Μια σημαντική πρωτοβουλία για την τόνωση της καπνοκαλλιέργειας στην Ελλάδα ανέλαβε η πολυεθνική Philip Morris που ελέγχει την εταιρεία Παπαστράτος στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, η πολυεθνική δεσμεύτηκε να απορροφά το 50% της ελληνικής παραγωγής καπνών την επόμενη τριετία. Μάλιστα, η επισημοποίηση της συμφωνίας θα γίνει τις επόμενες ημέρες με την έλευση στη χώρα μας του ανώτατου γενικού διευθυντή της Philip Morris, του Ελληνα Ανδρέα Καλατζόπουλου.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος κ. Νικήτας Θεοφιλόπουλος δήλωσε:
«Εενημέρωσα τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά εκ μέρους τηςPhilip Morris International, σχετικά με την πρόθεση της εταιρείας μας να υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας με την Ελληνική Κυβέρνηση για την αγορά ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου την περίοδο 2013-2015. Με την πρότασή μας ελπίζουμε να βοηθήσουμε τους Έλληνες καπνοκαλλιεργητές που πλήττονται από την οικονομική κρίση και με τους οποίους μας συνδέουν ιστορικοί δεσμοί. Επιπλέον, προσπαθούμε να ενισχύσουμε την προβλεψιμότητα για τον κλάδο της καπνοκαλλιέργειας που απασχολεί 15.000 καλλιεργητές και 12.000 εργάτες και που αποτελεί έναν ισχυρό πυλώνα της ελληνικής αγροτικής οικονομίας. Η συνολική πρότασής μας θα υποβληθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τις επόμενες ημέρες και ευελπιστούμε ότι θα προχωρήσουμε άμεσα με την υλοποίησή της».
.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Philip Morris απορροφά σήμερα πάνω από το 50% της ελληνικής παραγωγής καπνών ανατολικού τύπου που φημίζονται για το φυσικό άρωμά τους ή περίπου το 45% της συνολικής παραγωγής καπνού.
Η νέα συμφωνία θα προβλέπει αισθητή αύξηση της ζήτησης για καπνά ανατολικού τύπου με αποτέλεσμα να ανέβει και το συνολικό ποσοστό της ελληνικής παραγωγής καπνού που απορροφά η πολευθνική στο 50%.
Βεβαίως, το πιο σημαντικό είναι η διάρκεια της συμφωνίας αφού για τρία χρόνια η Philip Morris δεσμεύεται να απορροφά τις ποσότητες αυτές, γεγονός που εξασφαλίζει τους παραγωγούς. Η αξία της συνολικής παραγωγής ελληνικού καπνού ανέρχεται περίπου στα 200 εκατ. ευρώ.
Η συμφωνία αυτή έρχεται σε μία κρίσιμη καμπή για τον κλάδο αφού η παραγωγή της Ελλάδας έχει περιοριστεί πλέον στα 26 εκατ. κιλά ετησίως, όταν το 2005 οι έλληνες καπνοπαραγωγοί προμήθευσαν τις μεταποιητικές μονάδες επεξεργασίας καπνού με 110 εκατ. κιλά!
Η στέρηση της πρώτης ύλης είναι η επίπτωση που είχε το 2005 η απόφαση της πολιτείας αλλά και των αγροτικών οργανώσεων να δεχτούν από το 2006 την αποσύνδεση (decoupling) κατά 100% των επιδοτήσεων από την παραγωγή.
Δηλαδή να λαμβάνει ο αγρότης επιδότηση ανεξάρτητα από το αν παράγει ή όχι, με αποτέλεσμα οι καλλιέργειες να εγκαταλειφθούν και να γεμίσουν τα καφενεία από καπνοπαραγωγούς που περίμεναν βρέξει-χιονίσει την επιταγή από την Ευρωπαϊκή Ενωση για να πληρωθούν.
Οι αγρότες που ασχολούνται πλέον με την παραγωγή καπνού έχουν περιοριστεί από 49.000 το 2005 σε 15.000 το 2012.