Την επανεκκίνηση της οικονομίας επιζητεί η κυβέρνηση, ρίχνοντας γέφυρες σε Ανατολή και Δύση, ώστε να προσελκύσει επενδυτές, ενώ ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς έχει αναλάβει ο ίδιος προσωπικά δράση, θέλοντας να αλλάξει το κλίμα για την ελληνική οικονομία.

Η διήμερη επίσημη επίσκεψή του στο Κατάρ, που αρχίζει την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό, στην προσπάθειά του να ενισχύσει την κυβερνητική προσπάθεια για επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ αναμένονται και άλλες κινήσεις το επόμενο διάστημα.

Συνάντηση με Ερντογάν

Ο κ. Σαμαράς είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.Κατά την συνάντηση ο τούρκος πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της πρόσφατης ρύθμισης για τους ιμάμηδες της Θράκης, ζητώντας να ακυρωθεί.

«Επενδύστε στην Ελλάδα»

Η επιχείρηση «Επενδύστε στην Ελλάδα», δεν έχει αποδώσει μέχρι στιγμής τα αναμενόμενα και κυριαρχεί μεγάλο άγχος στο Μέγαρο Μαξίμου για την επόμενη περίοδο, καθώς από το εάν θα υπάρξει πρόοδος, στον τομέα των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων, θα κριθούν πολλά για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σε μια χρονική στιγμή που η Ελλάδα, είναι στις τελευταίες θέσεις του πίνακα ανταγωνιστικότητας και η ελληνική κυβέρνηση αναζητεί το κατάλληλο αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα με το βλέμμα στο 2020, ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει σήμερα και αύριο να πείσει την ηγεσία του Κατάρ, ότι αξίζει να επενδύσουν στην ελληνική οικονομία.

Στην ελληνική αποστολή τηρούν χαμηλούς τόνους και δεν καλλιέργησαν υψηλές προσδοκίες για το συγκεκριμένο ταξίδι, καθώς δεν θα ήθελαν, όπως και επί κυβερνήσεων των κκ. Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου, να υπάρχουν υποσχέσεις και τελικά να μην έχει γίνει απολύτως τίποτα και να αποδειχθούν «φούσκα» οι αποστολές στο Κατάρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη δεν είναι ανέφελη, καθώς πριν λίγο καιρό, το Κατάρ απέσυρε το ενδιαφέρον του για επένδυση στο Ελληνικό, ενώ υπάρχουν πολλά σύννεφα, αφού οι…Σεϊχηδες, επιθυμούν να μην υπάρχουν εμπόδια, ενώ αυτό που τους ενδιαφέρει περισσότερο είναι επένδυση στο Λαιμό Βουλιαγμένης.

Ο κ. Σαμαράς στις συναντήσεις του, θα υποστηρίξει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα επιταχυνθούν και είναι κεντρική απόφαση της κυβέρνησης να αρθούν τα όποια τεχνικά εμπόδια για την πώληση ακινήτων του δημοσίου.

Ο Πρωθυπουργός που θα συνοδεύεται, από τους υπουργούς, Εθνικής Άμυνας, κ. Π. Παναγιωτόπουλο (είχε επισκεφθεί το Κατάρ πριν πολλές εβδομάδες, στα πλαίσια της προεργασίας για την επίσκεψη), Ανάπτυξης, κ. Κ. Χατζηδάκη και Τουρισμού, την κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη.

Κατά τη σημερινή ημέρα, ο κ. Σαμαράς, θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, Σεΐχη Hamad bin Jassim bin Jabr Al Thani, ενώ θα ακολουθήσει υπογραφή διακρατικής πολιτιστικής συμφωνίας και αύριο θα πέσουν οι υπογραφές για τη σύσταση επιχειρηματικού συμβουλίου Ελλάδας – Κατάρ.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο επιχειρηματιών, που έστω και αυτό, όπως λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι, είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά θα χρειαστεί να γίνουν πολλά περισσότερα στο μέλλον.

Στην πρωθυπουργική αποστολή, συμμετέχουν επίσης οι υφυπουργοί Ανάπτυξης, κ. Ν. Μηταράκης και Ενέργειας, κ. Ασ. Παπαγεωργίου, ο γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών κ. Π. Μίχαλος, ο βουλευτής Επικρατείας και σύμβουλος του κ. Σαμαρά, κ. Χρ. Λαζαρίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Ι. Εμίρης, αλλά και σημαντικά στελέχη της ελληνικής επιχειρηματικής οικογένειας.