Αποφασισμένοι να «παραλύσουν» όλη τη χώρα εμφανίζονται οι αγρότες, μετά την μακρά συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού Οργάνου, η οποία έληξε το απόγευμα της Κυριακής στον Πλαταμώνα Πιερίας. Οι αγρότες αποφάσισαν να κατεβάσουν τα τρακτέρ στους δρόμους, χωρίς όμως να τους κλείσουν προς το παρόν, και η τελική τους απόφαση θα εξαρτηθεί από τις επαφές τους τη Δευτέρα.

Τα τρακτέρ των Θεσσαλών αγροτών παραμένουν λίγο πριν τον κόμβο της Νίκαιας και επί της παλιάς Εθνικής Οδού Λάρισας-Αθήνας, λίγα μέτρα πριν το ΠΑΘΕ. Η αστυνομία δεν επέτρεψε την έξοδο των τρακτέρ στην Εθνική Οδό όπως ήθελαν οι αγρότες. Για το θέμα αυτό προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις με την Αστυνομία παρουσία και εισαγγελέα και βουλευτών της περιοχής και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού.

Οι αγρότες θα συσκεφθούν και πάλι την Τρίτη, προκειμένου να αποφασίσουν τα παραπέρα βήματά τους, ενώ αναμένουν και ενίσχυση των αγροτικών μηχανημάτων τους κυρίως από την περιοχή της Λάρισας.

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας ανακοινώθηκε ότι μέχρι τη 1.45 το μεσημέρι της Τρίτης, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Νίκαιας έως τον κόμβο Βιοκαρπέτ (Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από εναλλακτικές διαδρομές ως ακολούθως:
· Προς Θεσσαλονίκη: όλα τα οχήματα που κινούνται επί της Π.Α.Θ.Ε. με κατεύθυνση προς τη Λάρισα δεν θα εξέρχονται από την Π.Α.Θ.Ε. στον κόμβο Νίκαιας, αλλά θα συνεχίζουν και θα εξέρχονται στον κόμβο του Πλατυκάμπου
· Προς Αθήνα: όλα τα οχήματα που κινούνται επί της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση προς Αθήνα θα αναστρέφονται στο ύψος του κόμβου της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ και θα κινούνται με κατεύθυνση προς Λάρισα – Παλαιά Εθνική Οδό Λάρισας – Βόλου και μέσω του κόμβου Πλατυκάμπου και θα εισέρχονται στην Π.Α.Θ.Ε.

Στη Λιβαδειά θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση την Τρίτη 29 Ιανουαρίου από τους αγρότες της Βοιωτίας. Οι αγρότες εξετάζουν το ενδεχόμενο να στήσουν «μπλόκο» στο Κάστρο, όπου θα συγκεντρωθούν αγρότες από Λιβαδειά, Ορχομενό και Αλίαρτο.

Τα κύρια αιτήματα των αγροτών αφορούν το πετρέλαιο, το κόστος παραγωγής, τον ΦΠΑ και το φορολογικό, «που είναι ίσως και η μεγαλύτερη παγίδα».

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών Νομού Ημαθίας, Κώστας Λιλιόπουλος, η πανελλαδική κινητοποίηση εξαρτάται από τις συναντήσεις που θα έχουν οι αγρότες από τη Δευτέρα με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη, καθώς και από συναντήσεις στα υπουργεία Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Το αν θα φύγουν τα τρακτέρ από τους δρόμους, θα εξαρτηθεί από τις συναντήσεις που έχουν οριστεί με πολιτικούς αρχηγούς και υπουργούς. Αν δεν είναι ικανοποιητικό το αποτέλεσμα, κλείνουμε τους δρόμους επ΄ αόριστον. Θα είμαστε παντού, στις εθνικές οδούς, στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στα τελωνεία, στα βόρεια σύνορα. Είναι θέμα της κυβέρνησης κατά πόσο θα ικανοποιήσει τα αιτήματά μας. Εάν οι συναντήσεις αποβούν άκαρπες δεν θα περάσει κουνούπι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιλιόπουλος.


Τσαυτάρης: Λεφτά δεν υπάρχουν

Κατευναστικός εμφανίστηκε, μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης, διαμηνύοντας ότι δεν υπάρχουν πόροι που θα μπορούσαν να διατεθούν, ούτε υπό την παρούσα συγκυρία είναι εφικτή η φοροαπαλλαγή στα καύσιμα όπως ζητούν οι αγρότες. «Δεν έχουμε ένα συρτάρι γεμάτο λεφτά που να μπορούμε να μοιράζουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Η συνέντευξη του Βαγγέλη Μπούτα στον ΒΗΜΑ FM

Αναφερόμενος ο κ. Μπούτας στις κινητοποιήσεις των αγροτών, στην εκπομπή των Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλου, επεσήμανε:

«Η χώρα δεν κόβεται στα δύο. Ούτε στο παρελθόν έγινε αυτό. Ακόμα και αν κλείσει ένας κόμβος – που εμείς δεν θα τον κλείσουμε – είναι μια παράκαμψη 5 χλμ.

Δεν θα δούμε τους αρχηγούς. Δεν έχουμε ζητήσει ακόμα ραντεβού. Θα πάμε σήμερα στον κόμβο, θα συγκροτήσουμε επιτροπές και από κει και πέρα θα δούμε ποιες θα είναι οι κινήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και τα άλλα συνδικάτα.

Η πρότασή μου είναι να βγουν όλοι στο δρόμο. Οι αγρότες δεν χρειάζονται τίποτε άλλο. Και αν έχουμε μαζί μας συμμάχους εργάτες, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους, άνεργους, πιστεύουμε ότι δεν χρειάζεται να κλείσει κανένας δρόμος. Δεν χρωστάμε σε κανέναν, δεν πήραμε κανένα δάνειο. Δεν αναγνωρίζουμε κανένα δάνειο, κανένα χρέος».

{{{ audio1 }}}