Για τρίτη θητεία επανεξελέγη ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα, λαμβάνοντας πάνω από το 50% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής. «Αλλα τέσσερα χρόνια επανάστασης» υποσχέθηκε στον λαό μιλώντας στην πρωτεύουσα, Κίτο.
Ο σοσιαλιστής Κορέα, που πρωτοεξελέγη το 2007, έφερε πολιτική σταθερότητα στη χώρα ύστερα από δεκαετίες αναταραχών και πραξικοπημάτων. Οι επικριτές του όμως τον κατηγορούν ότι είναι ένας «μικρός δικτάτορας».
Ο 49χρονος Κορέα, που έχει κάνει σπουδές οικονομικών, κατηγορείται ότι εφάρμοσε πολιτικές που αποσκοπούν στο να εδραιωθεί ο ίδιος στην εξουσία και να μειωθεί η επιρροή των πολιτικών του αντιπάλων και των ιδιωτικών μέσων ενημέρωσης. Όμως η «επανάσταση των πολιτών» που εισήγαγε τον έχει κάνει δημοφιλή στον λαό αλλά και γενικότερα στην Αριστερά της υπόλοιπης Λατινικής Αμερικής.
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ο Κορέα έλαβε 56,7% ενώ ο κυριότερος αντίπαλός του, πρώην τραπεζίτης Γκιγιέρμο Λάσο, μόλις 23,3%. Ο τρίτος υποψήφιος έλαβε 6,6% και οι υπόλοιποι τέσσερις κάτω του 5%.
«Κανείς δεν μπορεί να σταματήσει αυτή την επανάσταση», είπε ο Κορέα στην επινίκια ομιλία του. «Οι αποικιοκρατικές δυνάμεις δεν κάνουν πια κουμάντο. Να είστε βέβαιοι ότι σ’ αυτή την επανάσταση επικεφαλής είναι ο λαός του Εκουαδόρ». Και πρόσθεσε: «Βρισκόμαστε εδώ για να σας υπηρετήσουμε. Τίποτα για μας, τα πάντα για σας: τον λαό που αξίζει το δικαίωμα να είναι ελεύθερος. Η νίκη αυτή δεν είναι μόνο για το Εκουαδόρ αλλά για ολόκληρη την Λατινική Αμερική».
Στα έξι χρόνια που κατέχει την εξουσία, ο Κορέα διεύρυνε την πρόσβαση στην περίθαλψη και την παιδεία και βελτίωσε χιλιάδες χιλιόμετρα δρόμων, δημιουργώντας πολλές θέσεις εργασίας. Το ποσοστό της φτώχειας μειώθηκε σημαντικά.
«Επί χρόνια, η χώρα πήγαινε από κυβέρνηση σε κυβέρνηση», είπε στο BBC η 33χρονη δημόσιος υπάλληλος Λορένα Μορότσο. «Δεν μ’ αρέσουν μερικά απ’ όσα κάνει ο Κορέα αλλά είναι μεγάλος ηγέτης. Ψήφισα υπέρ ενός προγράμματος ελπίδας».
Οι επικριτές του προέδρου υποστηρίζουν ότι, αφότου ανέβηκε στην εξουσία, τοποθέτησε συμμάχους του στα δικαστήρια και στις κυβερνητικές θέσεις και περιόρισε την ελευθερία του λόγου. Υποστηρίζουν επίσης ότι έπληξε την επιχειρηματικότητα επιβάλλοντας υψηλούς φόρους και αύξησε τις κυβερνητικές δαπάνες σε μη βιώσιμο επίπεδο.
Ο Κορέα διατηρεί στενές σχέσεις με τις ηγεσίες της Βενεζουέλας και της Κούβας και έχει προσπαθήσει να συνάψει σχέσεις με το Ιράν και την Κίνα. Πέρσι εξόργισε τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Σουηδία παρέχοντας άσυλο στον καταζητούμενο ιδρυτή της WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.
«Δεν αναγνωρίζω τον σημερινό Κορέα. Είναι ένας διαφορετικός άνθρωπος. Δεν είναι ο φίλος που είχα, που αγαπούσα σαν αδερφό», δήλωσε στο BBC ο Αλμπέρτο Ακόστα, συνιδρυτής του κυβερνώντος κόμματος Alianza Pais από το οποίο αποχώρησε για να είναι υποψήφιος με άλλο κόμμα σ’ αυτές τις εκλογές. «Ελέγχει τα πάντα. Είναι ένα είδος «βασιλιά-ήλιου»».
Ο Κορέα άλλαξε το Σύνταγμα του Εκουαδόρ προκειμένου να μπορέσει να διεκδικήσει δεύτερη θητεία το 2009. Υστερα από τις τελευταίες εκλογές, δεν έχει δικαίωμα να ξαναθέσει υποψηφιότητα.