της Βουλής και λέτε ΄΄άντε καλέ΄΄, με ένα ύφος που δείχνει ασφαλώς ότι σας λείπει αυτή η συγκεκριμένη ορμόνη. Αφήστε, λοιπόν, το φθηνό χιούμορ σε μένα. Το φθηνό χιούμορ σε μένα ποτέ! Δεν περνάει».

– ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «Είστε γνωστός».

– ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: «Είμαι γνωστός, αλλά όχι ως απατεώνας και εμπλεκόμενος σε σκάνδαλα. Είμαι γνωστός, αλλά με καθαρό μέτωπο, κύριε Πρόεδρε».

– ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ (προς το προεδρείο): «Αυτό το φαινόμενο της κοινοβουλευτικής αλητείας, να το αποσύρετε από μπροστά μου».

– ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: «Και κατεβάστε το χέρι! Δεν σου επιτρέπω να μου κουνάς το χέρι!».

– ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «Άντε από εδώ!».

– ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: «Άντε; Άντε βρε χοντρέ τελείωνε».

– ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «Φασίστα! Εξευτελίζεις το Κοινοβούλιο».

– ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: «Έτσι να μιλάς στους χαφιέδες μέσα στο ΠαΣοΚ, γελοίε! Χοντρέ! Να μιλάς έτσι μέσα στο ΠαΣοΚ, όχι σε εμένα!».

– ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «Δεν ντρέπεσαι;».

– ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: «Να μιλάς έτσι στο συνέδριο με τους χαχόλους και τους κλέφτες του ΠαΣοΚ!».

– ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «Βρε, άντε από δω πέρα!».

– ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: «Έτσι να μιλάς στους χαχόλους και τους κλέφτες μέσα στο ΠαΣοΚ, γελοίε! Απατεώνα! Κλέφτη!».

Στο σημείο αυτό επιχείρησε να παρέμβει ο βουλευτής της ΝΔ κ. Άδ. Γεωργιάδης, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον κ. Κασιδιάρη του είπε: «Τι κάνεις, παιδί μου; Τι κάνεις εκεί πέρα; Είσαι τρελός;».

– ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: «Την τιμή μου δεν επιτρέπω σε κανέναν να την προσβάλλει. Αν συνεχίσει ο συγκεκριμένος Εσύ, Γεωργιάδη, μη μιλάς! Γεωργιάδη, μη με απειλείς!

Ποιος νομίζεις ότι είσαι; Μη μου κουνάς το χέρι και μη με απειλείς».

– Γ. ΚΑΛΑΝΤΖΗΣ: «Ηρέμησε!».

– ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: «Κάτσε κάτω, ρε γελοίε κι εσύ!».

– ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: «Να αποβληθεί από την αίθουσα».

– ΧΡ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: «Σας ανακαλώ το λόγο! Σας στερώ το λόγο μέχρι πέρατος της συνεδρίασης».

– ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: «Έχω, λοιπόν, να δηλώσω και δημοσίως ότι είστε απατεώνες κι έχετε σκοπό τη συγκάλυψη της υπόθεσης. Γι’ αυτό το κάνετε αυτό».

– ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: «Φοβόμαστε τον Κασιδιάρη επειδή βαράει μπουνιές; Κύριε Πρόεδρε, εδώ υπάρχει ένα θέμα για τη Βουλή. Νομίζουν οι κύριοι της Χρυσής Αυγής ότι επειδή βαράει μπουνιές ο κ. Κασιδιάρης και χτυπάει, εμείς θα τους φοβηθούμε; Τι είναι η δημοκρατία; Δειλά ανθρωπάκια που φοβόμαστε πέντε φασίστες; Κύριε Πρόεδρε, να τεθεί θέμα στο Προεδρείο και να αποβληθεί αυτό το κόμμα από το Κοινοβούλιο αν τολμήσουν να ξαναβαρέσουν μικρόφωνα και να μας απειλήσουν με βία».

Πρόταση μομφής

Ακολούθως, ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής υπέβαλλε πρόταση μομφής κατά του προέδρου της προανακριτικής στην οποία τον κατηγορεί ότι του στέρησε το δικαίωμα να συμμετέχει στην διερεύνηση της υπόθεση. Και αναφέρει τα εξής:

«Σήμερα και περί ώρα 11.30, κατά τη διάρκεια προσωρινής διακοπής της λειτουργίας της Προκαταρκτικής Επιτροπής, ο εξεταζόμενος Ευάγγελος Βενιζέλος, πρόεδρος του ΠαΣοΚ, εξήλθε της αιθούσης και απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους επετέθη με προσβλητικό τρόπο και χαρακτηρισμούς κατά του προσώπου μου και προσβάλλοντας το κύρος της Επιτροπής, όλως αναιτίως , απροκλήτως και αντιδεοντολογικώς.

Αμέσως μετά τη διακοπή, πληροφορηθείς την ανοίκεια και απαράδεκτη επίθεση κατά του προσώπου μου από τον εξεταζόμενο μάρτυρα, διαμαρτυρήθηκα έντονα ενώπιον του Προέδρου της Επιτροπής, ο οποίος, αντί να προβεί σε αυστηρές παρατηρήσεις κατά του εκτραπέντος μάρτυρος Βενιζέλου και να ζητήσει απ’ αυτόν αν ανακαλέσει τους προσβλητικούς για την Επιτροπή χαρακτηρισμούς, διέταξε την απαγόρευση κατάθεσης ερωτήσεων εκ μέρους μου. Ενέργεια η οποία είναι παράνομη και αντικανονική.

Για τους λόγους αυτούς καταθέτω πρόταση μομφής κατά του κ. Μαρκογιαννάκη και αιτούμαι όπως ενεργήσετε αρμοδίως κατ’ αυτού τα δέοντα, σύμφωνα με τον κανονισμό της βουλής και τον κώδικα δεοντολογίας. Επισημαίνω ότι κατά την εξέταση του εν λόγω μάρτυρα, τον οποίο θεωρώ κρισιμότατο για τη διερεύνηση αυτής της μείζονος εθνικής σημασίας υπόθεσης, είχα σκοπό να θέσω συγκεκριμένα ερωτήματα για την περίοδο που διατελούσε Υπουργός των Οικονομικών, κατά την οποία η συγκεκριμένη λίστα με Έλληνες μεγαλοκαταθέτες στην Ελβετία, κυριολεκτικώς θάφτηκε. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού το Ελληνικό Δημόσιο ζημιώθηκε με εκατομμύρια ευρώ, σε περίοδο απεγνωσμένης αναζήτησης εσόδων. Το δικαίωμα αυτό στη διερεύνηση της υπόθεσης, μου στέρησε ενεργώντας αντικανονικά ο κ. Μαρκογιαννάκης».

Η κατάθεση Γ. Παπανδρέου

Η κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου μένει να οριστεί και επιδίωξη της Επιτροπής είναι να γίνει, τελικά, την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος της Προανακριτικής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, θα έχει την Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία με το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού, προκειμένου να του προτείνει να καταθέσει το απόγευμα της ερχόμενης Τρίτης.

Οι συνεδριάσεις της Τετάρτης

Εν τω μεταξύ, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους, ο κ. Μαρκογιαννάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο η Προανακριτική, αν χρειαστεί, να παραδώσει το πόρισμά της ακόμα και μετά το Πάσχα, καθώς -όπως είπε- σε καμία περίπτωση δεν θα ολοκληρωθούν οι εργασίες της αν τα μέλη της δεν έχουν στα χέρια τους όλα τα στοιχεία που χρειάζονται.

Κατά τα άλλα, στην Προανακριτική κατέθεσε ο δικηγόρος Σταύρος Παπασταύρου, το όνομα του οποίου φέρεται να εμπλέκεται στο λογαριασμό των 550 εκατ. δολαρίων, διαχειρίστρια του οποίου εμφανίζεται η Μαρία Παντελή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπασταύρου διέψευσε την εμπλοκή του και φέρεται να υποστήριξε ότι είχε διαχειριστεί μόνον ένα λογαριασμό, ύψους 5,3 εκατ. δολαρίων, ως πληρεξούσιος δικηγόρος του επιχειρηματία Σάμπι Μιονί.

Όπως φέρεται να κατέθεσε ο κ. Παπασταύρου, με τον κ. Μιονί τον συνέδεε παιδική φιλία και ήταν δικηγόρος του από το 2005, και κάποια στιγμή που αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας τον έκανε πληρεξούσιο δικηγόρο του στο λογαριασμό ύψους 5,3 εκατ. δολαρίων, προκειμένου αν χρειαστεί, να μπορέσει να τον διαχειριστεί.

Με το λογαριασμό αυτό σταμάτησα να έχω σχέση το 2011 όταν ο κ. Μιονί ξεπέρασε τα προβλήματα και μετέφερε το ποσό στον προσωπικό του λογαριασμό, φέρεται να είπε ο κ. Παπασταύρου.