Οι ομολογιούχοι των προβληματικών ευρωπαϊκών τραπεζών ίσως υποστούν ζημίες από το 2015 στα ομόλογά τους, τρία χρόνια νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωζώνης που επικαλείται το Reuters.
Βάσει της γερμανικής πρότασης, η ΕΕ θα επισπεύσει το σχέδιο θωράκισης των φορολογούμενων από το κόστος διάσωσης των τραπεζών, ενώ, αντίθετα, προβλέπεται απομείωση στην αξία του εταιρικού χρέους τους ώστε να διασφαλιστεί η κεφαλαιακή τους επάρκεια.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η αποκαλούμενη διαδικασία «συμμετοχής στη διάσωση» (bail-in) που προτείνεται από την Κομισιόν αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από το 2018.
Tο ριζοσπαστικό σχέδιο προβλέπει ουσιαστικά την αποσύνδεση των κρατών από τις τράπεζές τους, μειώνοντας το κόστος που επωμίζονται οι κυβερνήσεις και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης για την εξυγίανση του τραπεζικού κλάδου.
«Η πρόταση για τη διάσωση επρόκειτο να ισχύσει από το 2018», είπε διπλωμάτης με γνώση των σχετικών συνομιλιών, που επιβεβαίωσε ότι συζητείται η εφαρμογή του ήδη από το 2015.
Ο νέος αυτός νόμος σχεδιάστηκε ως ένα ακόμα ανάχωμα στην κρίση της Ευρωζώνης, πέντε χρόνια μετά την κατάρρευση της γερμανικής τράπεζας IKB, εξαιτίας της έκθεσής της στη δευτερογενή αγορά στεγαστικών δανείων των ΗΠΑ.
Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές τράπεζες, που έχουν εκδώσει ομόλογα 1,9 τρισ. δολαρίων, πιέζουν παρασκηνιακά ώστε να μην εφαρμοστεί νωρίτερα ο νόμος, ανησυχώντας ότι θα κλονίσει τις αγορές και θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τον δανεισμό τους.
«Εάν εφαρμοστεί πολύ σύντομα, θα καταστεί ακόμη δυσκολότερη η διαδικασία άντλησης κεφαλαίων για τις τράπεζες», σχολίασε οικονομολόγος της ING.
«Το τεχνικό ερώτημα για τη διάσωση των ομολογιούχων τραπεζών μοιάζει αρκετά με το ερώτημα για το «κούρεμα» ομολογιούχων και την εισαγωγή ρητρών συλλογικής δράσης, επειδή οι ζημίες δεν γίνονται σε εθελοντική βάση», προσέθεσε.
Σκοπός της πρότασης είναι να υπάρχει κοινός τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων που σχετίζονται με τις τράπεζες και τους ομολογιούχους, και να μην προχωρούν οι τράπεζες σε επικίνδυνες επενδύσεις εκ του ασφαλούς, θεωρώντας ότι θα διασωθούν με τα χρήματα των φορολογουμένων.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα αναλάβει την εποπτεία των μεγάλων τραπεζών της Ευρωζώνης από τις αρχές του 2014, προωθεί επίσης ένα σύστημα για την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών.
Για να λειτουργήσει όμως αυτή η εποπτεία θα πρέπει πρώτα να εφαρμοστεί σύστημα αναδιάρθρωσης των τραπεζών που η ΕΚΤ δεν θεωρεί βιώσιμες.
Η επίσπευση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το bail-in κατά τρία χρόνια θα λειτουργήσει συμπληρωματικά προς το πλαίσιο αυτό.