Η Henkel, ένας από τους μεγαλύτερους γερμανικούς ομίλους επαναφέρει την παραγωγή των προιόντων της στην ελληνική αγορά, επιβεβαιώνοντας την επικρατούσα τάση μεταξύ των πολυεθνικών ομίλων για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα επιβεβαιώνει και το γεγονός που διαπιστώνεται την τελευταία περίοδο ότι το κόστος παραγωγής στην Ελλάδα έχει παρουσιάσει σημαντική μείωση. Η Henkel από το 1989 όταν εξαγόρασε την βιομηχανία Τρύφων –Καστρίνης ΑΕ μέχρι σήμερα «απουσίασε» παραγωγικά από την ελληνική αγορά περίπου ένα χρόνο΄, από το 2011 ως και το 2012, αφού η Alapis στην οποία παρήγαγε τα προιόντα της κατέρρευσε. Γι΄αυτό το διάστημα τα προιόντα της τα παρήγαγε στην Ιταλία. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο τα παράγει για λογαριασμό της Henkel Hellas ΑΕ η Rolco Βιανύλ ΑΕ των αδελφών Σουρουλίδη.
Ο κ. Κ. Φαλτσέτας, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας σε συνέντευξη τύπου ότι στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας οι επενδύσεις της Henkel –παράγει και διακινεί τα απορρυπαντικά Dixan, Neomat και Persil –ξεπέρασαν στην ελληνική αγορά τα 20 εκατ. ευρώ. Επίσης δεν αποκλείεται ο γερμανικός όμιλος να χρησιμοποιήσει την Ελλάδα και για την παραγωγή προιόντων που απευθύνονται σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
Ειδικότερα η συμφωνία παραγωγής απορρυπαντικών και καθαριστικών προϊόντων της Henkel Hellas από την Rolco Βιανύλ στην παρούσα φάση αντιστοιχεί σε περισσότερους από 50 κωδικούς των σημάτων Dixan, Neomat και Bref,πρόκειται για ετήσια παραγωγή 7 εκατ. τεμαχίων, που αντιστοιχει στο 75% των ετήσιων πωλήσεων του συγκεκριμένου τομέα της εταιρεία στην Ελλάδα. Επίσης η συμφωνία αφορά και παραγωγή επιπλέον 2,5 εκατ. τεμαχίων των ίδιων προιόντων για τις ανάγκες της Henkel στην Κύπρο. Πρόκειται για συμφωνία 30 εκατ. ευρώ. Ο κ. Φαλτσέτας είπε ακόμη ότι στόχος της εταιρείας είναι να αυξήθει κατά 20% η σημερινή παραγωγή, επαναφέροντας στην Ελλάδα και την παραγωγή των υπερσυμπυκνωμένων απορρυπαντικών και μαλακτικών, αλλά και των βιομηχανικών καθαριστικών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αδελφοί Σουρουλίδη – η Rolco Βιανύλ είναι η μοναδική ελληνική εταιρεία στον κλάδο των απορρυπαντικών, παράγοντας την σειρά Planet –στα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης είχαν προχωρήσει σε επένδυση ύψους 10 εκατ. ευρώ αποβλέποντας σε συνεργασία με άλλον πολυεθνικό όμιλο, η οποία όμως δεν ευοδώθηκε, κι ως εκ τούτου έχει υψηλή παραγωγική δυνατότητα.
Στη διάρκεια του 2012 η αγορά των απορρυπαντικών τόσο σε όγκο όσο και σε αξία μειώθηκε κατά περίπου 6%, ενώ όπως είπε ο κ. Φαλτσέτας, ο εξοντωτικός πόλεμος τιμών που επικράτησε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους απέτρεψε ουσιαστικά την μεγάλη αύξηση των προιόντων ιδιωτικής ετικέτας –είπε ότι το μερίδιο της συγκεκριμένης κατηγορίας αυξήθηκε λιγότερο από μία ποσοστιαία μονάδα και δεν υπερβαίνει το 7%. Οι πωλήσεις της Henkel Hellas πέρυσι παρουσίασαν μείωση κατά 10% έναντι του 2011 και διαμορφώθηκαν στα 85 εκατ. ευρώ από 93 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο χρόνο. Ωστόσο κατόρθωσε να διατηρήσει τα μερίδια της.

Όπως είπε το μερίδιο τουDiaxan είναι 10% στη συγκεκριμένη κατηγορία και 10% του Νeοmat.

Πωλήσεις 2012 85 εκατ.ευρώ
Πωλήσεις 2011 93 εκατ.ευρώ
Μερίδιο Diaxan 10%
Μερίδιο Neomat 10%
Persil 20%