Αποκλεισμένοι εδώ και 14 ημέρες βρίσκονται οι 210 κάτοικοι των οικισμών της Πρασιάς στη βορειοδυτική Ευρυτανία (Βασιλέσι, Κυπαρίσσι, Μεταξάδες, Κέδρα, Πρόδρομος) εξαιτίας των συνεχόμενων κατολισθήσεων στον επαρχιακό δρόμο Ραπτοπούλου – Πρασιάς στη θέση Στάρτου. Μόλις τα μηχανήματα άνοιξαν τον δρόμο, οι αρμόδιες υπηρεσίες τον έκλεισαν λόγω επικινδυνότητας. Οι όποιες προσπάθειες των κατοίκων της περιοχής για διάνοιξη διαφυγής με δική τους ευθύνη κατέρρευσαν με τις ισχυρές βροχοπτώσεις την Πέμπτη που προκάλεσαν νέες κατολισθήσεις στο σημείο. Τα μηχανήματα του δήμου δούλευαν μέχρι αργά για να ανοίξουν την σημερινή κατολίσθηση και αύριο μεταβαίνουν στην περιοχή γεωλόγοι.

Η πρώτη μεγάλη κατολίσθηση, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσε το blog Prasi@Online ύστερα από επικοινωνία με «Το Βήμα» σημειώθηκε την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου στο Βασιλέσι Πρασιάς εξαιτίας των συνεχόμενων χιονοπτώσεων και των ισχυρών ανέμων που επικρατούσαν στην περιοχή. Ο οικισμός παρέμεινε αποκλεισμένος για τρεις μέρες, μέχρι το βράδυ της Κυριακής 27 Ιανουαρίου, όταν δύο μηχανήματα απ’ τον Δήμο Αγράφων και την Αντιπεριφέρεια Ευρυτανίας κατάφεραν να καθαρίσουν το σημείο από τα χώματα και τους βράχους.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι συνεχείς βροχοπτώσεις προκάλεσαν αλλεπάλληλες κατολισθήσεις, δημιουργώντας και πάλι προβλήματα την επόμενη ημέρα, όταν τόνοι χωμάτων, βράχων και δέντρων έπεσαν στον δρόμο και σταδιακά άρχισαν να αποκλείονται ξανά οι οικισμοί Βασιλέσι, Κυπαρίσσι, Μεταξάδες, Κέδρα, Πρόδρομος αλλά και η πρόσβαση προς την ορεινή Καρδίτσα.
Είναι ορεινά, δεν βοηθάει κι ο καιρός
«Εδώ και 14 ημέρες ο επαρχιακός δρόμος είναι κλειστός εξαιτίας των κατολισθήσεων. Δυστυχώς ο καιρός δεν βοηθά τις τεχνικές υπηρεσίες, βρέχει συνεχώς και οι κατολισθήσεις συνεχίζονται» τόνισε στο «Βήμα» ο δήμαρχος Αγράφων κ. Δημήτρης Τάτσης.
Στο σημείο κατέφθασαν τέσσερα μηχανήματα της Αντιπεριφέρειας προκειμένου να βοηθήσουν στη διάνοιξη του δρόμου. Οι δυσχερείς καιρικές συνθήκες όμως καθιστούσαν και πάλι αδύνατο έργο, παρά τις προσπάθειες των εργατών.
Καθάρισαν τον δρόμο και τον έκλεισαν
Όταν τελικά την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου οι τεχνικές υπηρεσίες κατάφεραν να καθαρίσουν τον δρόμο, με εντολή του αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Βασίλη Καραμπά, οι εργάτες απέκλεισαν το σημείο. Ύψωσαν χωμάτινα αναχώματα λόγω επικινδυνότητας, φοβούμενοι νέες κατολισθήσεις και αναμένοντας μια περαιτέρω μελέτη της αποκατάστασης του δρόμου από ειδικούς.
«Ήρθαν γεωλόγοι και μηχανικοί για να δουν την κατάσταση και αυτοί είναι οι πλέον αρμόδιοι για την αποκατάσταση του δρόμου. Θα ακολουθήσουν μελέτες οι οποίες χρειάζονται και τα ανάλογα χρηματικά κονδύλια» δήλωσε στο ο κ. Τάτσης και σημείωσε ότι «ο δρόμος ανήκει στην Αντιπεριφέρεια Ευρυτανίας, αυτή αποφάσισε να διακόψει την κυκλοφορία στον συγκεκριμένο δρόμο, για να μην υπάρξουν ατυχήματα». Παρά τις προσπάθειες μέχρι αργά το βράδυ της Πέμπτης, «Το Βήμα» δεν κατάφερε να συνομιλήσει με τον κ. Καραμπά για να εκθέσει τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει ο αντιπεριφερειάρχης για την επίλυση του προβλήματος.
Ο δήμος προσπαθεί, με παράπλευρες ενέργειες, να βοηθήσει τους κατοίκους παρέχοντας δίοδο από τον παλιό αγροτικό δρόμο, ο οποίος δεν βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Παρ’ όλα αυτά, οι κάτοικοι παραμένουν ουσιαστικά αποκλεισμένοι και αγανακτισμένοι με την κατάσταση. Όταν μάλιστα αντίκρισαν τα αναχώματα που τοποθέτησαν οι εργάτες των τεχνικών υπηρεσιών, αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, ανοίγοντας οι ίδιοι τον δρόμο και με δική τους ευθύνη διασχίζουν το επικίνδυνο σημείο.
Καταγγελία πολιτών
«Το να ζεις στα βουνά είναι από μόνο του δύσκολο και πάντα θα είναι» δήλωσε στο «Βήμα» ο κ. Δημήτρης Κουκουράβας, υπεύθυνος της Κίνησης Πολιτών Πρασιάς και συμπλήρωσε: «Πρέπει να βρεθεί μια άμεση λύση στο πρόβλημα. Σήμερα μάλιστα μία ακόμη κατολίσθηση έκλεισε και πάλι τον δρόμο έξω απ’ τον οικισμό Βασιλέσι».
Με ανακοίνωσή της η Κίνηση Πολιτών Πρασιάς καταγγέλλει την αδιαφορία των αρμόδιων φορέων για τον εφιάλτη του αποκλεισμού των κατοίκων της ορεινής και απομακρυσμένης Ευρυτανίας εξαιτίας των κατολισθήσεων. «Άνθρωποι ηλικιωμένοι και με προβλήματα υγείας στην πλειονότητά τους ζουν με τον μόνιμο φόβο για το τι θα τους συμβεί, χωρίς να μπορούν να πάνε στο αγροτικό ιατρείο στο Ραπτόπουλο να κάνουν τις εξετάσεις τους και να πάρουν τα φάρμακά τους. Μικροί μαθητές δεν πάνε στα σχολεία τους και αν επιλέξουν να πάνε από τα Κέδρα μέσω του προσωρινού δρόμου που καθαρίστηκε, είτε αργούν στο μάθημά τους λόγω της μεγάλης απόστασης είτε σε κάποιο σημείο του δρόμου θα κινδυνέψουν» αναφέρεται χαρακτηριστικά.