Με αφορμή το ανέβασμα της παράστασης «Guns! Guns! Guns!» από την θεατρική ομάδα blitz στη Χάβρη της Γαλλίας (παράστασης-ρέκβιεμ στα αξιακά συστήματα του 20ού αιώνα) το προσεχές Παρασκήνιο της ΕΤ1 που θα μεταδοθεί την Δευτέρα 11 Μαρτίου, διερευνά την κληρονομιά του προηγούμενου αιώνα στο σήμερα αλλά και το τι έχει απομείνει από αυτή: οι πόλεις, οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι και ο τρόμος ενός τρίτου, τα ναυάγια των συστημάτων κοινωνικής συγκρότησης, τα οράματα και οι φαντασιώσεις, η βία, τα media, η δύναμη και η ιδιοσυγκρασία του μηνύματος που απευθύνεται σε μεγάλα πλήθη.

Επιτυχία του Παρασκηνίου μπορεί να θεωρηθεί η συμμετοχή του αμερικανού ιστορικού και συγγραφέα Μαρκ Μαζάουερ, ο οποίος έχει μελετήσει την σύγχρονη Ελλάδα, τις διεθνείς σχέσεις και την ευρωπαϊκή ιστορία του 20ού αιώνα. Με γυρίσματα στη Χάβρη, τη Νορμανδία, το Παρίσι και την Αθήνα, αρκετό αρχειακό υλικό και φυσικά αποσπάσματα από την παράσταση των bitz, το Παρασκήνιο ακολουθεί το σχήμα στη Γαλλία, ψάχνει μαζί του στα ερείπια του περασμένου αιώνα, και μιλά με τον Μαζάουερ για την ιστοριογραφία και τον κόσμο τότε και σήμερα.
Στα γνωστότερα βιβλία του Μ. Μαζάουερ περιλαμβάνονται τα «Σκοτεινή Ήπειρος», «Στην Ελλάδα του Χίτλερ», «Η Ελλάδα και η οικονομική κρίση του μεσοπολέμου», «Τα Βαλκάνια, Θεσσαλονίκη –πόλη των φαντασμάτων» που κέρδισε το βραβείο Duff Cooper και «Η Αυτοκρατορία του Χίτλερ». Ο Μαζάουερ είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών και διευθύνει το Κέντρο Διεθνούς Ιστορίας του Columbia University. Άρθρα και μελέτες του πάνω στην ιστορία και την επικαιρότητα δημοσιεύονται τακτικά σε εφημερίδες και περιοδικά (Financial Times, London Review of Books, The Nation, The New Republic).
Σκηνοθέτης του συγκεκριμένου επεισοδίου του Παρασκηνίου είναι ο Σύλλας Τζουμέρκας ένας από τους πιο δυναμικούς δημιουργούς του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου, καθώς επίσης ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου. Ο Τζουμέρκας, έχει σκηνοθετήσει τις βραβευμένες μικρού μήκους «Τα μάτια που τρώνε» (Cinéfondation –Φεστιβάλ Καννών 2001) και «Βροχή», κάνοντας το ντεμπούτο του στην μεγάλου μήκους με μια εξαιρετική ταινία, την «Χώρα Προέλευσης» που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Βενετίας 2010 και αργότερα συμμετοχείχε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ (Γκέτεμποργκ, Κων/πολης, Κάρλοβι Βάρι κ.α.). O Τζουμέρκας έχει εργαστεί και στην τηλεόραση ως σκηνοθέτης εκπομπών όπως «Οι Φάκελοι», «Φυλές της Aθήνας» αλλά και το «Παρασκήνιο».
Οσο για την θεατρική ομάδα blitz, σχηματίστηκε τον Οκτώβριο του 2004 από τους Γιώργο Βαλαή, Αγγελική Παπούλια και Χρήστο Πασσαλή και έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα πρωτότυπες δραματουργίες στην Αθήνα (ανάμεσά τους οι «Motherland», «Joy Division» και «Φάουστ») και σε πολλές ακόμα ευρωπαϊκές πόλεις.