Προβληματισμός για τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας και τις τουριστικές επαύλεις

Επισημάνσεις για το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Τουρισμού «Αναδιάρθρωση Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, μείωση διοικητικών βαρών, απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας και λοιπές διατάξεις», έστειλε με επιστολή του προς την υπουργό Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Α. Ανδρεάδης.

Επισημάνσεις για το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Τουρισμού «Αναδιάρθρωση Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, μείωση διοικητικών βαρών, απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας και λοιπές διατάξεις», έστειλε με επιστολή του προς την υπουργό Τουρισμού κυρία Ολγα Κεφαλογιάννη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) κ. Ανδρέας Ανδρεάδης.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ σημειώνει ότι το Σχέδιο Νόμου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, με ρυθμίσεις που μπορούν να λειτουργήσουν υπέρ των επενδύσεων και της βελτίωσης της ποιότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Συμπλήρωσε επιπλέον ότι η μεταφορά αρμοδιοτήτων που εμπίπτουν στο γενικότερο πλαίσιο της τουριστικής πολιτικής από τον ΕΟΤ στο υπουργείο Τουρισμού «είναι επιβεβλημένη, πρώτον, για να διευκολυνθεί η άσκηση πολιτικής από πλευράς υπουργείου και δεύτερον, να θωρακιστεί – εξασφαλισθεί η διατήρηση του υπουργείου Τουρισμού σε μελλοντικά κυβερνητικά σχήματα, το οποίο αποτελεί πάγια θέση του ΣΕΤΕ».
Ο ίδιος ωστόσο υπογραμμίζει ότι απαιτούνται σημαντικές επιμέρους βελτιώσεις, ενώ σημειώνει την ανάγκη κωδικοποίησης της τουριστικής νομοθεσίας, καθώς στο σχέδιο νόμου, μνημονεύονται 33 διαφορετικοί προηγούμενοι νόμοι, γεγονός που καθιστά την κατανόηση των ρυθμίσεων, ακόμη και για τους ειδικούς, εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη.
Στα σχόλιά του επί του Σχεδίου Νόμου, ο ΣΕΤΕ προτείνει μεταξύ άλλων την ανάθεση στον ιδιωτικό τομέα της αρμοδιότητας για μελέτη και διαμόρφωση συστήματος πιστοποίησης ποιότητας και χορήγηση ειδικού σήματος ποιότητας. Παράλληλα εκφράζει προβληματισμό για την εισαγωγή του θεσμού των ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας, εξηγώντας ότι μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και σε αποτελέσματα αντίθετα των επιδιωκωμένων και υποστηρίζει ότι το θεσμοθετημένο σύστημα του time sharing καλύπτει επαρκώς αυτό το τμήμα της αγοράς. Επίσης, προτείνει την επανεξέταση του ζητήματος της μίσθωσης των τουριστικών επαύλεων και την εισαγωγή του σε επόμενο νομοσχέδιο, ενώ είναι αντίθετος στην τροποποίηση του συντελεστή δόμησης επί της συνολικής έκτασης στην οποία περιλαμβάνεται και η έκταση του γκολφ.


Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία