Τρίμηνη απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών σε όσα φαρμακευτικά σκευάσματα παρουσιάζεται έλλειψη ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς, μετά από σύσκεψη την Τρίτη στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Το θέμα που συζητήθηκε στη σύσκεψη ήταν οι ελλείψεις πολλών φαρμάκων από την αγορά, γεγονός το οποίο ο κ. Σαλμάς απέδωσε στις χαμηλές τιμές που ευνοούν τις παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων.

«Για τις ελλείψεις των φαρμακευτικών προϊόντων μια από τις βασικές αιτίες είναι οι μειωμένες τιμές των φαρμάκων που υπάρχουν πλέον στην χώρα μας. Αυτό οδηγεί σε αύξηση των παράλληλων εξαγωγών από φαρμακαποθήκες και στην συνέχεια οδηγεί τις φαρμακευτικές εταιρείες, προκειμένου να καταπολεμήσουν αυτό το φαινόμενο, να περιορίζουν την διάθεση των φαρμακευτικών σκευασμάτων στις φαρμακαποθήκες και στα φαρμακεία. Είναι ένας φαύλος κύκλος», δήλωσε ο κ. Σαλμάς.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, παρατηρήθηκε δυσλειτουργία στην αγορά, καθώς «γίνεται κατάχρηση αυτής της διαδικασίας της νόμιμης των παράλληλων εξαγωγών που δημιουργεί πρόβλημα σε πάρα πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα στο να τα βρει ο ασθενής».
Ο κ. Σαλμάς δήλωσε ότι θα ζητήσει λεπτομερές έλεγχο από τις πωλήσεις του 2012 σε όλα τα φαρμακεία ώστε να ελεγχθεί «ποια φαρμακεία πώλησαν παράνομα ως μη δικαιούντο σε φαρμακαποθήκες φαρμακευτικά προϊόντα». Οι φαρμακαποθήκες _ συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός _ θα υποχρεώνονται να τηρούν τον νόμο και την κοινοτική οδηγία και θα στέλνουν στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων κάθε μήνα τις αγορές και τις πωλήσεις τους. «Ο νόμος», πρόσθεσε, «λέει για τα φάρμακα, τα οποία εξάγονται παράλληλα, ότι θα πρέπει να διαγράφονται με ανεξίτηλο μελάνι οι ταινίες γνησιότητας, να αποκολλώνται και να πηγαίνουν στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Αυτό δεν γίνεται μέχρι σήμερα δεν τηρούν τον νόμο. Εφ’ εξής θα επιβάλλονται αυστηρότατες ποινές όταν δεν συμβαίνει αυτό».
Αναφερόμενος στα μέτρα για την βελτίωση της αδειοδότησης φαρμακευτικών σκευασμάτων ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τόνισε ότι προχωρεί «σε αναβάθμιση του ΕΟΦ με διοικητικό προσωπικό ώστε να συντομεύεται η διαδικασία έγκρισης αδειοδότησης κυκλοφορίας των φαρμακευτικών προϊόντων των νέων φακέλων που υποβάλλονται στον ΕΟΦ και με στόχο ο Οργανισμός και η χώρα μας να γίνει χώρα αναφοράς εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων φαρμακευτικών προϊόντων για όλη την Ευρώπη».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Γιάννης Τούντας δήλωσε ο Οργανισμός έχει ήδη προχωρήσει σε απαγόρευση εξαγωγών 30 προϊόντων, τα οποία ήταν σε έλλειψη. Τώρα διερευνώνται νέες καταγγελίες για ελλείψεις 140 φαρμάκων που έδωσε στη δημοσιότητα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής.