Τουλάχιστον τρεις βομβιστές αυτοκτονίας επιτέθηκαν συντονισμένα σε κυβερνητικό κτίριο, την έδρα της τροχαίας, στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, τη Δευτέρα τα ξημερώματα, ακολουθούμενοι από ενόπλους που αντάλλασσαν για ώρα πυρά με τις δυνάμεις ασφαλείας που έφτασαν στο σημείο.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι μετά τις επιθέσεις ακολούθησε μάχη των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι μάχες διήρκεσαν περισσότερο από 8 ώρες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον οκτώ άτομα, ανάμεσά τους οι πέντε δράστες της επίθεσης -και τρεις αστυνομικοί, ενώ τραυματίστηκαν άλλα 18 άτομα, οι περισσότεροι πολίτες.

«Περίπου μία ώρα από τη πρώτη επίθεση (τριπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας) ένας τέταρτος άνδρας οδήγησε ένα αυτοκίνητο και πυροδότησε μια ακόμη βόμβα », δήλωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Καμπούλ Μοχαμάντ Ζαχιρ στο Reuters.

Πρόκειται για τη δεύτερη βομβιστική επίθεση που σημειώνεται στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν σε διάστημα μικρότερο από μία εβδομάδα. Λίγη ώρα μετά τις επιθέσεις, οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για τη συντονισμένη επιχείρηση κατά του κυβερνητικού κτιρίου, όπως δήλωσε εκπρόσωπός τους, με μήνυμα προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

«Σήμερα, στις 5 το πρωί (0130 GMT), ένας αριθμός μαρτύρων μουτζαχεντίν έπληξαν κυβερνητικό κτίριο κοντά στο αμερικανικό κέντρο εκπαίδευσης…» ανέφερε στο μήνυμά του ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

Η πρώτη έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας. «Παντού υπάρχουν οχήματα της Πυροσβεστικής, ασθενοφόρα και αστυνομία» πρόσθεσε μιλώντας αργά το πρωί της Δευτέρας.

Μικρός αριθμός ξένων στρατιωτών βρισκόταν επίσης στο σημείο «προκειμένου να βοηθήσει τις αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας», δήλωσε εκπρόσωπος της ISAF, της νατοϊκής Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια στο Αφγανιστάν.