Μείζον πολιτικό θέμα προέκυψε για μια ακόμα φορά για την κυβέρνηση, καθώς και πάλι κλυδωνίζεται από μια άστοχη δήλωση, που έρχεται να βάλει «φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό και να δημιουργήσει περαιτέρω πρόβλημα στον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά.
Σε μια χρονική στιγμή που η κυβέρνηση από τη μια πλευρά, επιζητεί κοινωνική συναίνεση και πολιτική και κοινωνική ηρεμία, έρχονται από την άλλη πλευρά, είτε υπουργοί, είτε γενικοί γραμματείς υπουργείων για να τορπιλίσουν την κυβερνητική προσπάθεια και να επιτείνουν την ανασφάλεια των πολιτών.
Η κίνηση του γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών κ. Γ. Μέργου να θέσει θέμα κατώτατου μισθού, λέγοντας κυνικά στην γενική συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών, ότι στην Ελλάδα είναι σε υψηλά επίπεδα και συσχέτισε μισθούς και ανάπτυξη, προκάλεσε νευρική κρίση στο πρωθυπουργικό επιτελείο.
Στο Μέγαρο Μαξίμου έγιναν έξαλλοι, καθώς διαπίστωσαν ότι ένα κυβερνητικό στέλεχος, που μόνο τυχαίο δεν είναι, καθώς συμμετέχει στο οικονομικό επιτελείο, πυροδότησε με τις δηλώσεις του, μείζονα κρίση.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο σήμανε «συναγερμός» και αμέσως δόθηκε εντολή να «αδειάσουν» τον κ. Μέργο, ενώ ο υπουργός Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτης ανέλαβε να νουθετήσει τον γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών.
Αργά το βράδυ και μετά από την παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Μέργος, προσπάθησε να δικαιολογήσει…τα αδικαιολόγητα και με δήλωσή του μίλησε για προσωπικές απόψεις, ενώ διευκρίνισε ότι απομονώθηκε σημείο από την ομιλία του και σημείωσε πως ουδέποτε ζήτησε μείωση του κατώτατου μισθού.
Σκληρή ήταν η ανακοίνωση του ΠαΣοΚ που αποδοκίμασε τον κ. Μέργο, κατηγορώντας τον, ότι δεν έχει καμία επίγνωση της κατάστασης που επικρατεί στο βιωτικό επίπεδο των Ελλήνων, ενώ επιεικώς απαράδεκτη χαρακτήρισε τη δήλωση του κ. Μέργου, η ΔΗΜΑΡ.
Παράλληλα, για μια ακόμη φορά η Ιπποκράτους, έστειλε μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας ότι θα πρέπει οι κυβερνητικοί παράγοντες να κατανοήσουν επιτέλους ότι δεν κυβερνούν μόνοι τους και ότι δεν μπορούν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας τέτοιες απαράδεκτες αντιλήψεις.
«Το ότι υποχρεωθήκαμε για να κρατήσουμε ζωντανές τις προοπτικές εξόδου της χώρας από την κρίση να φτάσουμε σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα, δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση ότι θα συμφωνήσουμε σε λογικές εξαθλίωσης των εργαζομένων με νέες μειώσεις» σημείωσε το γραφείο τύπου του ΠαΣοΚ και συμπλήρωσε πως μπορεί οι δηλώσεις του κ. Γ. Στουρνάρα να αδειάζουν τον Γενικό του αλλά αυτό δεν αρκεί.
«Η παρούσα δήλωση βρίσκεται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από την εκπεφρασμένη θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς, που στηρίζει ότι ο κατώτατος μισθός όχι μόνο θα μείνει σταθερός αλλά και ότι προοπτικά θα αυξηθεί» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, κ. Ν. Τσούκαλης.
Από το υπουργείο Οικονομικών έγινε προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι με την επισήμανση, ότι στο συγκεκριμένο συνέδριο -όπου παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων στοιχεία για τον κατώτατο μισθό στην Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της Eυρωζώνης- έγινε μια απλή παράθεση στοιχείων της Eurostat και ξεκαθάρισε ότι «για την κυβέρνηση προφανώς και δεν τίθεται θέμα κατώτατου μισθού».
Ανάλογη θέση εξέφρασε και ο υπουργός Εργασίας κ. Ι. Βρούτσης, που πριν λίγες μέρες προκάλεσε ενδοκυβερνητική κρίση και δημιούργησε μείζον θέμα με την πρόθεσή του να αλλάξει ο νόμος για τις απεργίες. «Ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλός» είπε το βράδυ της Τρίτης, προσερχόμενος στη Βουλή και διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει κίνηση για επιδείνωση της μισθολογικής κατάστασης στον ιδιωτικό τομέα.
Σε διάστημα μόλις τριών ημερών, η κυβέρνηση βρέθηκε στη…γωνιά, καθώς απολογείται για σειρά δηλώσεων και κινήσεων μελών της, ενώ διαμορφώνεται ένα πολύ βαρύ κλίμα ενόψει της γενικής απεργίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις 20 Φεβρουαρίου.
Την περασμένη Κυριακή η κυβέρνηση επικρίθηκε έντονα από τη διαρροή για το σχέδιο αλλαγής της νομοθεσίας για τις απεργίες και τα συνδικαλιστικά ζητήματα. Μετά από τις σφοδρές αντιδράσεις, αλλά και το βέτο που έθεσαν οι δυο κυβερνητικοί εταίροι, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ που έδειξαν ότι αιφνιδιάστηκαν, ο κ. Βρούτσης, αναδιπλώθηκε, υπογραμμίζοντας ότι ο διάλογος θα προχωρήσει μόνο αν υφίσταται ομόθυμη στήριξη των τριών κομμάτων.
Ειδικά, στο θέμα των απεργιών, οι χειρισμοί του κ. Βρούτση, προκάλεσαν ισχυρό πλήγμα στην κυβέρνηση και έδωσαν το δικαίωμα στην αντιπολίτευση να περάσει στην αντεπίθεση με επιθετική ρητορική.
ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για μειώσεις μισθών
«Η κυβέρνηση που τώρα διαψεύδει τον κ. Μέργο για τα περί μείωσης του κατώτατου μισθού, όπως έκανε και τις προηγούμενες ημέρες με τις δηλώσεις του κ. Βρούτση, παριστάνει με περίσσιο θράσος ότι ξεχνά σε τι ακριβώς έχει δεσμευτεί με το μνημόνιο. Τουλάχιστον ο γενικός γραμματέας του ΥΠ.ΟΙΚ είναι πιο ειλικρινής ως προς τις μνημονιακές δεσμεύσεις και τις μύχιες κυβερνητικές προθέσεις», τονίζεται σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, η μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22%, και κατά 32% για τους νέους, είναι μόνο η αρχή. Να υπενθυμίσουμε στους κυβερνητικούς εταίρους που μάλλον το έχουν ξεχάσει ότι η περαιτέρω μείωση των μισθών και η εξομοίωσή τους στα επίπεδα των χωρών της ανατολικής Ευρώπης, όπως και η επί της ουσίας κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, συνιστούν ρητούς μνημονιακούς στόχους», προστίθεται.
«Εξάλλου, η αυριανή κατάργηση 42 κλαδικών συμβάσεων που αφορούν πάνω από 600.000 εργαζομένους οδηγεί σε περαιτέρω μείωση των μισθών των εργαζομένων. Το γεγονός δε ότι από 1η Απρίλη ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται από Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου μας προϊδεάζει ότι τα εξοντωτικά μνημονιακά και εργοδοτικά σχέδια θα γίνουν σύντομα και κυβερνητικές αποφάσεις», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και καλεί για μαζική συμμετοχή στην πανεργατική απεργία της 20ης Φεβρουαρίου.
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Δεν πείθουν κανέναν
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, δήλωσε ότι η αναδίπλωση της κυβέρνησης για τις δηλώσεις Μέργου δεν πείθει κανέναν αφού στο νέο αναθεωρημένο μνημόνιο προβλέπεται ρητά η περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, «όπως επιβεβαίωσε άλλωστε και ο «ανθύπατος» Ολι Ρεν».