Η κάμψη της πορτογαλικής οικονομίας φέτος θα είναι μικρότερη εν σχέσει με το 2012 και η χώρα, η οποία λαμβάνει δανειακή βοήθεια από την τρόικα πιθανώς στη διάρκεια του 2014 να επανέλθει στην ανάπτυξη, εκτίμησε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρου Πάσους Κουέλιου την Τετάρτη.

«Όλες οι προβλέψεις είναι σε μια και μόνη κατεύθυνση, δηλαδή ότι το 2014 η πορτογαλική οικονομία θα ανακάμψει με όρους ανάπτυξης και ότι όλη τη φετινή χρονιά θα ανακοπεί η υφεσιακή τάση», επισήμανε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

Τα σημάδια ότι η Πορτογαλία, αλλά και η Ιρλανδία οδεύουν προς την έξοδο από την κρίση χρέους που πλήττει την ευρωζώνη τρία χρόνια πλέον αποτελούν μια από της αιτίες της συγκρατημένης αισιοδοξίας στις διεθνείς χρηματαγορές τις τελευταίες εβδομάδες.

Η πορτογαλική οικονομία πάντως συνεχίζει να πλήττεται από τη μείωση της ζήτησης στην 17μελή ευρωζώνη και τις επιπτώσεις από τις εκτεταμένες περικοπές δημοσίων δαπανών που έχουν ήδη γίνει στα κράτη-μέλη του Νότου κι όχι μόνον με στόχο την δημοσιονομική εξυγίανση.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση στη Λισαβόνα, η πορτογαλική οικονομία φέτος θα συρρικνωθεί κατά 1% του ΑΕΠ. Το 2012 η συρρίκνωση της έφτασε το 3% του ΑΕΠ της.

Η Κεντρική Τράπεζα στη Λισαβόνα προβλέπει φέτος συρρίκνωση της οικονομίας κατά 1,9% του ΑΕΠ.

Οικονομολόγοι στο Citi υπολογίζουν ότι η συρρίκνωση μπορεί να φθάσει το 3,7% του ΑΕΠ. Ορισμένοι μάλιστα εξ αυτών διατείνονται ότι η πορτογαλική οικονομία είναι ευάλωτη και η χώρα θα χρειαστεί νέο πακέτο «διάσωσης».

Ο πρωθυπουργός Κοέλιου φρονεί ότι οι κρατικές ανάγκες χρηματοδότησης θα καλυφθούν για το 2013 χάρη στο δανεισμό της από την τρόικα και τα έσοδα ορισμένων δημοπρασιών κρατικών αξιόγραφων.

Παράλληλα είπε ότι η Λισαβόνα δεν θα σπεύσει να δημοπρατήσει άλλα ομόλογα ενόσω θα τείνει να ολοκληρώσει, περί τα μέσα του 2014, το «μνημόνιο» που εφαρμόζει.

«Το 2013 δεν (θα) έχουμε προβλήματα στη χρηματοδότησή μας, είναι καλυμμένες οι ανάγκες μας και από αυτήν την άποψη δεν υπάρχει βιασύνη να βγούμε στις χρηματαγορές», είπε ο πρωθυπουργός.

«Θα πρέπει να επωφεληθούμε από τις καλές ευκαιρίες, μπορούμε να προετοιμάσουμε ήσυχα μια μετάβαση σε μια σταθερή χρηματοδότηση μέσω των χρηματαγορών», πρόσθεσε.

Την προηγούμενη εβδομάδα δημοπρατήθηκαν τα πρώτα ομόλογά της αφότου η Λισαβόνα εντάχθηκε (στα μέσα του 2011) σε ένα πρόγραμμα δανεισμού από την τρόικα. Άντλησε από αυτά τα 5ετή ομόλογα 2,5 δισ. ευρώ.

Όμως μέσα σε λίγες μόνον ημέρες η αξία αυτών των ομολόγων περιορίστηκε, κάτι που σημαίνει ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών ίσως φθάνει σε σημείο κορεσμού.

Ο υπουργός των Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ εξέφρασε παρόμοιες με τις πρωθυπουργικές απόψεις για τη συχνότητα έκδοσής των πορτογαλικών ομολόγων, επιμένοντας ωστόσο ότι εάν οι συνθήκες στις χρηματαγορές καταστούν ευνοϊκότερες, στην περίπτωση αυτήν η Λισαβόνα θα κυκλοφορήσει νέα ομόλογα.

Επιβεβαίωσε ότι οι φετινές, πιθανόν και εκείνες του 2014 χρηματοπιστωτικές ανάγκες της Πορτογαλίας καλύπτονται, παραπέμποντας όμως στις «διαχειριστικές πρακτικές των κρατικών αποθεματικών».

Ερωτηθείς για την αποκρατικοποίηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα RTP, ο Γκάσπαρ απάντησε ότι «αυτή θα εξαρτηθεί από την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στις διεθνείς χρηματαγορές, κατά πόσον αυτές θα κριθούν από εμάς ευνοϊκές, κατά πόσον θα προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον».