Ενα φιλόδοξο σχέδιο αλλά μεγάλο σε ρίσκο για την πάταξη της φοροδιαφυγής σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, με μέτρο-«κορμό» την είσπραξη ΦΠΑ σε καθημερινή βάση.
Οπως αποκαλύπτει μιλώντας προς «Το Βήμα» ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης το σχέδιο περιλαμβάνει δράσεις και για:
–Την «αποκάλυψη» των πραγματικών ιδιοκτητών 6.500 off shore εταιρειών με ακίνητα.
–Τη φορολόγηση 24.700 πολιτών που φέρονται να έχουν βγάλει μαύρο χρήμα σε τράπεζες του εξωτερικού.
–Τη σύγκριση πραγματικών δαπανών και εσόδων για να φανούν τα αληθινά εισοδήματα όλων των φορολογουμένων.
–Το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών φοροφυγάδων.
–Τον εντοπισμό των ανασφάλιστων ΙΧ προκειμένου να πληρωθούν οι αναλογούντες φόροι και τέλη.
Την ίδια στιγμή το υπουργείο Οικονομικών μελετάει κίνητρα για τους πολίτες ώστε να ζητούν αποδείξεις. Μάλιστα, ένα από αυτά είναι ο αριθμός κάθε απόδειξης που θα λαμβάνει ο φορολογούμενος να αποστέλλεται από τον καταναλωτή με μήνυμα (SMS) από κινητό σε μια βάση δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών και να πραγματοποιείται στη συνέχεια ηλεκτρονική κλήρωση. Εφόσον κληρώνεται ο αριθμός της απόδειξης τότε το κράτος θα επιστρέφει μέρος ή ακόμη και ολόκληρο το ποσό αυτής. Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται και σε άλλα κράτη με εντυπωσιακά αποτελέσματα, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών.
Το σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής, που αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα της Κυριακής», βασίζεται εν πολλοίς και στα στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο του Σικάγο, με τεράστια ιστορία και παρέμβαση στην οικονομική επιστήμη. Ερευνητές και καθηγητές, μεταξύ των οποίων και Ελληνες, προχώρησαν για πρώτη φορά στη σύγκριση των πραγματικών δαπανών που έχουν τα νοικοκυριά όσον αφορά δόσεις δανείων προς τις τράπεζες με τα πραγματικά εισοδήματα για να αποκαλύψουν το πάρτι της φοροδιαφυγής που όλοι γνωρίζουν τόσα χρόνια αλλά κανείς δεν έχει πραγματικά «ακουμπήσει».
Τα στοιχεία, που αφορούν την περίοδο 2003-2010, είναι όντως αποκαλυπτικά αφού υπάρχουν ολόκληρες περιοχές της επικράτειας (όπως εμφανίζονται στον χάρτη που δημοσιεύεται παραπλεύρως) που φοροδιαφεύγουν σε ποσοστό άνω του 50%!
Με μεγάλη καθυστέρηση ετών, το κράτος είναι έτοιμο να απλώσει παντού το δίχτυ της Εφορίας για να αυξήσει τα έσοδα σε μια περίοδο όμως που οι πολίτες αποδεδειγμένα εμφανίζουν αδυναμία πληρωμής φόρων και ασφαλιστικών εισφορών λόγω της παρατεταμένης ύφεσης, της ανοδικής ανεργίας, της αύξησης της φορολογίας και της πτώσης των μισθών. Αυτό διότι τα έσοδα βρίσκονται στο κόκκινο και αν δεν επιτευχθεί ο φετινός στόχος του προϋπολογισμού για πρωτογενές πλεόνασμα τότε ο κίνδυνος για νέα φοροεισπρακτικά μέτρα είναι ορατός.
Η πιο φιλόδοξη παρέμβαση για την αύξηση των εσόδων και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής είναι η οnline σύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών των καταστημάτων με τις τράπεζες και το σύστημα Taxis και η καθημερινή απόδοση ΦΠΑ από όλες τις επιχειρήσεις –μικρές και μεγάλες –για την αύξηση των εσόδων. Το σχέδιο αυτό, όπως προαναγγέλλει στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Μαυραγάνης, μπορεί να έχει άμεσα αποτέλεσμα χωρίς να ταλαιπωρούνται ούτε οι πολίτες αλλά ούτε οι επιχειρήσεις.
Πώς θα λειτουργήσει το εν λόγω σύστημα; Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών όταν μια συναλλαγή γίνεται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα θα κρατά το κράτος τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί στην απόδειξη ή το τιμολόγιο και όταν αργότερα θα υποβάλλει ηλεκτρονικά ο επιτηδευματίας περιοδική δήλωση ΦΠΑ θα του επιστρέφεται μέρος του ποσού βάσει των πραγματικών συναλλαγών (αγορών – πωλήσεων).
Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που κάποιος πελάτης δεν χρησιμοποιήσει την πιστωτική του κάρτα αλλά θα χρησιμοποιήσει μετρητά; Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχει άμεση διασύνδεση της ταμειακής μηχανής με τον τραπεζικό λογαριασμό της επιχείρησης και την επόμενη ημέρα θα γίνεται η μεταφορά του ποσού που αντιστοιχεί στον ΦΠΑ που αφορά την κάθε απόδειξη. Στο υπουργείο Οικονομικών μελετούν τη θεσμοθέτηση κινήτρων ώστε το πλαστικό χρήμα να κυριαρχήσει στις αγοραπωλησίες προϊόντων και υπηρεσιών.
Offshore με ονοματεπώνυμο
Σημαντικά όμως έσοδα προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών και από τον εντοπισμό των offshore εταιρειών που έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά για «εκπροσώπηση» ενός ή περισσότερων ακινήτων. Με πρωτοβουλία του κ. Μαυραγάνη καταγράφηκαν 6.500 ακίνητα που ανήκουν σε αντίστοιχο αριθμό off shore εταιρειών και με κριτήρια κινδύνου θα προχωρήσει ο έλεγχός τους από τις κατά τόπους εφορίες και τα ελεγκτικά κέντρα. Μάλιστα, θα γίνει προσπάθεια να επιτευχθεί η ταυτοποίηση αυτών των ακινήτων με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες και όχι με κάποιον δικηγόρο ή «αχυράνθρωπο» που εμφανίζεται ως διαχειριστής.
«Γιατί δεν πληρώνετε;
- Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών ζητεί από τους επιτηδευματίες που δεν υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ να απαντήσουν μέσω ηλεκτρονικής του συστήματος TAXISnet για ποιον λόγο παρέλειψαν να υποβάλουν την εν λόγω δήλωση. Στις επιλογές απάντησης περιλαμβάνονται η άγνοια ή αμέλεια, η ασθένεια, η οικονομική αδυναμία, η φυσική καταστροφή και άλλες περιπτώσεις.
Εβγαλαν 6,9 δισ. στο εξωτερικό
- Το υπουργείο Οικονομικών δίνει τελευταία ευκαιρία σε 24.710 φορολογουμένους οι οποίοι έχουν βγάλει στο εξωτερικό περίπου 6,9 δισ. ευρώ και από έναν πρώτο έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσιών φαίνεται ότι αυτά τα ποσά ποτέ δεν έχουν δηλωθεί στην Εφορία. Αυτό σημαίνει ότι αν τελικά οι εν λόγω φορολογούμενοι δεν καταφέρουν να αποδείξουν ότι τα εισοδήματα αυτά δεν είναι μαύρο αφορολόγητο χρήμα μπορεί να εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους από 2,5 ως 3,5 δισ. ευρώ. Οι φορολογούμενοι με τα μαύρα εμβάσματα στο εξωτερικό έχουν προθεσμία ως το τέλος του μήνα να δικαιολογήσουν μέρος ή το σύνολο αυτών των ποσών για να μη φορολογηθούν επιπλέον. Διαφορετικά, θα κληθούν να πληρώσουν φόρο 30% στα αδήλωτα εισοδήματα.
Διασταύρωση όλων των δαπανών
Ενα σημαντικό σημείο του σχεδίου κατά της φοροδιαφυγής έχει να κάνει με τη διασταύρωση όλων των δαπανών που πραγματοποιούν τα νοικοκυριά και εμφανίζονται σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κτλ.), κινητής τηλεφωνίας, δόσεις δανείων, δίδακτρα ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, δαπάνες υγείας σε ιδιωτικές κλινικές, δόσεις σε ασφαλιστικά προγράμματα με τα πραγματικά εισοδήματα που δηλώνονται κάθε χρόνο στην Εφορία. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό θα ζητούνται σε ανύποπτο χρόνο από τις τράπεζες στοιχεία τραπεζικών καταθέσεων ώστε να διαπιστωθεί αν μεγάλα ποσά αποταμιεύσεων δικαιολογούνται από τις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων δέκα ετών.
Ενα σημαντικό σημείο του σχεδίου κατά της φοροδιαφυγής έχει να κάνει με τη διασταύρωση όλων των δαπανών που πραγματοποιούν τα νοικοκυριά και εμφανίζονται σε λογαριασμούς ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κτλ.), κινητής τηλεφωνίας, δόσεις δανείων, δίδακτρα ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, δαπάνες υγείας σε ιδιωτικές κλινικές, δόσεις σε ασφαλιστικά προγράμματα με τα πραγματικά εισοδήματα που δηλώνονται κάθε χρόνο στην Εφορία. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό θα ζητούνται σε ανύποπτο χρόνο από τις τράπεζες στοιχεία τραπεζικών καταθέσεων ώστε να διαπιστωθεί αν μεγάλα ποσά αποταμιεύσεων δικαιολογούνται από τις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων δέκα ετών.
Οσοι εντοπίζονται να έχουν πολλαπλάσιες δαπάνες από τα δηλωθέντα εισοδήματα θα καλούνται άμεσα στην Εφορία για συμπληρωματική δήλωση και στη συνέχεια θα πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών δίνει προτεραιότητα και στην πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, καπνικών προϊόντων αλλά και αλκοολούχων ποτών με συστήματα ανίχνευσης λαθραίων τσιγάρων και ποτών, εξοπλισμό τελωνείων με υπέρυθρες ακτίνες.
Οσον αφορά τον εντοπισμό των 1.500.000 ιδιοκτητών ΙΧ με ανασφάλιστα οχήματα, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν έτοιμη την ηλεκτρονική εφαρμογή ώστε να γίνει διασταύρωση των ΙΧ για τα οποία έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας αλλά την ίδια στιγμή δεν έχουν πληρωθεί τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων ή των μοτοσικλετών. Από αυτή τη διαδικασία το κράτος θα κερδίσει τα τέλη επί των ασφαλίστρων που δεν έχουν καταβληθεί.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ