Αρχισε την Δευτέρα η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. Στελέχη της τριμερούς (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ) έκαναν φύλο και φτερό την εκτέλεση του Προϋπολογισμού στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) με στόχο να αποκτήσουν εικόνα τόσο για την προσπάθεια περιστολής των δαπανών όσο και για τη πορεία της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου.
Ωστόσο το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι η υστέρηση των εσόδων, κυρίως από έμμεσους φόρους, όπως ο ΦΠΑ και οι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης.
Την Κυριακή στις 10.00 ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθεί με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας κκ. Ματίας Μορς (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ). Αμέσως μετά ο κ. Στουρνάρας θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Εξάλλου πολύ πιθανή θεωρείται η συνάντηση των επικεφαλής της τρόικας με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.
Στη δίωρη συνάντηση της Κυριακής ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να σταθεί μεταξύ άλλων στα αποτελέσματα της αποτίμησης που έκανε επιτροπή του ΓΛΚ η οποία ανέλυσε την απόδοση σειράς εμμέσων φόρων. Πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση του συντελεστή του ΦΠΑ από το 23% σε πρώτη φάση στο 19%.
Ελεγχος-«εξπρές»;
Η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαβουλεύσεων με τους επικεφαλής ως την Κυριακή 10 Μαρτίου και στη συνέχεια τα τεχνικά κλιμάκια να ολοκληρώσουν τις λεπτομέρειες χωρίς να απαιτηθεί νέα επίσκεψη από τους «τρεις».
Ο έλεγχος αφορά την τήρηση των προαπαιτούμενων ενεργειών για την (εγκεκριμένη σε πολιτικό επίπεδο) δόση του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, και κυρίως για τη δόση του α’ τριμήνου, ύψους 6 δισ. ευρώ, από ΕΕ και ΔΝΤ.
Ωστόσο η πρόθεση Αθήνας και Βρυξελλών για αποδραματοποίηση της αξιολόγησης (η προηγούμενη διήρκεσε 5 μήνες) δεν αποκλείεται να προσκρούσει σε περικπλοκές και πιεστικά αιτήματα όπως αυτό των απολύσεων που διατυπώθηκε πιεστικά προς τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνη Μανιτάκη τον Σεπτέμβριο του 2012. Προς το παρόν η τρόικα αξιολογεί την πρόοδο του σχήματος της αξιολόγησης και της κινητικότητας με βάση τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων.
Νέα σενάρια για την ανεργία
Τεχνικά κλιμάκια βρέθηκαν τη Δευτέρα στο κτίριο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τον έλεγχο των βασικών μεγεθών πάνω στα οποία θα αναθεωρηθούν οι προβλέψεις για τους βασικούς δείκτες όπως η ύφεση και η ανεργία.
Εδικά για την ανεργία οι προβλέψεις του μνημονίου που συμφωνήθηκε τον Δεκέμβριο έχουν ήδη ξεπεραστεί απο την πραγματικότητα αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία τοποθετεί την ανεργία στο 27% αντί του 22,8% που προβλέπει το μνημόνιο.
Αποκρατικοποιήσεις στο επίκεντρο
Βασικό θέμα της αξιολόγησης είναι επίσης η πορεία των αποκρατικοποιήσεων. Οι επικεφαλής του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) είχαν τη Δευτέρα συνεργασία με στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης στην οδό Νίκης. Βασικός «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση είναι η αίσια έκβαση των ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και του ΟΠΑΠ από τις οποίες αναμένεται ποσό που θα προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ και θα δείξει στην τρόικα ότι η κυβέρνηση μπορεί να πιάσει το στόχο για έσοδα 2,5 δισ. ευρώ ως τα Χριστούγεννα.