Πώς βιώνουν τα παιδιά τον φόβο, πώς ονειρεύονται τις φιλοδοξίες τους, πώς νιώθουν απέναντι στον «εφιάλτη» τους, ακόμη και αν είναι εξαιρετικά προστατευμένα από το οικογενειακό τους περιβάλλον; Έχει ο φόβος σχέση με το φύλο, υπάρχει η απειλή της τιμωρίας, έχουν παρόμοιο εφιάλτη τα παιδιά των γηγενών με εκείνα που ακολούθησαν τη μοίρα των γονιών στη μετανάστευση; Αυτές είναι κάποιες από τις πτυχές της έκθεσης «Παιδικοί φόβοι, Παιδικά όνειρα» που παρουσιάζεται από την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης (Χειμάρας 5).
Τέσσερις καλλιτέχνες, οι Στέλλα Δρυγιαννάκη, Χρήστος Κωτσούλας, Χρυσούλα Σκεπετζή και Άγγελος Σκούρτης εξετάζουν από τη δική του σκοπιά ο καθένας το ζήτημα εάν και κατά πόσο υφίσταται ο παιδικός φόβος και έως πιο σημείο επιδρά στην συμπεριφορά αλλά και στα όνειρα των παιδιών πάνω σε μια ιδέα της επιμελήτριας της έκθεσης, Μαρίας Μαραγκού.
Η Στέλλα Δρυγιαννάκη παρουσιάζει το παλιό σχολείο του Ρεθύμνου και κάνει παραλληλισμούς με τα σημερινά παιδιά αναζητώντας τις αντιστοιχίες στα παιδιά παλαιότερων εποχών.
Ο Χρήστος Κωτσούλας, δουλεύει πάνω στο αγορίστικο πρότυπο της δουλειάς στη θάλασσα, ονειρεύεται το καπέλο και τα σύμβολα του καπετάνιου, όλα μεγεθυμένα, ίσως και τρομακτικά. Δεν είναι τυχαίο εξ’ άλλου ότι υπογράφει ως «Κάπτεν».
Η Χρυσούλα Σκεπετζή δούλεψε στην έννοια του κλουβιού της φυλακής για να θέσει ερωτήματα αν και κατά πόσο οι ελεύθερες και αδογμάτιστες συνειδήσεις στο χώρο της Παιδείας μπορούν να συνεργαστούν σε δογματικά και καταπιεστικά περιβάλλοντα και πώς το κελί μπορεί να ερμηνευτεί ως προστατευτισμός.
Τέλος, ο Άγγελος Σκούρτης εκθέτει μαχαιρωμένες φωτογραφίες παιδιών που φορούν σακούλες στο κεφάλι ή κρύβουν τα πρόσωπά τους για να μη δουν το κακό καθώς και μία σειρά από τραυματισμένους πίνακες που μάζεψε στη διάρκεια της προηγούμενης έκθεσης.
«Υπάρχουν πολλοί φόβοι που μπορούν να ταλανίσουν ένα παιδί σήμερα. Ο φόβος του σχολείου, ο φόβος της οικογένειας, ο φόβος της κοινωνίας, ο φόβος του σώματος που αλλάζει αλλά και της σωματικής βίας, ο φόβος που προκαλούν ενίοτε τα παραμύθια και τα πρότυπά τους όπως ο λύκος, η μάγισσα παλαιότερα ή οι ήρωες του διαδικτύου σήμερα. Αλλά και ο φόβος που φτάνει μέσω της τηλεόρασης που προβάλει ειδήσεις από τις εμπόλεμες ζώνες όπου τα θύματα είναι κυρίως παιδιά», μας λέει η επιμελήτρια της έκθεσης, Μαρία Μαραγκού.
Η διάρκεια της έκθεσης θα είναι ως τις 20 Μαρτίου 2013 ενώ θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις σε παιδιά και ενήλικες και εκπαιδευτικά προγράμματα.

Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Χειμάρας 5, 74 100 Ρέθυμνο
Τ: +30 28310 52530
Ώρες λειτουργίας:
Καθημερινά: 09:00 – 14:00
Τετάρτη και Παρασκευή09:00 – 14:00 και 18:00-21:00
Σαββατοκύριακο: 10:00 – 15:00
Δευτέρα: Κλειστά