ΠΑΡΙΣΙ
Σάλο και αντιδράσεις από μέλη της γαλλικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει στη Γαλλία η δήλωση του υπουργού Εργασίας Μισέλ Σαπέν σε ραδιοφωνική εκπομπή ότι η Γαλλία είναι «εντελώς χρεοκοπημένη», προκαλώντας περαιτέρω αμφιβολίες όσον αφορά την αποτελεσματικότητα της πολιτικής «φορολογίας και δαπανών» του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ –μάλιστα η αναπάντεχη εξέλιξη φέρεται να έχει προκαλέσει σοκ στον σοσιαλιστή ηγέτη.
«Υπάρχει κράτος, αλλά είναι ένα εντελώς χρεοκοπημένο κράτος, για αυτό και πρέπει να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο μείωσης του ελλείμματος και τίποτα δεν πρέπει να μας απομακρύνει από αυτόν στόχο», είχε δηλώσει ο Σαπέν.
Αν και αργότερα ο υπουργός Εργασίας ανασκεύασε τις δηλώσεις τους, ο υπουργός Οικονομίας της χώρας Πιερ Μοσκοβισί του ζήτησε εκ νέου να διασκεδάσει τους φόβους περί χρεοκοπίας της Γαλλίας.

«Η Γαλλία είναι μια χώρα αξιόπιστη και φερέγγυα. Ο Σαπέν εννοούσε ότι η δημοσιονομική κατάσταση είναι ανησυχητική. Αν ήταν ανησυχητική το 2007-2008, σήμερα είναι ακόμη πιο ανησυχητική, εφόσον υπάρχει ένα εθνικό χρέος 600 δισεκατομμυρίων ευρώ, όμως ο όρος [χρεοκοπία] δεν είναι καθόλου κατάλληλος διότι η Γαλλία είναι μια χώρα που δεν έχει ανάγκη να κλείσει μαζικά κρατικές υπηρεσίες», υποστήριξε μάλιστα ο Μοσκοβισί, τονίζοντας την εμπιστοσύνη των αγορών ως προς το γαλλικό χρέος.

Η Γαλλία «είναι μια χώρα που έχει πίστωση στις αγορές: δανειζόμαστε σήμερα με 2,2% (μακροπρόθεσμα), εξήντα μονάδες βάσης (0,6 τοις εκατό) επιπλέον από την Γερμανία, ενώ πριν από έναν χρόνο το ποσοστό ήταν στις σαράντα μονάδες βάσης. Και συνεπώς βελτιώσαμε σημαντικά την εικόνα μας», είπε επίσης.