Οι νεοναζί καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων δείχνουν να εξελίσσονται σε πρόβλημα σε πολλές περιοχές της Γερμανίας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ελληνόφωνης υπηρεσίας της Deutsche Welle. Οι συνεταιρισμοί του κλάδου θα ήθελαν να αποκλείσουν τους ακροδεξιούς, οι οποίοι επιχειρούν έτσι να επεκτείνουν την πολιτική επιρροή τους χρησιμοποιώντας «εναλλακτικό» προσωπείο, αλλά δεν είναι εύκολο.
«Τα σκάνδαλα που αφορούν τρόφιμα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην αδίστακτη στάση του ανθρώπου απέναντι στα ζώα και τη φύση». Οι διακηρύξεις αυτές δεν προέρχονται από κάποια περιβαλλοντική οργάνωση, αλλά από τις «βασικές αρχές» του νεοναζιστικού γερμανικού κόμματος NDP.

Η σύνδεση ακροδεξιάς και προστασίας του περιβάλλοντος δεν είναι κάτι καινούργιο στη Γερμανία, υπενθυμίζει η Deutsche Welle. Ειδικοί διαπιστώνουν όμως ότι όλο και συχνότερα νεοναζιστικές ομάδες απευθύνονται στο κοινό μέσω περιβαλλοντικών ζητημάτων. Πέρυσι το ίδρυμα Χάινριχ Μπελ, που πρόσκειται στο κόμμα των Πρασίνων, δημοσίευσε έκθεση για τους νεοναζί καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων, στην οποία σημειώνεται ότι νεοναζί αγοράζουν κυρίως εκτάσεις σε οικονομικά υποβαθμισμένα κρατίδια, όπως του Μέκλενμπουργκ-Φόρπομερν και προσπαθούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα δίκτυα παραγωγής και διανομής βιολογικών προϊόντων.

Ο Γκρέγκορ Πέπσελ, διευθύνων σύμβουλος του Bioland, ενός από τους μεγαλύτερους συνεταιρισμούς βιολογικών καλλιεργητών της Γερμανίας, θεωρεί την εξέλιξη αυτή ανησυχητική: «Θα πρέπει να προλάβουμε τις εξελίξεις διότι στον κλάδο μας υπάρχουν πολύ περισσότερα πρόσωπα ή ομάδες με ακροδεξιά πιστεύω από ότι θα επιθυμούσαμε», λέει μιλώντας στην DW.

O συνεταιρισμός Bioland προχώρησε σε αλλαγή καταστατικού για να αποτρέψει ακροδεξιούς να γίνουν μέλη. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει αποκλειστεί κάποιο μέλος του: «Θα ήταν λάθος να πω ότι δεν έχουν κανένα μέλος με ακροδεξιές ιδέες. Δεν γνωρίζω κάτι σχετικό. Αν όμως υποπέσει στην αντίληψή μας κάποιος τότε θα πρέπει να αντιδράσουμε πριν διασυρθούν οι αξίες και ο σύνδεσμος», λέει ο διευθύνων σύμβουλος του Bioland.

«Τη σύνδεση ακροδεξιάς και οικολογίας τη βρίσκουμε ήδη στους ναζί», λέει ο γερμανός ιστορικός Νιλς Φράνκε, που ειδικεύεται σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος. Ο πρώτος παγγερμανικός νόμος για την προστασία του περιβάλλοντος αποφασίστηκε το 1935 από την κυβέρνηση του Αδόλφου Χίτλερ. Η ιδέα προστασίας εθνικών εδαφών «είχε απήχηση στον κόσμο και την ίδια στιγμή προπαγανδιστικό χαρακτήρα», τονίζει ο γερμανός ιστορικός από τη Λειψία.