Την ερχόμενη Κυριακή, 3 Μαρτίου, στις 10.00 το πρωί, αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας κκ. Ματίας Μορς (ΕΕ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ).
Το πρόγραμμα που έχει καταρτισθεί προβλέπει αξιολόγηση-«εξπρές» η οποία θα διαρκέσει μόλις μία εβδομάδα, από 3 ως 10 Μαρτίου. Ολες οι πληροφορίες συντείνουν στο ότι «τα δύσκολα έρχονται τον Ιούνιο». Μένει να φανεί βέβαια αν η πρόθεση των δύο πλευρών θα επιβεβαιωθεί και στην πράξη. Η αρχή γίνεται αύριο το πρωί με τα τεχνικά κλιμάκια.
Οι επικεφαλής της τρόικας θα συναντηθούν με τα βασικά στελέχη της κυβέρνησης που «τρέχουν» μνημονιακές δράσεις. Εκτός από το οικονομικό επιτελείο, στη λίστα βρίσκονται οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εργασίας, Ανάπτυξης και Υγείας, ενώ η τριμερής θα συζητήσει εκτενώς με τον πρόεδρο του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων κ. Τάκη Αθανασόπουλο και τον επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλο.

«Η διαδικασία θα είναι σύντομη. Αυτή τη φορά δεν μιλάμε ούτε για ευρεία αναθεώρηση του προγράμματος, όπως συνέβη το 2012 λόγω των διπλών εκλογών, ούτε για δόση 50 δισ. ευρώ»
λέει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, απηχώντας την πρόθεση του κ. Στουρνάρα για αποδραματοποίηση της διαδικασίας (η προηγούμενη διήρκεσε πέντε μήνες).
Παρά ταύτα στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός για την έγκαιρη προετοιμασία ώστε να μην ανατραπεί ο σχεδιασμός. Ο έλεγχος αφορά την τήρηση των προαπαιτούμενων ενεργειών για την (εγκεκριμένη σε πολιτικό επίπεδο) δόση του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, και κυρίως για τη δόση του τριμήνου, ύψους 6 δισ. ευρώ, από ΕΕ και ΔΝΤ.
Βασικό σημείο της αξιολόγησης θα είναι η πορεία των εσόδων, η οποία συναρτάται με την πρόοδο των ενεργειών για την καταπολέμηση φοροδιαφυγής και τηνεκ βάθρων αναδόμηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Με βάση το Μνημόνιο ΙΙΙ οι αποκλίσεις στα έσοδα οδηγούν σε αυτόματες περικοπές στον προϋπολογισμό, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα (θα εξετασθεί εκ νέου τον Ιούνιο). Ο υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει μελέτη για τους φόρους που δεν αποδίδουν, όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση και οι Εδικοί Φόροι Κατανάλωσης, και θα επιχειρήσει να ανοίξει συζήτηση για μείωση των συντελεστών.
Το δεύτερο σημείο που θα τεθεί στο επίκεντρο είναι η πρόοδος των αποκρατικοποιήσεων με στόχο την επίτευξη του στόχου για έσοδα 2,5 δισ. ευρώ το 2013. Πολλά θα κριθούν από την πορεία της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ και των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, και πάλι ως τον Ιούνιο, ώστε να αποφευχθούν περικοπές στον προϋπολογισμό και να μην τεθεί στο τραπέζι η πρόταση του ΔΝΤ για την αντικατάσταση των επικεφαλής του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) με ξένους ειδικούς.
Επιπροσθέτως, η τρόικα αναμένεται να πιέσει την κυβέρνηση για την επιτάχυνση της απορρόφησης του ΕΣΠΑ, ενώ τα στελέχη της θα έλθουν σε επαφή με τον αρμόδιο υπουργό κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον νεοδιορισθέντα υφυπουργό για το ΕΣΠΑ κ. Κυριάκο Βιρβιδάκη.
Στο θέμα των αποχωρήσεων από το Δημόσιο η κατηγορηματική διαβεβαίωση του επιτρόπου Ολι Ρεν ότι δεν ζητούνται άμεσες απολύσεις δίνει χρόνο στον αρμόδιο υπουργό κ. Αντώνη Μανιτάκη να προχωρήσει με το σχέδιο της αξιολόγησης και της κινητικότητας για να επιτευχθεί ο στόχος της αποχώρησης 25.000 υπαλλήλων ως το τέλος του έτους. Θα ζητηθούν ωστόσο τριμηνιαία χρονοδιαγράμματα, ενώ κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει νέο πιεστικό αίτημα για απολύσεις από την πλευρά του ΔΝΤ, όπως είχε συμβεί το φθινόπωρο του 2012.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ